Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Hicret: 1440 yıl önce zamanı başlatan eylem

Bugün 1 Muharrem 1441. Hicri takvimin ilk ayı. Takvim başlangıcı. İslâm tarihinde yeni bir sayfa… İslâm’ın aksiyona geçip yayılma hızını artıran bir olayın takvim başlangıcı olmasında büyük hikmetler var. Hicret bize, İslâm davasının bütün dünyalıklardan vazgeçerek adanmışlık derecesinde bir fedakârlık gerektirdiğini öğretiyor.



Rabbanî metot, Allah’ın seçerek gönderdiÄŸi peygamberler eliyle pratik hayata yansıtılmıştır. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hicretinde insanlığa örneklik oluÅŸturan büyük sevk-ül ceyÅŸ (strateji) olayı söz konusu. Yüce Resul (s.a.v.) önce Allah’a tevekkül etti, akla gelebilecek her türlü tedbiri aldı. Görevlerinde Allah’a güvenip dayandı.
 
Sahabe 13 yıl Mekke’de iman, sabır, tevekkül ve teslimiyet sınavından geçti. Ä°mrenilecek ve örnek alınacak bir imtihan verdi. PiÅŸti, olgunlaÅŸtı, Ä°slâm uÄŸrunda her ÅŸeylerini feda edebilecek ÅŸuur noktasına ulaÅŸtı.
 
Medine özgürlük ve bağımsızlık demekti. “Åžüphesiz her zorluktan sonra bir kolaylık vardır” (Ä°nÅŸirah, 5) ayeti tecelli etti. Mekke’de sabrederek piÅŸip olgunlaÅŸmadan Medine’ye ulaşılamayacağını öÄŸrendik.
 
Müslümanlar Mekke’de Hakk’ı kabullenmeme inadı gösteren müÅŸriklere karşı direndiler. Allah Resulünden (s.a.v.) Ä°slâm hakikatini öÄŸrendiler. Ä°limle meÅŸgul oldular. Önce gizli tebliÄŸe giriÅŸtiler. Hz. Ömer’in (r.a.) Müslüman olmasıyla güçlendiler. “Sana emredileni açıkla” (Hicr, 14) ayetinin gereÄŸi olarak “açık davet” dönemine baÅŸladılar. Mekke’de geçen yıllar, ancak güçlü bir imanla aşılabilecek sabır, tebliÄŸ ve davet dönemiydi.
 
HÄ°CRET DERSLERÄ°
Hicret olayında pek çok stratejik ders var:
 
Allah Resulü (s.a.v.), evi kuÅŸatılma, cana kastedilme noktasına gelinceye kadar Mekke’yi terk etmedi.
 
Can tehlikesi sırasında bile Mekkelilere ait emanetleri unutmadı. Hz. Ali (r.a.) aracılığıyla sahiplerine ulaştırdı.
 
Tehlike ihtimaline karşı, Hz. Ebubekir (r.a.) aracılığıyla 2 deve (binek için) satın aldırma hazırlığı yaptırdı.
 
Saklandıkları Sevr MaÄŸarası, Medine’nin ters istikametindeydi. DüÅŸmana karşı “hedef ÅŸaşırtma” taktiÄŸi uyguladı.
 
Her türlü tedbiri aldıktan sonra Allah’a karşı tevekkül ve teslimiyet içinde oldu. MüÅŸrikler maÄŸaraya yaklaÅŸtığında Hz. Ebubekir (r.a.), Efendimize (s.a.v.) zarar gelir endiÅŸesindeyken Allah Resulü (s.a.v.), “Mahzun olma, Allah bizimle beraberdir” (Tevbe, 40) buyurdu. Allah, Sevr MaÄŸarası’nın önüne gelen müÅŸriklere eÄŸilip içine bakma niyeti vermedi.
 
MaÄŸaranın giriÅŸine örümceÄŸin aÄŸ örmesi, güvercinin yumurta yapması, Allah’ın çok zayıf sebeplerle dostlarını koruyacağını, yolunda olanları yolda bırakmayacağını gösteriyordu.
 
Hicret yolunu en iyi Abdullah bin Uraykıt isimli bir Hıristiyan biliyordu. Onu deneyip ihanet etmeyeceÄŸini anladıktan sonra rehber olarak tuttular. Bu da, baÅŸka bir alternatif yoksa ehliyet ve liyakat sahibi gayrimüslimlerden faydalanılabileceÄŸini öÄŸretiyordu.
 
Süraka isimli pehlivan yapılı bir atlı Efendimizi (s.a.v.) bulup getirene verilecek olan 100 deveye sahip olabilmek için yola çıktı. Fakat Allah bir ÅŸeyi murat etmiÅŸse, dava sahibini yolundan döndürmek isteyenlerin gayretkeÅŸliÄŸinin boÅŸuna olduÄŸu görüldü.
 
Ä°SLÂM GÜNEŞİ SÖNMEZ
Hicret gibi zor bir görev peygamberler eliyle yaptırıldı. Hicret, yurdu terk etmek deÄŸil; Ä°slâm karargâhının daha güvenli bir yere kurulmasıdır. Vatanı emniyet altına almak amacıyla dönmek üzere ayrılmaktır: “DöneceÄŸiz, döneceÄŸiz; Mekke bir gün döneceÄŸiz.” Daha büyük zaferler için hazırlık yapmaktır. Uzun atlama sporcusunun, daha ileri mesafeye ulaÅŸabilmek için, geri geri çekilerek hız ve hamle hazırlığına geçmesi gibi.
 
Enfâl Suresi 74. ayette, hicrete cihadın önünde yer verilmesi hicret edenlerin derecesinin büyüklüÄŸünü göstermektedir: “Hicret edenler, Allah yolunda cihat edenler, hicret edenlere yardım edenler (ensar) var ya! Ä°ÅŸte onlar hakiki müminlerdir. Onlar için af ve bol rızık vardır.”
 
Hicret her türlü ÅŸirkten kurtulup Tevhidî düÅŸünceye yönelmektir. Cihat eksenli bir kavramdır. Ä°slâm’a göre kurulmuÅŸ dünyada yaÅŸama azmidir. Akide ve inançlar uÄŸruna fedakârlık yapmanın zirvesidir. Ä°slâm toplumunu ilgilendiren kararların müÅŸriklerin inisiyatifine bırakılamayacağının belgesidir. Ä°slâm nimetinin tamamlanması; yeniden diriliÅŸ muÅŸtusudur.
 
Hicret tarihin en önemli olaylarından biridir. Bu olay dönüm noktası kabul edildi. Takvim baÅŸlangıcı yapıldı.
 
Bugün 1 Muharrem. Hicrî yılın ilk günü. Muharrem ayı Ramazan ayından sonraki en faziletli aydır. Tarihte pek çok olay bu ayda vuku bulmuÅŸtur. Musa’nın (a.s.) Firavun’un zulmünden kurtulması gibi. Muharrem ayının 10. günü “aÅŸure”dir. Nuh’un (a.s.) gemisi AÅŸure Günü karaya çıkmıştır.
 
Hicrî 1441. yılının insanlığın uyanışına vesile olması niyazıyla!
 
Şakir Tarım / Milli Gazete
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.