Sosyal Medya

Estonya’da küçük davalara robotlar bakacak

Son yıllarda önemli dijital atılımlar yapan Estonya, bu kez davaları robotlara emanet etmeye hazırlanıyor. Ülkede küçük çaplı davalar, yapay zeka destekli robot hakimler tarafından karara bağlanacak.



Robot hakimler, kararları önceden programlanmış algoritmalarına ve eÄŸitimlerine göre alırken, bu süreçte yasal belgeleri gözden geçirecek ve analizler yapacaklar. Yeni nesil hakimlerin ilk aÅŸamada 7.000 eurodan daha az tutarlı anlaÅŸmazlıklara bakması bekleniyor. Hakimlerin kararları yasal olarak baÄŸlayıcı olurken, kiÅŸilerin kararlara itiraz hakkı bulunacak.
 
Henüz baÅŸlangıç aÅŸamasında olan projenin hayata geçeceÄŸi tarih ÅŸu an için belirsiz. Ancak ülkede Mayıs ayı itibarıyla robot hakim çalışmasını da kapsayan geniÅŸ çaplı bir yapay zeka projesine start verilmesi planlanıyor. Bu doÄŸrultuda Mayıs itibarıyla Estonya mahkemelerinde sıradışı hakimleri görebileceÄŸimizi söyleyebiliyoruz. GeliÅŸmeler oldukça dikkat çekici olsa da ÅŸimdiden hukuk dünyasının konuyla ilgili çeÅŸitli çekinceleri oluÅŸmuÅŸ. Bu çekinceleri ortadan kaldırmak için gelecek süreçte projenin hukukçuların tavsiyeleri doÄŸrultusunda revize edilmesi planlanıyor.
 
Bugün sadece 1.4 milyon nüfusa sahip olan Estonya, yeni teknolojileri benimseme ve dijitalleÅŸme konularında öncü ülkeler arasında yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.