Sosyal Medya

İran'dan Olası Suriye Operasyonu Açıklamasında 'Adana Mutabakatı' Vurgusu

Şam yönetiminin en güçlü bölgesel müttefiki olan İran, Türkiye'yle ABD arasında Suriye'nin kuzeyi konusunda yaşanan son gelişmelerde Adana Mutabakatı'na işaret etti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'yi 'Suriye'de konu dışı bir işgalci' olarak niteleyip, "Adana Mutabakatı Türkiye ve Suriye için bir çerçeve çiziyor - İran yardım etmeye hazır" dedi.



Türkiye ile ABD’nin Suriye’nin kuzeyi konusunda varmış göründüÄŸü son anlaÅŸmanın ardından, Åžam yönetiminin en güçlü bölgesel müttefiki Ä°ran’dan da bir açıklama geldi. Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif, Adana Mutabakatı çerçevesinde çözüm önererek “Ä°ran yardım etmeye hazır” dedi.

‘ABD’YE BEL BAÄžLAMAYA GEREK YOK’
 
Zarif Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD’yi ‘Suriye’de konu dışı bir iÅŸgalci’ olarak niteledi; ‘güvenlik için ABD’nin iznine veya ABD’ye bel baÄŸlamaya gerek olmadığını’ belirtti. Ä°ranlı bakan, ‘Suriye’de barışı saÄŸlamanın ve terörle mücadele etmenin tek yolunun toprak bütünlüÄŸüne ve Suriye halkına saygıdan geçtiÄŸini’ belirterek, “Adana [Mutabakatı] Türkiye ve Suriye için bir çerçeve çiziyor – Ä°ran yardım etmeye hazır” ifadelerini kullandı.
 
Suriye yönetiminin en güçlü müttefiki olan Rusya da konuya iliÅŸkin açıklamasında, Suriye’nin toprak bütünlüÄŸüne iÅŸaret etmiÅŸti.
 
Adana Mutabakatı nedir?
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Rusya ziyaretinin ardından gündeme gelen Adana Mutabakatı, Türkiye ve Suriye arasında 1998'de imzalandı. Mutabakata, göre Suriye PKK'yi "terör örgütü" olarak tanıdı ve faaliyetlerini yasakladı.
 
AnlaÅŸma imzalandığında CumhurbaÅŸkanı Süleyman Demirel, BaÅŸbakan Mesut Yılmaz’dı. Suriye’de ise Devlet BaÅŸkanı Hafız Esad’dı.
 
Mutabakatı, 2011 yılında dönenim DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu ve Suriye DışiÅŸleri Bakanı Velid Muallim, tarafından yeniden görüÅŸüldü. “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Terör ve Terör Örgütlerine Karşı Ortak Ä°ÅŸbirliÄŸi AnlaÅŸmasının Onaylanmasının Uygun BulunduÄŸuna Dair Kanun Tasarısı” (1) 9 Åžubat 2011’de TBMM’ye gönderildi.
 
AnlaÅŸmanın maddeleri 
 
→PKK lideri Abdullah Öcalan mutabakata varıldığı tarih itibariyle Suriye’de deÄŸildir ve Suriye’ye girmesine izin verilmeyecektir.
 
→Suriye’de olduÄŸu söylenen PKK kampları mutabakata varıldığı tarihten itibaren faaliyette deÄŸildir ve faaliyete geçmelerine izin verilmeyecektir. Birçok PKK üyesi tutuklanmış ve isimleri Türk tarafına iletilmiÅŸtir.
 
→Suriye yönetimi ülke toprakları üzerinde PKK’nın askeri, ekonomik ve siyasal faaliyetlerinin hiçbirine izin vermeyecek, örgüt propagandasına müsaade etmeyecektir.
 
→Suriye yönetimi PKK’nın “terörist bir örgüt” olduÄŸunu kabul etmiÅŸtir.
 
→Suriye yönetimi, ülke topraklarında PKK’nın eÄŸitim ve barınma amaçlı kamp ve diÄŸer tesisler oluÅŸturmasına ve ticari faaliyetlerine izin vermeyecektir. PKK üyelerinin üçüncü bir ülkeye geçiÅŸleri için Suriye topraklarının kullanmasına müsaade etmeyecektir.
 
→Suriye yönetimi, Abdullah Öcalan’ın tekrar Suriye topraklarına girmemesi için her türlü tedbiri alacak ve sınır kapılarına bu doÄŸrultuda talimat verecektir.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.