Sosyal Medya

CHP Uluslararası Suriye Konferansı Düzenledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 'Suriye'de Barışa Açılan Kapı' teması ile gerçekleştirdiği Uluslararası Suriye Konferansı açılışında konuştu. "Türkiye'nin Suriye topraklarında sürdürdüğü terörle mücadelenin meşruluğuna inanıyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, bu mücadelenin Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilerek ve doğrudan Şam yönetimi ile ilişki kurularak sürdürülmesinin en doğru yol olduğunu ifade etti.



CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu, CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu ve konferansın düzenleyicileri genel baÅŸkan Veli AÄŸbaba ile Ünal Çeviköz’ün yanı sıra aralarında eski genel baÅŸkanlar Altan Öymen ve Murat Karayalçın ile çok sayıda CHP’li milletvekilinin, çeÅŸitli ülkelerden diplomatların, akademisyenlerin, uzmanların ve gazetecilerin katıldığı toplantıda, 5 farklı baÅŸlık altında Suriye sorununun komÅŸu ülkeler ve bölgenin kendi dinamikleri zemininde irdelenmesi amaçlanıyor.
 
 
KılıçdaroÄŸlu: Bu konferans, Türkiye'nin dış politikasının yeniden barışçıl temeller üzerinde yükselmesine yönelik özlemimizin bir çabasıdır
 
Açılış konuÅŸmalarının sonuncusunu yapan CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, bölgedeki yangını söndürebilecek kapasiteye sahip olan Türkiye'nin "güçlü ve itibarlı bir bölge ülkesi iken uygulanan yanlış Suriye politikaları ile komÅŸularımızdaki yangının büyümesine neden olduÄŸu" yorumunda bulundu. Bu yangının doÄŸrudan Türkiye'yi de etkilediÄŸini kaydeden KılıçdaroÄŸlu, "Ä°ÅŸte bu konferans bölgedeki yangını söndürme istek ve niyetimizin, Türkiye ve Suriye arasındaki tarihsel baÄŸlara ve kardeÅŸliÄŸe verdiÄŸimiz önemin, bölgemizin huzur ve refahına katkı yapma çabamızın ve her ÅŸeyden önemlisi Türkiye'nin dış politikasının yeniden barışçıl temeller üzerinde yükselmesine yönelik özlemimizin bir çabasıdır. CHP olarak bu konferansta Türkiye ve Suriye arasındaki iliÅŸkileri onarmak için Suriye'de savaşın baÅŸladığı 2011 yılından bu yana attığımız adımlara bir yenisi ekliyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Öte yandan KılıçdaroÄŸlu, Suriye'de barışın ve demokrasinin saÄŸlanması için verilen mücadelede dikkat edilmesi ve yapılması gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸü önerileri beÅŸ maddede sıraladı. KılıçdaroÄŸlu'nun önerileri ÅŸöyle:
 
1) Ankara ile Åžam arasındaki yolun barışa giden en kestirme yol olduÄŸunu ve Suriye'nin geleceÄŸine ancak Suriye halkının karar vereceÄŸini asla unutmamalıyız. 
 
2) ABD ve Rusya'nın çıkarları arasında savrulmamak için siyasi bağımsızlık, egemenlik, iyi komÅŸuluk iliÅŸkilerine dayanan bütünlüklü tek bir Suriye politikası izlemeliyiz. 
 
3) Suriye politikası baÅŸta olmak üzere uluslararası hukuka ve iliÅŸkilere dayalı meÅŸruluÄŸu olan bütün aktörlerle konuÅŸarak diplomasiyi etkin kılmalıyız.
 
4) Bugüne kadar uluslararası hukuk ve meÅŸruiyete aykırı bütün hamlelerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz.
 
5) Suriye yeniden güvenli ülke olduktan sonra ülkemizdeki sığınmacıların gönüllü geri dönmelerini teÅŸvik etmeliyiz."
 
 
Ä°mamoÄŸlu: Nihai hedefimiz Suriye'nin istikrara kavuÅŸturulması ve Suriyelilerin hayatlarına en özgür biçimde dönebilmesidir
 
Ev sahibi olarak AÄŸbaba'nın ardından kürsüye geçen Ä°BB BaÅŸkanı Ä°mamoÄŸlu, Türkiye'nin ÅŸimdiye kadarki Suriye politikaları ve topraklarındaki Suriyelilere yönelik adımları konusunda eleÅŸtirilerde bulunurken; kendisi ve ekibinin göreve gelmelerinin 14. gününde konuyla ilgili uzman sivil toplum kuruluÅŸları ve akademisyenlerle bir araya geldiklerini söyledi. Koordinasyon eksikliÄŸinin giderilmesi için çok önemli adımlar attıklarını belirten Ä°mamoÄŸlu, "Sorunun boyutunu tam olarak bilelim ki çözüm bulmak için hep birlikte çalışalım istedik. Ä°BB olarak eÅŸ zamanlı biçimde Ä°stanbulluların ve burada yaÅŸayan mülteci ve göçmenlerin hassasiyetini anlamak için göç parametresi çalışmalarına baÅŸladık" dedi. 
 
Türkiye'deki sığınmacıların durumlarının iyileÅŸtirilmesi ve büyük sorunun kalıcı bir ÅŸekilde çözülmesi için yabancı organizasyonlarla çalışmanın bir mecburiyet olduÄŸunun farkında olduklarını kaydeden Ä°mamoÄŸlu, bu konuda ortak çalışmalar geliÅŸtirileceÄŸini belirterek, "Uluslararası arenada ortak akla ulaÅŸma çalışmalarımız devam edecek. Bu sorunla tek başına baÅŸ etmemizi kimse bizden bekleyemez. Sorun uluslararası bir sorundur" diye konuÅŸtu. Ä°mamoÄŸlu, sözlerini, "Nihai hedefimiz Suriye'nin istikrara kavuÅŸturulması ve Suriyelilerin oradaki hayatlarına en özgür biçimde dönebilmesinin saÄŸlanmasıdır. Bu çözümde yolumuzu aydınlatacak en deÄŸerli ışık toplumsal vicdanımızdır. Suriyelileri elbette ve asla kendi kaderine terk etmeyeceÄŸiz. Onların daha insani koÅŸullarda yaÅŸamları için uluslararası arenayı harekete geçirmek için her türlü uygulamayı yapacağız" ifadeleriyle bitirdi. 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.