Sosyal Medya

Ortak harekât merkezinde Türkiye ile ABD'nin ortak hedefleri olacak mı?

Fikret Bila'nın Kaleminden, gündemdeki 'ortak harekat ve güvenli bölge' meselesi



Türkiye, Münbiç'te olduÄŸu gibi bir oyalama sürecine itilmiÅŸ görünüyor
Türkiye ile ABD, Suriye'nin kuzeyi için "Ortak Harekât Merkezi" kurmayı kararlaÅŸtırdı. Bu harekât merkezinde Türkiye ile ABD'nin ortak hedefleri olacak mı?  Bu sorunun yanıtına bakalım…
 
Türk ve ABD'li askeri heyetlerinin vardığı anlaÅŸma sonrasında Pentagon'dan yansıyan bilgilerde iki husus öne çıktı:
 
Türkiye'nin endiÅŸelerinin giderilmesi için önlem almak.
Suriye'nin kuzeydoÄŸusuna DEAÅž'ın dönmesini önlemek.
 
Türkiye'nin endiÅŸesi
Birinci maddede yer alan "Türkiye'nin endiÅŸesi" nedir?
 
Türkiye'nin endiÅŸesi; Suriye'nin kuzeyinde PKK devleti kurulması; böylece Suriye'nin parçalanması, sonraki aÅŸamada ise Türkiye'nin güneydoÄŸusunun koparılması ve PKK'nın projesinde olduÄŸu gibi kurulacak Kürt devletinin üçüncü parçasını oluÅŸturmasıdır.
 
ABD, Türkiye'nin bu endiÅŸesini paylaşıyor ve bu endiÅŸeyi gidermek için Ortak Harekât Merkezi oluÅŸturuyorsa, PKK'ya verdiÄŸi askeri ve siyasi desteÄŸi hemen kesmelidir. Ancak görüyoruz ki, ABD bunun tam tersini yapıyor. Türkiye ile Ortak Harekât Merkezi kurulmasının kararlaÅŸtırıldığı gün Kuzey Irak'tan PKK-YPG'ye TIR'lar dolusu askeri malzeme gönderdi. Bu da gösteriyor ki, ABD, Türkiye'nin endiÅŸesini paylaÅŸmak bir yana daha da artırıyor.
 
Bu konuda iki ülke arasında ortak bir nokta yok.
 
Aşamalı plan
AÅŸamalı olarak kurulacağı açıklanan güvenli bölgenin ise Türkiye'nin amacına mı, yoksa ABD-PKK ittifakının amacına mı hizmet edeceÄŸi kuÅŸkulu.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 5 kilometrelik derinlikte cepler oluÅŸturarak, önce 14 kilometrelik, sonra 18 kilometreye daha geniÅŸleyecek olan keÅŸif bölgelerinin iÅŸlevi ne olacak? Suriye'nin kuzeyindeki PKK devletçiÄŸinin ortadan kaldırılmasına mı hizmet edecek, yoksa bu devletçiÄŸi TSK'dan koruyan bir "tampon bölge" mi olacak. 
 
Bugünkü verilere bakıldığında ikinci seçenek daha yüksek bir olasılıktır. 
 
Türkiye ile ABD Ortak Harekât Merkezi neyi kontrol edecektir?
 
Türk ve ABD askerlerinin keÅŸif bölgelerinde yapacakları ortak devriye görevi, Münbiç'teki gibi yerleÅŸim yerlerindeki PKK varlığını seyredecekse bunun iki ülke arasında "ortak hedef" olduÄŸu söylenemez.
 
EÄŸer iÅŸlevi böyle olacaksa, bunun ABD'nin Kuzey Irak'ta uyguladığı modelden farkı olmayacağı söylenebilir. Çünkü ABD, Kuzey Irak'ta Çekiç Güç'le ne yaptıysa, Suriye'nin kuzeyinde aynı süreci iÅŸletecektir. Bu süreç, tıpkı Kuzey Irak'ın BaÄŸdat'ın egemenliÄŸinden tümüyle koparılması gibi Suriye'nin kuzeyinin de Åžam egemenliÄŸinden koparılmasıyla sonuçlanacaktır.
 
ABD ile Rusya arasındaki fark
Suriye'de Rusya ile ABD'nin Türkiye'ye karşı izledikleri politikanın birbirinden  farklı olduÄŸu çok açıktır. Türkiye, Rusya, Ä°ran ve dolaylı olarak Åžam yönetimiyle vardığı bir uzlaÅŸma sonucunda Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarını gerçekleÅŸtirdi.
 
Aynı harekâtı Fırat'ın doÄŸusunda icra etmeye yönelince karşısında ABD'yi buldu. ABD, Türkiye'nin tek taraflı bir harekâta yönelmesi halinde bunu önleyeceÄŸini açıkladı. Bunun anlamı Türkiye Fırat'ın doÄŸusuna harekât yaparsa karşısında PKK'dan önce ABD silahlı kuvvetlerini bulacağıdır. ABD'nin bu açıklaması Türkiye'ye yönelik ciddi bir askeri tehditti.
 
Böyle bir zemin üzerine kurulu "Ortak Harekât Merkezi"nden ortak bir sonuç beklemek gerçekçi deÄŸildir.
 
Münbiç ve Ä°dlib
Fırat'ın doÄŸusuyla ilgili ilk sorun Münbiç'te Türkiye'nin karısına çıkmıştı. Türkiye, ABD'ye ısrarla Münbiç'teki PKK'lıların hemen Fırat'ın doÄŸusuna çekilmelerini gerektiÄŸini söylemiÅŸti. ABD de Türkiye'yi oyalamıştı. "Bugün çekiliyorlar, yarın çekiliyorlar, birazı çekildi" gibi yanıtlar vermiÅŸti. Oysa bugün biliyoruz ki PKK Münbiç'teki varlığını sürdürüyor.
 
Keza Türkiye sınıra yığınak yapıp Fırat'ın doÄŸusuna gireceÄŸini açıkladıktan sonra ABD BaÅŸkanı Trump, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'la konuÅŸmuÅŸ, ABD askerlerini Suriye'den çekeceÄŸini söylemiÅŸti. Bugün biliyoruz ki, ABD askerleri Suriye'den çekilmediÄŸi gibi varlığını artırdı ve kalıcı olacağını da ilân etti.
 
Ä°dlib'e gelince…
 
Pentagon'un ikinci maddede belirttiÄŸi DEAÅž tehdidi Fırat'ın doÄŸusunda deÄŸil, Ä°dlib'te duruyor. Türkiye, Soçi mutabakatı gereÄŸince bu tehdidi bertaraf edecekti. Ancak böyle bir geliÅŸme de yaÅŸanmadı. Suriye'nin, ilân ettiÄŸi gibi Rusya'nın da desteÄŸi ile Ä°dlib'e girmesi ve Türkiye'ye yine yüzbinlerce, üstelik aralarında  DEAÅž ve uzantılarına mensup olanların da bulunduÄŸu bir göç dalgasının gelmesi ciddiye alınması gereken bir olasılık.
 
Sonuç olarak ABD'nin PKK'nın varlığını korumaya ve güçlendirmeye kararlı olduÄŸu çok açık.
 
Türkiye Münbiç'te olduÄŸu gibi bir oyalama sürecine itilmiÅŸ görünüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.