Sosyal Medya

Turan Kışlakçı: Durma öyle mahmur mahmur küheylân, daha nice mesafeler katedeceğiz

Yürü küheylân, bu yol çok uzun? Bu tarîk bir çizgi, biz ise bir noktayız. Ömür biter lâkin bu seyr bitmez. Bak önümüzde yürüyor kusvâ, sağında ya'fûr ve solunda düldül duruyor. Önlerinde ise kıtmir.



Durma öyle mahmur mahmur küheylân, daha nice mesafeler katedeceÄŸiz. Ä°bn Batuta gibi Tanca'dan Çin'e, Ä°bn Fadlan gibi BaÄŸdat'tan Volga diyarına, Ä°bn Cubeyr gibi Granada'dan Mekke'ye ve Mesudî gibi dünyanın engin altın bozkırlarında koca kâinatı temaÅŸa ede ede yol alacağız.
 
Rahle'de baÅŸladı bizim rıhlemiz küheylân. Çin'e gidip ilim talep edeceÄŸiz. Diyar diyar dolaşıp bir harf için köle olacağız. Çünkü kaderimize sefer yazıldı. Zaten Rahman ve Rahim olanın kitabını anlamanın yolu olan tefsir, seferin lisanda inkilâb etmiÅŸ hali deÄŸil miydiler? Yaratıcının okunan ve görünen kitabını keÅŸfe çıkıyorduk...
 
Yola revan ol küheylân! Burası Mâverâünnehir'dir, Horasan'dır, Kurtuba'dır, Timbuktu'dur, Semerkand'dır, Buhara'dır, Belh'dir, Ä°sfehan'dır, Konstantiniyye'dir, Hemedan'dır, BaÄŸdat'tır, Tahran'dır, Åžam'dır, Kahire'dir, Mekke'dir, Medine'dir. Ne çabuk unuttun buraları azizim!.. Burası diyâr-ı Araptır, burası diyâr-ı Farstır, burası diyâr-ı HabeÅŸtir, burası diyâr-ı Zenctir.
 
Deh deh küheylânım, takılma saÄŸ ve soldaki yeÅŸilliklere, bunların hepsi sanaldır. Avunma, yola ram ol. Gayri ufuk bir güneÅŸ, bir ay kadar uzakta, menzil ise ötelerdedir. MaÅŸrik'ten MaÄŸrib'e hudûdü'l âlem içinde deveran eder dururuz; lâkin diyâr-ı huld, dâru's-Selâm ve me'vamızı bulamıyoruz. Çünkü menzil baÅŸka âlemlerdedir; biz ise fâni âlemde ideaların, gölgelerin peÅŸinde debeleniyoruz.
 
'Ä°bnü'l vakt'iz biz küheylan, tarih gelir herkes rolünü oynar göçer bu diyardan. Kimler geldi, kimler geçmedi ki bu umranlardan...  Evvelkilerin hâli yol aldığımız güzergâhta gözüne çarpmaz mı? Ä°ÅŸte, bu kavm-i Ad'dır, bu kavm-i Semud'dur, bu ise kavm-i Medyen'dir.
 
KoÅŸ küheylânım, zira bu yol zikzaklar, iniÅŸ ve çıkışlar ile doludur. Bilirim geride mızmızlananlar çeler aklını. BoÅŸver onları, kulak ver sen Süleyman'ın Hüdhüd'üne. O ki mantıku't- tayr ile bir ÅŸeyler anlatır sana. Yolda hakikati bulacaksın. Ona sahip çıkıp, asla ayrılmayacaksın. Mevt seni buluncaya kadar hakikatin müdafii olacaksın, onun uÄŸruna ölümü göze alacaksın. 
 
Bu yolun kat'ut tarikleri, eÅŸkiyaları ve haramileri vardır. Yol kenarlarındaki hanlarda nisyan ile malûl avlarını beklerler. Böylece insan yolda kahraman, yolda hain, yolda mütekarrib, yolda dost olur. Yine bu yolda ÅŸeytanlaşır, Karun'laşır, Haman'laşır, Mele'leÅŸir, Bel'am'laşır, Mutref'leÅŸir ve Samiri'leÅŸir insan?  Fakat bil ki küheylânım, beni Firavunlar, Nemrutlar korkutmaz; asıl korkutan din adına ahkâm kesen içimizdeki Firavunlardır, Nemrutlardır, Karunlardır, Hamanlardır, Bel'amlardır.
 
Ä°ÅŸte bundan azizim, bir tihten öbürüne 3 asırdır savruluyoruz. Ä°limden nasipleri olmayanları alleme saymışız, Karunların eteklerindeki kırıntıları yalayanları rehber bilmiÅŸiz, Haman'ları ve Mele'leri ise önder bellemiÅŸiz. Bundan daha büyük kerb ve belâ olur mu?
 
Bundan deÄŸil midir ki; ahlâk abidelerimiz esfele's-safilin çıkıyor küheylân... DüÅŸünürlerimiz ise kibir abidesi... Tacirlerimiz ise gariplerin düÅŸüncelerini, mallarını çalarak infakta ve tasaddukta bulunuyor.
 
Heyhat!... Herkes adalet arıyor küheylân, herkes ahlâk arıyor. Ne oldu bu kâinata? Hani nerede o genç kahramanlar? Hani nerede ashab-ı kehf, hani nerede adaletin yılmaz savaÅŸçıları?
 
Haydin kalk küheylân; zira ÅŸafakla birlikte diriliÅŸ ezanı okunmakta artık, cesur olma ve haykırma vaktidir.
 
Unutma ki! Bu yol âşıklar yoludur, bu yol marifet yoludur, bu yol hikmet yoludur, bu yol sadıkların yoludur, bu yol peygamberlerin yoludur, bu yol salihlerin yoludur, bu yol ÅŸehidlerin yoludur... Durmak yok; çünkü biz bu âlemin garip yolcularıyız. Yol ateÅŸtir, biz de ateÅŸle piÅŸeriz, umudun rahmine böylece düÅŸeriz.
 
Yine bilesin ki küheylânım, sebilimiz mihnetlerle dolu uzun bir imtihandır!...
 
Time Türk ArÅŸiv

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.