Sosyal Medya

İlk Ezanın Sesi ve Yüzü Olan Aktör Ali Ahmad Salem Bu Dünyadan Göçtü



Görsel imge ve çaÄŸrışımlarıyla bir sanat dalı olarak sinema, bizi okuma ediniminin ilerisine götüren bir güce sahiptir. Bu görsel imge ve özellikleri kullanan Müslümanca sinemanın en baÅŸarılı yapıtlarından birisi de malumdur ÇaÄŸrı filmidir. ÇaÄŸrı (The Message Al-Risalah) birçok ülkede Ä°slam’ın ve Ä°slam tarihinin anlatılmasında reddedilemeyecek bir paya sahiptir.  Bu nedenle, Ä°slam tarihi kitaplarında okuduÄŸumuz ashabın, Yönetmen Muhammed Akkad’ın büyük bir mücadele sonucunda çektiÄŸi ÇaÄŸrı filmindeki oyuncular tarafından canlandırılışının ayrı bir yeri ve etkisi vardır gönlümüzde.
 
 
Batılı oyuncularla 1976’da Ä°ngilizce versiyonunun, 1977’de ise Arap oyuncularla Arapça versiyonunun çekildiÄŸi ÇaÄŸrı filminin en çok hatırda kalan isimlerinden birisi ise “köle” sahabe Bilal-i HabeÅŸi’yi canlandıran Libyalı oyuncu Ali Ahmad Salem’dir.
 
GeçtiÄŸimiz günlerde uzun süredir devam eden hastalığı nedeniyle 81 yaşında vefat eden Salem, Libya’nın Akdeniz ÅŸehri Bengazi’de dünyaya gelmiÅŸti. Kendi içindeki hakikat güzelliÄŸinin bir yansıması olan sanata olan ilgisi, ilkokul günlerinde baÅŸlamıştı. Libya medyasının radyodaki ve ekrandaki güçlü sesi olan Salem, birkaç yıl sonra “ezana hayat veren Bilal(ra)’ın” sesi olacaktı.
 
Yönetmen Muhammed Akkad’ın, film hazırlıklarına ve kast oluÅŸumuna baÅŸlaması, Hz. Muhammed (sav)’in hayatı hakkında çekilecek bir film olması nedeniyle birçok kesimde yankı buldu. Hz.Bilal (ra) rolünü, Amerikalı Müslüman boksör Muhammed Ali canlandırmak istedi ve yönetmene bu isteÄŸini iletti. Akkad bu isteÄŸi, Muhammed Ali’nin kimliÄŸinin, rolün önüne geçebilme ihtimali nedeniyle reddetti. Akkad’ın aklında Hacerül Esvet renkli Bilal(ra) rolü için, Libya’nın yanık sesi ve kara rengi olan Ali Ahmad Salem vardı.
 
 
Ä°slam sinemasının, 14 asır öncesine götüren en etkili eserlerinden birisi olan ÇaÄŸrı’nın çekimleri baÅŸladı ve Libyalı Ali Ahmed Salem, Bilal (ra) rolü için seçildi. Ali Ahmed Salem, Hz.Bilal(ra)’nın iÅŸkenceye uÄŸradığı, onu dininden döndürmeye çalışanlara “Ahad! Ahad!” diyerek karşılık verdiÄŸi ana hayat verdi. Bununla birlikte, filmin izleyicilerinin, belki de en çok hatırasında kalan “ilk ezanın okunuÅŸu” sahnesini canlandırdı. Ä°lk mescidin yapımı sahnesinde Medine’nin sıcak havasında taÅŸ taşıyanlardan biriydi Salem. Mescitin inÅŸası tamamlanmış ve diÄŸer sahabeleri canlandıran oyuncular arasında, insanların namaza nasıl çağıracağı konuÅŸuluyordu. Sahnenin devamında, sahabe rolündeki bir oyuncu, Rasul(sav) de kabul ederse bir insan sesisin çok iyi olabileceÄŸini söyledi ve Bilal-i HabeÅŸi rolündeki Ali Ahmed Salem ezanı okuyacak kiÅŸi olarak seçildi. Salem, Bilal(ra)’nın tedirgin ve heyecanlı ifadesini kendi heyecanıyla birleÅŸtirerek bir yüksekliÄŸe çıktı ve ilk ezanı okudu. Ali Ahmed Salem’in bu rolü, Ä°slam tarihinde okuduÄŸumuz güzide anların gönlümüzdeki yerini pekiÅŸtirdi.
 
Ali Ahmed Salem, ÇaÄŸrı’dan sonra, Muhammed Akkad ile aynı yolda yürümeye devam etti. Akkad’ın, Libya cihadının ÅŸehidi Ömer Muhtar’ı ele alan “Çöl Aslanı” filminde yardımcı yönetmenlik yaptı. Ali Ahmed Salem’in, Müslümanca sinemanın en güçlü örneklerinin gerek kamera önünde ve gerekse kamera arkasında yer alışı, birçok kesimin dikkatinden kaçmamıştı. Kıymetli çalışmalarının akabinde, 2017 Temmuz ayında Arap Bilgi Bakanlığı Konseyi tarafından, Arap dünyasının en etkili 48 isminden birisi olarak ödül aldı.
 
Merhum Ali Ahmed Salem’in aldığı bu kıymetli rol ve yaptığı çalışmalar, bizlere ezanı, ilk Bilal (ra)’dan duyduÄŸumuzu ve ezanı ilk Bilal (ra) ile sevdiÄŸimizi hatırlamamıza vesile oldu. “O kelimeyi” bulmak için verdiÄŸi mücadeleyi saygı ile anarak, Allah’tan rahmet diliyoruz.
 
“ Ve ölüm
Bir güvercin
Beyaz
Süzülen masmavi gökten
Berrak sulara.”
 
            Erdem Beyazıt

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.