Sosyal Medya

İtü'lü Öğretim Görevlisi Uyardı: Beklenen büyük deprem bu kollar üzerinde olacak

İstanbul Teknik Üniversitesince, (İTÜ) 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin 20. yılında düzenlenen uluslararası deprem sempozyumu başladı.



'Depremi Adalar'ın güneyi ve Kumburgaz fay kolunda bekliyoruz'
 
Ä°TÜ Jeoloji MühendisliÄŸi Dr. ÖÄŸretim Üyesi Gülsen UçarkuÅŸ: Åžu an Adalar'ın güneyi, Silivri aktivitesinin olduÄŸu Kumburgaz fay kolu, kırılmasını beklediÄŸimiz fay parçasıdır. Bu kısımlar üzerine dikkatle eÄŸiliyoruz ve beklediÄŸimiz deprem bu kollar üzerinde olacak. Kuzey Anadolu Fayı'nda 1939'dan beri 3 ay ile 30 yıl arasında bir yer kırılıyor, sonra öbür yeri kırıyor. Yine Marmara Denizi'nin içinde diÄŸer kısmının kırılmasını bekliyoruz.
 
Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Jeoloji MühendisliÄŸi Bölümü Dr. ÖÄŸretim Üyesi Gülsen UçarkuÅŸ, "Åžu an Adalar'ın güneyi, Silivri aktivitesinin olduÄŸu Kumburgaz fay kolu, üzerinde bir süredir aktivite olmadığı için kırılmasını beklediÄŸimiz fay parçasıdır. Bu kısımlar üzerine dikkatle eÄŸiliyoruz ve beklediÄŸimiz deprem bu kollar üzerinde olacak." dedi.
 
Ä°stanbul Teknik Üniversitesince, (Ä°TÜ) 17 AÄŸustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin 20. yılında düzenlenen uluslararası deprem sempozyumu baÅŸladı.
 
Sempozyuma iliÅŸkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan UçarkuÅŸ, amaçlarının Marmara Denizi'nde çalışan yerli ve yabancı bilim insanlarının 20 yıldaki bu çalışmalardan elde edilenleri ortaya koymak olduÄŸunu söyledi.
 
UçarkuÅŸ, 26 Eylül'de Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüÄŸündeki depremin ardından yine tüm dikkatlerin Marmara Denizi'ne yöneldiÄŸini ifade ederek, 20 yıllık süreçte yerli ve yabancı bilim insanlarıyla gayretlerini birleÅŸtirdiklerini ve bu konuda araÅŸtırmalar yürüttüklerini anlattı.
 
UçarkuÅŸ, "Åžu an Adalar'ın güneyi, Silivri aktivitesinin olduÄŸu Kumburgaz fay kolu, üzerinde bir süredir aktivite olmadığı için kırılmasını beklediÄŸimiz fay parçasıdır. Bu kısımlar üzerine dikkatle eÄŸiliyoruz ve beklediÄŸimiz deprem bu kollar üzerinde olacak." diye konuÅŸtu.
 
Dünyanın hiçbir yerinde depreme iliÅŸkin tarih verilemeyeceÄŸini dile getiren UçarkuÅŸ, "Kuzey Anadolu Fayı'nda 1939'dan beri 3 ay ile 30 yıl arasında bir yer kırılıyor, sonra öbür yeri kırıyor. Bizim 8 depremimiz var böyle doÄŸudan batıya göç eden. Bu göçün son depremi 99 depremleri. 3 ay ile 30 yıl arasında yine Marmara Denizi'nin içinde diÄŸer kısmının kırılmasını bekliyoruz. Ama bu yüzde 65'lik bir yüzdeyle verilmiÅŸti o zaman. Åžimdi 20 yılı geride bıraktık, bu 20 yılın sonunda uzun zamandır deprem olmamış, bir 5,8'lik bir aktivite oldu Kumburgaz fay kol üzerinde. Dolayısıyla buna dikkat çektik. Bunların hepsini bu bilimsel çalıştayda deÄŸerlendireceÄŸiz." ifadelerini kullandı.
 
"Türkiye olarak teknolojimizi de artırdık"
 
Gülsen UçarkuÅŸ, Türkiye'nin bu konudaki teknolojik alt yapısına da deÄŸinerek, "Biz ÅŸu an Türkiye olarak teknolojimizi de artırdık. UlaÅŸamayacağımız bir ÅŸey olduÄŸunu zannetmiyorum." dedi.
 
Bir gazetecinin sorusu üzerine, küçük büyüklükteki depremlerin, oluÅŸacak depremde enerji düÅŸürüp düÅŸürmediÄŸine yönelik tartışmalara da deÄŸinen UçarkuÅŸ, "5,8'in enerjisiyle 7,2'nin arasında 20-25 fark var oluyor. Dolayısıyla. 5,8'lik bir deprem kendi çapında bir enerji boÅŸaltsa da fayın uzunluÄŸu belli ve o fay kırıldığı zaman çıkacağı büyüklük de belli olduÄŸu için onu boÅŸaltmış olarak algılanmıyor bizim için. 5,8'lik depremle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bununla kesin bir sonuç söyleyemeyiz. Ama bu kırılmasını ve uzun zamandır da sessiz olan bu fayın üzerinde olduÄŸu için ÅŸimdi dikkatimizi bu alana verdik." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.