Sosyal Medya

Fırat'ın Doğusuna Harekata Dünyadan Tepkiler

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bugün Suriye'nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekatı, pek çok ülkede yankı buldu



Milli Savunma Bakanlığı ABD, Rusya Federasyonu, Ä°ngiltere, Almanya, Fransa ve Ä°talya ile NATO ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreterlikleri'nin saat 14.00'ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı'na iliÅŸkin bilgilendirildiÄŸini açıkladı.
 
Reuters, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin PerÅŸembe günü toplanacağını aktardı.
 
Avrupa BirliÄŸi Komisyonu BaÅŸkanı Jean Claude Juncker, Türkiye'yin Suriye'deki Barış Pınarı Harekâtı konusunda, Ankara'ya itidal ve harekâtı durdurma çaÄŸrısı yaptı.
 
AB Parlamentosu'nda konuÅŸan Juncker "Türkiye'nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var. Ancak Türkiye ve diÄŸer aktörlere itidal çaÄŸrısında bulunuyor. Plan, sözde bir güvenli bölge oluÅŸturulmasını da içeriyorsa, AB'den hiçbir ÅŸekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin." dedi.
 
Rusya: Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağız
 
Rus devletine baÄŸlı haber ajansı RIA Novosti, parlamentonun üst kademesinin dışiÅŸleri komitesinin ilk baÅŸkan yardımcısı olan Vladimir Dzhabarov'un açıklamalarına yer verdi. Haber ajansına göre Dzhabarov, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını söyledi. Dzhabarov, Rusya'nın Suriye'de baÅŸka nedenlerle bulunduÄŸunu aktardı.
 
Reuters'ın haberine göre Fransa AB Bakanı Amelie de Montchalin, Fransa ve Ä°ngiltere'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırmayı düÅŸündüÄŸünü söyledi.
 
Montchalin "Fransa, Almanya ve Ä°ngiltere, Türkiye'yi çok güçlü bir ÅŸekilde kınadığı net olan bir orta açıklama hazırlıyor" ifadelerini kullandı.
 
 
ABD'li Senatör Graham: ErdoÄŸan'a Ağır Bir Bedel Ödetmek Ä°çin GiriÅŸimlere Liderlik EdeceÄŸiz
 
ABD Senatosu'ndaki etkili Cumhuriyetçilerden Lindsey Graham, "Türkiye'nin kuzey Suriye'ye girmesi bir felaket. Trump yönetiminin utanmadan terk ettiÄŸi Kürt müttefiklerimiz için dua edin. Bu hamle IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasını kesinleÅŸtirdi" dedi ve ekledi:
 
"Kongre'de ErdoÄŸan'ın ağır bir bedel ödemesi için giriÅŸimlere liderlik edeceÄŸiz. Ä°ÅŸlemiÅŸ olan güvenli bölge konseptine geri dönmek için hâlâ zaman varken BaÅŸkan Trump'ı bu yoldan dönmeye davet ediyorum."
 
Reuters, Ä°talya BaÅŸbakanı Giuseppe Conte'nin "Türkiye'nin Suriye'deki operasyonu bölgeyi istikrarsızlaÅŸtırma ve sivillere zarar verme riski taşıyor" sözlerini aktardı.
 
Almanya: Yeni bir felaket ve sığınmacı dalgasına yol açabilir
 
Ajansa göre Almanya DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye'nin adımlarının bölgeyi daha istikrarsız hale getirme ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasına yol açma riski taşıdığını söyledi ve ekledi:
 
"Türkiye'nin harekatı yeni bir insani felakete ve sığınmacı dalgasına yol açabilir. Türkiye'yi bu operasyonu sonlandırmaya ve güvenlik çıkarlarını barışçıl yollarla saÄŸlamaya davet ediyoruz."
 
Hollanda DışiÅŸleri Bakanı Stef Blok, konuyu NATO gündemine taşıma sözü verdi. Hollandalı bakan, Türk mevkidaşından da harekata iliÅŸkin açıklama istediÄŸini söyledi.
 
Reuters, Hollanda DışiÅŸleri Bakanı'nın Türkiye Büyükelçisi'ni görüÅŸmeye çağırdığını yazdı.
 
 
NATO: Türkiye'nin orantılı bir operasyon yapmasını umuyoruz
 
Reuters'ın haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin orantılı ve kısıtlı bir operasyon yapmasını umduÄŸunu söyledi.
 
"Müttefikimiz Türkiye bir krizin cephesinde yer alıyor ve meÅŸru güvenlik kaygıları var. Korkunç terörist saldırılara maruz kaldı ve milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapıyor" diyen Stoltenberg bölgeyi istikrarsızlaÅŸtırma ve gerilimi artırmadan kaçınmak gerektiÄŸini söyledi.
 
Stoltenberg Cuma günü CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile görüÅŸeceÄŸini belirtti.
 
Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre Uluslararası Af Örgütü Orta DoÄŸu AraÅŸtırma Direktörü Lynn Maalouf, "Hem Türk güçleri hem de Kürt güçleri bugüne kadar Suriye'de hedef gözetmeksizin saldırılar düzenledi ve çok sayıda kiÅŸinin yaÅŸamını yitirmesine yol açtı" dedi ve ekledi:
 
"Bunun tekrarlamasına izin verilmemeli."
 
Danimarka DışiÅŸleri Bakanı Jeppe Kofod ise "Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonundan derin endiÅŸe duyuyoruz" dedi.
 
Twitter'dan açıklama yapan Kofod, "Bence bu piÅŸman olunacak yanlış bir karar. Bunun hem siviller hem de IŞİD'e karşı mücadeleye ciddi etkisi oluyor. Türkiye itidalli davranmalı. Danimarka müttefikleriyle konuyla ilgili sürekli iletiÅŸim halinde."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.