Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Cömertlik ve yardım severlikleriyle tarihe damga vuran kadınlar

Müminlerin anneleri olsun, daha önce geçen salih selefimizin hanımları olsun, cömertlik ve ikram severlik hususunda güzel örnek olmuşlardır. Tarih bunları nurdan harflerle kaydetmiştir.



Suriyeli âlim M. Ali HaÅŸimî, Kur’an ve Sünnete Göre Müslüman Kadının Åžahsiyeti kitabını modern dünyada Müslüman kadının yaÅŸadığı zorlukları aÅŸmasına yardımcı olmak amacıyla kaleme almış. Müslüman kadının Allah’a karşı sorumluluklarından baÅŸlayıp kendisine, eÅŸine, çocuklarına, akrabalarına, komÅŸularına ve topluma karşı görevlerini konuyla ilgili ayetler ışığında Asr-ı Saadet’ten örnek uygulamalarla açıklamış.
 
M. Ali HaÅŸimî’ye göre Müslüman kadının topluma karşı sorumluluklardan biri de yardımlaÅŸmadır. Ä°manlı hanımların yardımsever ve cömert olmaları gerekir. Kendi imkânları çerçevesinde ikram ve ihsana ihtimam göstermeleri tavsiye edilir. Zira Asr-ı Saadet hanımları böyle davranmıştır. Yazar büyük hadis külliyatlarından hareketle Asr-ı Saadet döneminde kadınların bu konuda ne kadar hassas ve fedakâr olduklarını göstermek amacıyla birbirinden etkileyici örnekler paylaÅŸmış kitapta.
 
Müminlerin anneleri olsun, daha önce geçen salih selefimizin hanımları olsun, cömertlik ve ikram severlik hususunda en güzel örnek olmuÅŸlardır. Tarih bunları nurdan harflerle kaydetmiÅŸtir.
 
Ä°mam Zehebi, Siyeru A'lm-in Nübela adlı eserinde müminlerin annesi, Hz. AiÅŸe validemizi anlatırken ÅŸöyle demektir: Kendisi yetmiÅŸ bin dirhem sadaka olarak vermiÅŸti. Hâlbuki kendisi o sırada yamalı hırka giymekteydi. Bir defasında Muaviye, Hz. AiÅŸe'ye yüz bin dirhem göndermiÅŸ, Hz. AiÅŸe henüz akÅŸam olmadan hepsini sadaka olarak dağıtmıştı. Bu sırada yanında bulunan cariyesi "KeÅŸke o paranın bir kısmıyla bize et alsaydın" der. Hz. AiÅŸe de: "Söyleseydin ya" diye karşılık verir. Yine Muaviye, kendisine yüz bin dirhem karşılığında deÄŸerli bir gerdanlık göndermiÅŸti. O da bunu müminlerin anneleri arasında paylaÅŸtırmıştı.
 
El işi yapar ve parasını sadaka olarak dağıtırdı
 
Hz. AiÅŸe'nin (r.anha) validemiz el iÅŸi yapar, kazandıklarını hemen sadaka olarak dağıtırdı. O sadaka vermede, cömertlikte, hayır iÅŸlemede müminlerin anneleri içinde eli en açık olan kadındı. Onunla ilgili olarak Hz. Peygamber (sas) Müslim'in, Hz. AiÅŸe'den rivayet ettiÄŸi hadiste ÅŸöyle buyurmuÅŸtur: "Sizden bana erken ulaÅŸacak olanınız, eli en çok açık olanınızdır."
 
Hz. AiÅŸe (r.ahna) diyor ki: "Hepsi ellerini uzattılar hangisi daha eli açık, diye baktılar. Bizim içimizde eli açık olan Zeynep'tir. Çünkü kendisi eliÅŸi yapar, eliyle kazandıklarını sadaka olarak dağıtırdı."
 
Tarihin, cömertliÄŸine ve ikam severliÄŸine ÅŸahit olduÄŸu kadınlardan biri de Sekine binti Hüseyin'dir (r.ahna). Elindeki varlıkla cömertçe davrandı. EÄŸer bir ÅŸey bulamazsa bileziklerini çıkartıp ihtiyaç sahiplerine, yoksullara verirdi.
 
Yine cömert hanımlardan biri de Muaviye oÄŸlu Yezid kızı Atike'dir. O tüm mal varlığını Ebu Süfyan ailesinden olan fakirlere bırakmıştır.
 
Her Cuma bir köle azad ederdi
 
Bir diÄŸer isim de Ömer b. Abdulaziz'in kız kardeÅŸi olan Ümmü'l Benin'dir. O, cömertlikte ve yoksullara yardım hususunda parmakla gösterilen bir hanım idi. Åžöyle diyordu: "Herkesin bir ÅŸeye karşı arzusu bulunmaktadır. Benim de hoÅŸlandığım husus hayır vermek, dağıtmaktır." O, her hafta Cuma günleri bir köle azad ederdi. Aziz ve Celil olan Allah yolunda bir süvariyi donatır ve ÅŸöyle derdi: "Yuh olsun cimriliÄŸe! EÄŸer cimrilik bir gömlek olsaydı, asla onu giymezdim ve ÅŸayet cimrilik bir yol olsaydı, asla o yoldan yürümezdim."
 
Bir diÄŸeri de Halife Harun ReÅŸid'in eÅŸi Zübeyde Hanım’dır. O akarsu kaynaklarını birleÅŸtirmek suretiyle Mekke’ye su getirmiÅŸtir. Zübeyde Hanım, bugün Zübeyde Suyu diye bilinen, bu asırda da önemini koruyan su kanallarını açtırmıştı. Maliye sorumlusu, bu büyük projenin maliyetini çok bulunca ÅŸu edebi sözü sarfetmiÅŸ: "Sen çalışmaya devam et. Bir kazma vurmanın maliyeti bin dinara mal olsa da devam et."
 
Elbette Ä°slam tarihinde daha pek çok örnek mevcuttur Müslüman hanımların cömertliÄŸiyle ilgili. Her zaman ve Ä°slâm âleminin her köÅŸesinde bu gibi hanımlar mevcuttur. Zira hem Kur’an-ı Kerim hem de Hadis-i Åžerifler Müslüman erkeÄŸe de kadına da sadaka vermeyi, yardım sever ve cömert olmayı tavsiye etmektedir. Onlar yetimler, yoksullar ve kimsesizler için vakıflar kurarak hayır ve hasenatlarını kurumsal hale getirmiÅŸlerdir. Camiler, medreseler, ÅŸifahaneler, çeÅŸmeler yaptırmışlardır.
 
M. Ali HaÅŸimî, Kur’an ve Sünnete Göre Müslüman Kadının Åžahsiyeti, Risale Yayınları.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.