Sosyal Medya

Selahattin DemirtaÅŸ'tan Ali Babacan yorumu

Ceza evinde bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Sefahattin Demirtaş, Ali Babacan'ın kuracağı yeni parti hakkında "İleri demokrasinin adresi olmayacaklarını şimdiden söyleyebiliriz" dedi.



Edirne Cezaevi’nde bulunan Selahattin DemirtaÅŸ’ın Birgün gazetesinden Hüseyin ÅžimÅŸek’in sorularına yanıt verdi.
 
AK PARTÄ° Ä°ÇÄ°NDEKÄ° MUHALÄ°F OLUÅžUM
 
DemirtaÅŸ'ın açıklamalarından bir bölümü ÅŸöyle: "AK Parti’den ayrılarak parti kuracaklarını söyleyen kesimlerin nasıl bir program ve kadroyla yola çıkacaklarını bilmiyoruz. Bunların Ak Parti tabanını etkileme gücünün olup olamayacağı da belli deÄŸil. Ancak ileri demokrasinin adresi olmayacaklarını ÅŸimdiden söyleyebiliriz. Merkezinde sol hareketlerin olduÄŸu bir demokrasi bloku dışında hiçbir alternatif ne gerçekçi olabilir ne de umut. Ancak yine de merkez saÄŸda, otoriter faÅŸizan Ak Parti-MHP blokunun içinden liberal bir saÄŸ çizginin çıkması, faÅŸizmi geriletmek açısından önemli olabilir. HDP her halükârda demokrasi ve barış çizgisinde ısrarcı olacaktır. Burada kritik konumda olan CHP’dir. CHP, demokrasi bloÄŸuna yüzeysel ve pragmatik yaklaÅŸmaktan vazgeçerek açık, ÅŸeffaf ve ilkeli bir demokrasi blokunun parçası olmalıdır. Bunu geciktirir veya tedirgin yaklaÅŸmaya devam ederse bundan faÅŸizm kazançlı çıkacaktır.
 
DOÄžA KATLÄ°AMINA YOL AÇAN PROJELER
 
Ak Parti iktidarı, kapitalizmin ve neoliberalizmin 20-30 yıl önceki en vahÅŸi halini kendi ülkesinde uyguluyor. Almanya, Fransa, Ä°ngiltere, Kanada, Japonya gibi ülkeler dahil, çok sayıda kapitalist devlet, kendi ülkelerindeki doÄŸa katliamlarını en aza indirecek tedbirleri alarak risklerin tamamını 3’üncü dünya ülkelerine havale etti. Siz bugün Kanada’da bu kadar acımasızca aÄŸaç kesip böylesine tehlikeli bir ÅŸekilde altın arayamazsınız. Ama Kanadalılar bunu Türkiye’de rahatlıkla yapabilirler. Bugün artık Türkiye’nin bütün doÄŸal güzellikleri utanmazca, insafsızca sermayeye peÅŸkeÅŸ çekilmektedir. Ä°ÅŸin daha hazin ve vahim tarafı ise Ak Parti iktidarının bu yolla yabancı sermayeyi ülkeye çekmiÅŸ olmayı baÅŸarı hikayesi gibi sunmasıdır. Neoliberalizmin kesintisiz büyüme ve aşırı tüketime dayalı iÅŸleyiÅŸi, doÄŸanın tüm kaynaklarını da sermayenin hizmetine sunmaktan çekinmez. Mevcut ekonomik kriz derinleÅŸtikçe, Ak Parti iktidarı daha ağır ekolojik felaketlere yol açacak peÅŸkeÅŸleri sürdürecektir. Oysa onurlu bir yaÅŸam için, yeteri kadar gelir için, iÅŸsizliÄŸin önlenmesi için kapitalizme mecbur deÄŸiliz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.