Sosyal Medya

Mandela’nın torunu, idam cezasının yeniden yürürlüğe girmesini istedi!

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yüz binlerce kadın tecavüz ve cinsel şiddetin her türlüsüne karşı kampanya başlattı. Eylemleri destekleyen Nelson Mandela'nın torunu Ndileka Mandela, idam cezasının yeniden yürürlüğe girmesini istedi.



Güney Afrika'da yüz binlerce kadın tecavüz ve cinsel ÅŸiddetin her türlüsüne karşı geniÅŸ bir siyasi kampanya baÅŸlattı. "Yetti artık! Kadınlarımız ve çocuklarımız daha iyisini hak ediyor" sloganıyla düzenlenen kampanya çerçevesinde imza kampanyaları ve gösteriler düzenleniyor.
 
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyah devlet baÅŸkanı olan Nelson Mandela'nın torunu da kadına ÅŸiddet suçlarında idam cezasının yeniden yürürlüÄŸe sokulmasını savunanlar arasında yer alıyor.
 
Ndileka Mandela Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada idam cezasının yeniden yürürlüÄŸe girmesi için internet üzerinde baÅŸlatılan imza kampanyasına destek verdiÄŸini söyledi. Ndileka Mandela "Hukuk sistemimiz kadınları deÄŸil erkekleri koruyacak ÅŸekilde kurulmuÅŸ. Bunun deÄŸiÅŸmesi lazım" dedi.
 
Güney Afrika'nın Cape Town kentinde en son 19 yaşındaki üniversite öÄŸrencisi Uyinene Mrwetyana bir postanede tecavüze uÄŸradıktan sonra vahÅŸi bir biçimde öldürülmüÅŸtü. Ülkede tecavüz ve ev içi ÅŸiddet son derece yaygın. Ancak failler genellikle ceza almadan ya da küçük para cezalarıyla kurtuluyor. Ndileka Mandela vakaların yüzde 80'inde failin ceza almadan olayın kapatıldığı tahmininde bulundu.
 
"DEDEMÄ°N ZAMANINDA KOÅžULLAR FARKLIYDI"
 
Ndileka Mandela ayrıca ülkesinde "insanların devlete karşı ayaklandığını ve Arap Baharı'na benzer türde bir Güney Afrika Baharı'nın yaÅŸandığını" söyledi. Dedesi Nelson Mandela'nın idam cezası talebini anlayışla karşılayıp karşılamayacağı sorusuna ise "Dedem yasasızlıktan nefret ederdi" yanıtını verdi. "Dedem baÅŸka bir dönemde yaşıyordu" diyen Ndileka Mandela "KoÅŸullar o zaman farklıydı" diye konuÅŸtu.
 
GeçmiÅŸte apartheid (ırk ayrımcılığı) rejimine karşı mücadelede önde yer alan kadınlar da erkeklere karşı sert önlemler alınmasını savunuyor. Cape Town'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun konferans binası önünde düzenlenen bir mitingde göstericiler ülkede olaÄŸanüstü hal ilan edilmesini istedi.
 
Dünya Ekonomi Forumu da konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada "Uyinene Mrwetyana 14 yaÅŸ üzerindeki genç kızların ve kadınların yaklaşık yüzde 45'inin fiziki ya da cinsel saldırıya uÄŸramış olduÄŸu bir bölgede vahÅŸi saldırıların çok sayıdaki kurbanından sadece sonuncusuydu" denildi. Dünya Ekonomik Forumu bu duruma karşı hükümetleri hareket etmeye çağırdı.
 
Güney Afrika Devlet BaÅŸkanı Cyril Ramaphosa da genç kadınların ÅŸiddet korkusu olmadan hayatlarının kontrolünü ellerine alabilme ÅŸansına sahip olması gerektiÄŸini dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.