Sosyal Medya

Çavuşoğlu: Almanya'dan müttefiklik ruhuna uygun davranmasını bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı konusunda "Almanya'dan beklentimiz müttefiklik ruhuna uygun davranmasıdır." dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye'nin toprak bütünlüÄŸü ve Suriyelilerin gönüllü dönüÅŸü konusunda en hassas ülkenin Türkiye olduÄŸunu bildirdi.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, temaslarda bulunmak üzere Ankara'da bulunan Alman mevkidaşı Heiko Maas ile DışiÅŸleri Bakanlığı'ndaki görüÅŸmesinin ardından düzenlediÄŸi ortak basın toplantısında konuÅŸtu.
 
Terör örgütü YPG/PKK'nın Türkiye'nin güney sınırlarına yakın bölgelerden çıkarılması konusunda ABD ve Rusya ile varılan mutabakatlara deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, mevkidaşı Maas ile yaptığı görüÅŸmede Suriye meselesini tüm boyutlarıyla ele aldıklarını belirtti.
 
"Almanya'dan beklentimiz, müttefiklik ruhuna uygun davranmasıdır." diyen Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD ve Rusya ile varılan mutabakatlar çerçevesinde bu ülkelerin sahada varılan fiili durumu tanıdıklarına dikkati çekti.
 
Terör örgütlerinden temizlenen bölgelere Suriyelilerin dönüÅŸü konusunda Almanya ile görüÅŸ ayrılığına sahip olmadıklarını dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, "(Barış Pınarı Harekatı bölgesine) BirleÅŸmiÅŸ Milletler verilerine göre 30 bin kiÅŸi geri dönmeye baÅŸladı." ifadesini kullandı.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, "Suriye'nin toprak bütünlüÄŸü ve göçmenlerin gönüllü dönüÅŸü konusunda en hassas ülke biziz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Terörle mücadelede uluslararası toplumun birlikte çalışması gerektiÄŸine vurgu yapan ÇavuÅŸoÄŸlu, "ABD'nin Interpol tarafından aranan bir teröristle diyalog kurması kabul edilemez." dedi. 
 
Maas ile görüÅŸmesinde ikili iliÅŸkilerin yanı sıra Suriye meselesini de tüm boyutlarıyla ele aldıklarını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, Almanya'dan Türkiye'ye ağır eleÅŸtirilerin geldiÄŸi bir dönemde Alman mevkidaşının Türkiye'ye yaptığı ziyaretin önemine iÅŸaret etti.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Suriye sorununun çözümüne yönelik çabalarının Almanya'dan yeterli takdiri görmediÄŸini belirterek, "Almanya'dan beklentimiz, aramızdaki müttefiklik ruhuna uygun davranmaları ve teröre karşı mücadelemizde bizimle dayanışma içerisinde hareket etmesidir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Avrupa'daki PKK'lılar
 
PKK'lıların Avrupa'nın çeÅŸitli ülkelerde ÅŸiddete baÅŸvurmaktan çekinmediÄŸini anımsatan ÇavuÅŸoÄŸlu, baÅŸta Almanya olmak üzere Avrupa'daki Türk toplumunun bu durumdan duyduÄŸu endiÅŸeyi aktardı.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin güneydoÄŸu sınırında oluÅŸturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek üzere yapılan Barış Pınarı Harekatı ile ABD ve Rusya ile varılan mutabakatlara iliÅŸkin de Alman mevkidaşı Maas'ı bilgilendirdiÄŸini söyleyerek, "Varılan mutabakatlarla hem ABD'nin, hem de Rusya'nın Barış Pınarı Harekatı'nın meÅŸruiyetini ve bu harekat sayesinde sahada oluÅŸan yeni durumu tanıdıklarını vurguladım." ifadesini kullandı.
 
Suriyelilerin ve yerinden edilmiÅŸ insanların harekatla terörden temizlenmiÅŸ bölgelere gönüllü ve güvenli ÅŸekilde dönüÅŸünü saÄŸlamayı hedeflediklerini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, tüm taraflarla yaptıkları görüÅŸmelerde bu amaçlarının altını çizdiklerini kaydetti.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸu anda Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekat bölgelerine 360 binden fazla Suriyelinin döndüÄŸü bilgisini paylaÅŸarak, bu insanlara gerekli her türlü yardımı yapmayı sürdürdüklerini anlattı.
 
Suriye'ye ÅŸu ana kadar ulaÅŸan insani yardımların yüzde 80'inin Türkiye üzerinden gittiÄŸini söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye'ye komÅŸu ülke olmasının yanı sıra, insani konulardaki hassasiyetlerinin de bu durumda etkili baÅŸlıca faktör olduÄŸunu vurguladı.
 
Almanya'nın AB dönem baÅŸkanlığı 
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Almanya'nın gelecek yılın ikinci yarısında Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) dönem baÅŸkanlığını üstleneceÄŸini anımsatarak, "Umarız AB'nin kurulmasına öncülük eden Almanya, AB ülkelerindeki halkların beklentisine uygun politikalar üretmeye katkı saÄŸlayacaktır." dedi.
 
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın gelecek günlerde Almanya, Ä°ngiltere ve Fransa liderleriyle görüÅŸme planına iliÅŸkin ayrıntıları da Alman mevkidaşıyla yaptığı görüÅŸmede ele aldıklarını dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, "Her zaman ikili ve çok taraflı düzeyde iÅŸ birliklerine açık bir ülkeyiz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer'ın ortaya attığı Suriye'nin kuzeydoÄŸunda uluslararası güvenli bölge kurulması fikrine iliÅŸkin bir soruya yanıtında, "Suriyelilerin ve yerinden edinilmiÅŸ insanların gönüllük esasına göre bu bölgelere güvenli ÅŸekilde dönmesi söz konusu. Bu saatten sonra bu öneriyi çok gerçekçi bulmuyoruz. Bu saatten sonra bu bölgelerin terörden arındırılması ve insani konulara odaklanılması daha faydalı olur diye düÅŸünüyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
MehmetçiÄŸin insani konulardaki yüksek hassasiyetine iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin kimyasal silah kullandığı yönündeki gerçek dışı propaganda gibi iftiralara kanıtlarıyla gerekli cevabı verdiklerini anlattı. 
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, "Milli Suriye Ordusu'nu (MSÖ) 'cihatçı' diye nitelendirmek doÄŸru deÄŸil. Çünkü Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde 3 binden fazla DEAÅž'lıyı biz onlarla beraber etkisiz hale getirdik. MSO, DEAÅž ile mücadele ederken alkışlıyoruz, PKK ile mücadele ederken 'çihatçı' diye gerçek dışı ithamlarda bulunulması doÄŸru deÄŸil." ifadesini kullandı.
 
Suriye'nin toprak bütünlüÄŸünün kendileri için çok önemli olduÄŸunun altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:
 
"YPG/PKK, Ä°srail'in başını çektiÄŸi Fransa dahil birçok ülke, Suriye'yi bölmek isterken hiç kimse Suriye'nin toprak bütünlüÄŸüne bu kadar hassasiyet göstermiyordu. Biz Türkiye olarak buna baÄŸlıyız. CumhurbaÅŸkanımızın söylediÄŸi gibi bizim Suriye topraklarında gözümüz yok. Suriyelilerin gönüllü ÅŸekilde dönmesi konusunda en hassas ülke biziz. Ege adalarında mülteciyi taşıyan birçok bot vuruldu, delindi. Bu insanları zorla göndermek insani de deÄŸil, aynı zamanda da suç. Suriye'deki sorunun birçok boyutu var. Bir ülkenin tek başına üstesinden gelmesi mümkün deÄŸil. Birlikte çalışırsak insani dramları azaltabiliriz."
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin ABD tarafından F-35 projesinden çıkarılıp çıkarılmayacağına iliÅŸkin bir soruya, "Türkiye, F-35 programının ortaklarından biridir. Türkiye'nin bazı çalışmalara katılmaması büyük haksızlıktır. S-400 alımından sonra ABD maalesef tek taraflı bazı adımlar attı. F-35'in bazı parçalarını Türkiye üretiyor. Dolayısıyla bu programdan çıkarılması kimsenin yararına deÄŸil. Bunların düzeleceÄŸine inanıyoruz." diye cevap verdi.
 
ABD'nin Interpol tarafından aranan bir teröristle diyalog kurmasının doÄŸru olmadığına deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:
 
"PKK'nın önden gelen teröristlerinden bir tanesidir. Türkiye'deki birçok terör saldırısının da sorumlusudur. Hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmıştır. Böyle bir teröristle ABD BaÅŸkanı'nın konuÅŸması, ABD'nin diyalog kurması kabul edilemez. Bir insanın bir ismi olur. Bunun terörist olduÄŸu belli de ismi nedir, her gün isim deÄŸiÅŸtiriyor. Bir insan niye kod adı kullanır? General MazlummuÅŸ, oymuÅŸ buymuÅŸ, bunlar kabul edilebilir ÅŸeyler deÄŸil. Yayınlanan kırmızı bültenin bir kopyasını ve diÄŸer belgeleri, bir notayla ABD tarafına ilettik." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.