Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi: YPG'ye ABD'nin dostu diyorlar, halbuki onlar ABD'nin dostu değil

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, "PYD/YPG'ye ABD'nin dostu diyorlar, halbuki onlar ABD'nin dostu değil. Bunlar ABD'nin desteğini Suriye'de Marksist bir devlet kurmak için kullanan bir gruptur. Bizim temel amacımız ise Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve siyasal birliğinin sağlanmasıdır" dedi.



Amerikan PBS kanalında yayınlanan 'News Hour' programına katılan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye ile ABD arasında Suriye'nin kuzeyine iliÅŸkin varılan anlaÅŸmaya dair soruları yanıtladı.
Büyükelçi Kılıç, söz konusu anlaÅŸmanın, bir 'ateÅŸkes' olmadığını, ateÅŸkesin meÅŸru iki taraf arasında olabileceÄŸini ve bölgede bulunan YPG/PYD unsurlarının bölgeden çıkması için operasyonun durdurulması anlamına geldiÄŸini belirtti.
 
Washington'da 'Suriyeli Kürtler' ile 'YPG/PKK' unsurları arasında ciddi bir kafa karışıklığı olduÄŸunu kaydeden Kılıç, YPG/PKK'nın bölgede yaÅŸayan tüm Kürtleri temsil etmediÄŸinin altını çizdi.
 
Kılıç, "Bizim için PYD/YPG varoluÅŸsal bir tehdittir. Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK'ya yönelik operasyonumuzla DEAÅž'la mücadelemiz birbirlerini dışlayan adımlar deÄŸildir. Biz PKK elinde 40 bin insanımızı kaybettik" ifadelerini kullandı.
 
'VERDÄ°KLERÄ° MESAJ TÜRK Ä°NSANININ DUYGULARINI Ä°NCÄ°TTÄ°'
 
ABD'li senatörler Cumhuriyetçi Lindsey Graham ve Demokrat Chris Van Hollen'ın Türkiye'yi hedef alan yaptırım tasarısına iliÅŸkin bir soruya yanıt veren Kılıç, "Lindsey Graham ve Chris Van Hollen gibi üst düzey senatörlerin vermiÅŸ oldukları mesaj açıkça söylemem gerekirse Türk insanının duygularını incitmiÅŸtir." deÄŸerlendirmesini yaptı.
 
ABD'nin DEAÅž'la mücadele için en baÅŸta PYD/YPG ile iÅŸ birliÄŸi yapmasının büyük bir yanlış olduÄŸunu vurgulayan Kılıç, "Bir terör örgütüne karşı bir baÅŸka terör örgütünü kullanarak baÅŸarılı bir operasyon yapamazsınız." dedi.
 
'AMAÇLARI MARKSÄ°ST BÄ°R DEVLET KURMAK'
 
ABD Kongresi'ndeki Türkiye karşıtı atmosferin üzücü olduÄŸunu vurgulayan Kılıç, ÅŸunları söyledi:
"PYD/YPG'ye ABD'nin dostu diyorlar, halbuki onlar ABD'nin dostu deÄŸil. Bunlar ABD'nin desteÄŸini Suriye'de Marksist bir devlet kurmak için kullanan bir gruptur. Bizim ise temel amacımız Suriye'nin toprak bütünlüÄŸünün ve siyasal birliÄŸinin saÄŸlanmasıdır."
 
'HANGÄ° ÜLKE YEŞİL IÅžIK BEKLER?'
 
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir terör koridoruna izin vermeyeceÄŸini uzun zamandır dünya kamuoyuna ısrarla söylediÄŸini kaydeden Kılıç, "Bazı haberlerde 'BaÅŸkan Trump CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a o telefon konuÅŸmasında operasyon için yeÅŸil ışık yaktı' ÅŸeklinde ifadeler geçti. Hangi ülke kendi vatandaÅŸlarını korumak için baÅŸka bir ülkeden yeÅŸil ışık bekler?" dedi.
 
Büyükelçi Kılıç, Türkiye'nin, uluslararası anlaÅŸmalardan da doÄŸan haklarına istinaden ülke güvenliÄŸini korumak için YPG/PKK'ya karşı bir operasyona baÅŸlatacağını ABD'ye net bir ÅŸekilde söylediÄŸini ve bu kararlılığın sürecin gidiÅŸatını belirlediÄŸini anlattı.
 
Kılıç, "BaÅŸkan Trump Türkiye'nin bu operasyona her halükarda baÅŸlayacağını gördü ve istenmeyen bir çatışmanın meydana gelmemesi için kendi (ABD) birliklerini çekme kararı aldı." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
'MEKTUBA CEVABIMIZI SURÄ°YE'DE VERDÄ°K'
 
Trump'ın 9 Ekim'de CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a gönderdiÄŸi mektupla ilgili görüÅŸü sorulan Kılıç, "Umarım tarih bu mektubu kaydetmez. Bu mektup zaten en baÅŸta gönderilmemeliydi çünkü tüm diplomatik nezaketten yoksun bir mektuptu ve mevcut teamülleri yok sayıyordu. Bu mektubu tamamıyla reddediyorum. Bu mektuba cevabımızı Suriye'de verdik" ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Kılıç, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın, söz konusu mektubu 'geçersiz' ve 'yok hükmünde' kabul ettiÄŸini dile getirdi.
 
'TSK SÄ°VÄ°LLER KONUSUNDA ÇOK HASSASTIR'
 
Türk askerinin Suriye'de bazı sivil ölümlerinden sorumlu olduÄŸu yönündeki haberlerin sorulması üzerine Kılıç, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bu konuda son derece hassas olduÄŸuna vurgu yaptı. Kılıç, sivillerin öldürülmemesi, mabetlere zarar verilmemesi ve sivil alanların korunması konusunda TSK'nin her zaman çok dikkatli olduÄŸunu belirtti.
 
Kılıç, "Günün sonunda Suriye halkı kazansın, biz bunu isteriz. ABD'nin güvenli bölge konusunda bizimle iÅŸ birliÄŸi yapmasını isteriz. Uluslararası toplumun desteÄŸini bekleriz. Halen 3,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliÄŸi yapıyoruz ancak bunun yükünü tek başımıza taşımamız mümkün deÄŸil" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.