Sosyal Medya

Süleyman Soylu: Bu sene ise 80 bin sınır dışı işlemi gerçekleştireceğiz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçen sene 56 bin kaçak göçmen sınır dışı ettiklerini bu sene ise 80 bin sınır dışı işlemi gerçekleştireceğini açıkladı.



Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, "Ä°stanbul'da 540 bin civarında Suriyeli kardeÅŸimiz var. Bunların hepsinin Ä°stanbul'da oturum belgeleri var. Türkiye'nin baÅŸka illerinde oturum belgesi verdiÄŸimiz, 'Ancak bu ilde oturabilirsin, bu ilden çıkarken bizim verdiÄŸimiz yol belgesi olmadan gidemezsin.' dediklerimizi, eÄŸer Ä°stanbul'da muhafaza etmeye çalışırsak, Ä°stanbul'da hiçbirimizin kontrol edemediÄŸi, yönetemediÄŸi ve karşı karşıya kalmış olduÄŸumuz bir sıkıntı baÅŸ gösterir. Düzenimiz, kuralımız, açık ve nettir. Herkes, saÄŸladığımız oturum belgesinin tarif ettiÄŸi vilayette hayatını devam ettirecektir." dedi.
 
Soylu, Haliç Kongre Merkezi'nde Kamusal AsayiÅŸ Analiz Nitelik GeliÅŸtirme (KAAN) ve Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Otomasyon (ÖGNET) projelerinin açılışında, Türkiye'de 2004-2019 arasında özel güvenlik ÅŸirketi sayısının 91 kat, eÄŸitim kurumu sayısının 19 kat, faal özel güvenlik görevlisi sayısının 14 kat artığını ve bu sayının 319 bin 760 kiÅŸiyle polis sayısından fazla olduÄŸunu söyledi.
 
Terör örgütlerinin artık küresel organizasyonlar haline geldiÄŸine iÅŸaret eden Soylu, "Bugün DEAÅž'ın mantalitesiyle PKK'nın mantalitesi, DEAÅž'ın stratejisiyle PKK'nın stratejisi, DEAÅž'ın saldırma biçimiyle PKK'nın saldırma biçimi arasında hiçbir fark söz konusu deÄŸil. Çünkü talimat verenler aynı, stratejilerini biçenler aynı, onların akıl küpleri aynı." diye konuÅŸtu.
 
Soylu, güvenlik ihtiyaçlarının farklı bir yere evrildiÄŸini, tehdit unsurlarının çok farklı ve geniÅŸ bir yelpazeye dağıldığını ve bu yapıyı resmi kolluk birimleriyle yönetebilmenin çok maliyetli ve fiilen imkansız hale geldiÄŸini dile getirerek, meseleye sadece polis, jandarma ve özel güvenlik sayısı açısından bakmanın yetmediÄŸini belirtti.
 
Temel hedeflerini, "niteliÄŸi artırmak, bu birimlerin hem özgün yapılarını ve tecrübelerini korumak hem de birbirleriyle olabildiÄŸince uyumlaÅŸtırmak, iletiÅŸimlerini artırmak, ortak çalışma zeminleri oluÅŸturmak ve teknolojilerini sürekli yukarı çekmek" ÅŸeklinde açıklayan Soylu, bir araÅŸtırmanın, polis-özel güvenlik iÅŸ birliÄŸinin, özel güvenlikçilerin iÅŸ doyumuna yüzde 21 pozitif katkı saÄŸladığını ortaya koyduÄŸunu aktardı.
 
"Yıl sonunu 300 bini aşarak bitireceğimizi tahmin ediyoruz"
Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin son 3 yıldır güvenlikte bütüncül bir politika ve yapılanma ortaya koyduÄŸunun altını çizdi.
 
Cumartesi gecesi sahil güvenlik birimleriyle Ege'de göçmen trafiÄŸini kontrol etmek amacıyla devriyede bulunduÄŸunu ifade eden Soylu, ÅŸu bilgileri verdi:
 
"1 günde Yunanistan'a geçen kaçak göçmen sayısı 9 bin 800 idi, ÅŸu anda ortalama 81-82. Biz ancak yüzde 10'unu yakalayabiliyorduk, yüzde 90'ı karşıya geçiyordu. Bu yıl itibarıyla yüzde 51'ini - kara hariç, kara olunca yüzde 65'e çıkıyor - biz yakalıyoruz, yüzde 49'u karşıya geçiyor. Türkiye'de 2020'nin sonu, en geç 2021'in ortasında hiçbir deniz kalmayacak ki etrafımızda sahil güvenlik perspektifimizle bir santimetrekaresini bile görmeyelim. Bütün sahillerimizi, kara sularımızı kendi alanımızda görebilecek bir sistemi, Allah'ın izniyle bütün ekonomik bütçesi de hazırlanmış, peyderpey Hopa'dan baÅŸladı, her tarafta gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Bir tarafta batı sınırlarımızda bunu kurarken, diÄŸer tarafta da doÄŸu sınırlarımızda yaklaşık 300 milyon avro üzerindeki projeyi, AB destekli, ASELSAN'ın yaptığı elektro optik kulelerle doÄŸu sınırlarımızda neredeyse tek bir santimetrekarenin boÅŸ bırakılmayacağı, bütün gözetlemelerin, denetlemelerin güvenlik sistemleri aynı zamanda radar sistemiyle ve gece görüÅŸü kameralarla denetlenebileceÄŸi sistemi ortaya koymaya çalışıyoruz."
 
Soylu, Türkiye'nin göç dalgasıyla karşı karşıya kaldığına deÄŸinerek, "Sadece 2016'da Türkiye sınırına gelip de geçmek isteyen, yani doÄŸu ve güney sınırlarımızdan Türkiye'ye girmek isteyip de bizim engellediÄŸimiz insan sayısı sayısı 729 bin 370. 2018'de bu rakam 547 bin 857. 2019'da, ÅŸu ana kadar bu rakam 167 bin 874. Bu rakamın bu kadar düÅŸmesinde esas itibarıyla bir taraftan da sınırlarda almaya çalıştığımız tedbirler de var. 2017'de 175 bin kaçak göçmen yakaladık Türkiye'de, sınırlarımız içerisinde. 2018'de 268 bin kaçak göçmen yakaladık. Bu yıl da yaklaşık 160 bin ÅŸu ana kadar kaçak göçmen yakaladık. Yıl sonunu 300 bini aÅŸarak bitireceÄŸimizi tahmin ediyoruz." diye konuÅŸtu.
 
Kurallarca gereÄŸini yapmak bizim sorumluluÄŸumuzdur"
 
Türkiye'nin kaçak göç merkezi olmaması için büyük bir mücadele yürütüldüÄŸünü belirten Soylu, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
 
"3 milyon 630 bin Suriyeli kardeÅŸimizi de ülkemizde misafir ediyoruz. Biz, ensar ve muhacir fikrinden bir santimetre, bir milimetre caymış bir anlayışa hiçbir zaman evrilemeyiz. Milletlerin ve devletlerin en önemli kaideleri düzendir. Biz, düzeni saÄŸlamakla mükellefiz. Geçen yıl toplam 56 bin kaçak göçmeni sınır dışı ettik. Biz bunu yapmazsak, biraz önce söylediÄŸim 268 bin sayısı 500 bine çıkar, Türkiye kaçak göç açısından çekici bir merkez haline gelir. 20 Temmuz itibarıyla rakam 43 bin. Bu yıl itibarıyla biz 80 bin ortalama, geçen yıldan neredeyse yüzde 40-50 civarında bir fazlalıkla sınır dışı iÅŸlemi gerçekleÅŸtireceÄŸiz, gerçekleÅŸtirmek zorundayız. Bir taraftan kaçak göçün merkezi olamayız, organize suç örgütlerinin merkezi olamayız, kaçak göçün transfer merkezi olamayız, bu çok net ve açık. Bu açıdan bu düzeni ortaya koymak durumundayız. Bu düzeni ortaya koymak, bugün bizim ensar ve muhacir ruhuyla beraber ev sahipliÄŸi yaptığımız kardeÅŸlerimizin de lehinedir. EÄŸer bunu saÄŸlamazsak, bu yönetilemez duruma gelir. Bizim meselemiz bunu yönetmektir. Gerek uluslararası kuralların gerek de vicdanımızın dışında hiçbir adım atıyor deÄŸiliz.
 
Ä°stanbul'da 540 bin civarında Suriyeli kardeÅŸimiz var. Bunların hepsinin Ä°stanbul'da oturum belgeleri var. Başımızın üzerinde. Ama Ä°stanbul'un dışından Ä°stanbul'a gelen, belli bir kural ve kaidenin dışında Ä°stanbul'a gelen, bizim ona Türkiye'nin baÅŸka illerinde oturum belgesi belgesi verdiÄŸimiz, 'Ancak bu ilde oturabilirsin, bu ilden çıkarken bizim verdiÄŸimiz yol belgesi olmadan gidemezsin.' dediklerimizi, eÄŸer Ä°stanbul'da muhafaza etmeye çalışırsak, kimse kusura bakmasın, Ä°stanbul'da hiçbirimizin kontrol edemediÄŸi, yönetemediÄŸi ve karşı karşıya kalmış olduÄŸumuz bir sıkıntı baÅŸ gösterir. Düzenimiz, kuralımız, açık ve nettir. Herkes, saÄŸladığımız oturum belgesinin tarif ettiÄŸi vilayette hayatını devam ettirecektir."
 
Soylu, "Arapça tabelaları niye deÄŸiÅŸtiriyorsunuz? Siz Arapça düÅŸmanı mısınız?" diyerek, kendilerine kızanlar olduÄŸunu ifade ederek, "Burası bir devlet, buranın kurallar bütünü var. O zaman niye Anayasa, kanun, kurallar var? Kural demiÅŸ ki 'Yüzde 75'i Türkçe olur, yüzde 25'i diÄŸer dilde olur. Tam da buna yönelik olarak biz deÄŸerlendirme ortaya koyduk." dedi.
 
Mayısta günde 968 göçmen, haziranda 886, temmuzda bin 350 göçmen yakalandığını aktaran Soylu, ÅŸöyle devam etti:
 
"Bunu yılın tamamına vurursanız, çok ciddi bir sonuçla karşı karşıya kalırız. Kayıtsız olan, Türkiye'ye kaçak olarak girmiÅŸ, hangi uyruktan olursa olsun, bu kurallarca gereÄŸini yapmak bizim sorumluluÄŸumuzdur. Ä°stanbul ValiliÄŸimiz dün gerekli açıklamasını gerçekleÅŸtirdi. DiÄŸer vilayetlerde de bu çaptaki çalışmalar aynı ÅŸekilde devam ediyor. Bizim saÄŸlamaya çalıştığımız mesele bir kamu düzeni meselesidir. Dün birisi Amerika'da, Esad'ın adamı tüm paylaşımları öyle, buradaki kardeÅŸlerimizi de tahrik etmek için sosyal medyadan ay yıldızımızı göç meselesiyle ilintilendiren hiç yakışık almayan bir çizim ortaya koymuÅŸ. Bu meselelerle gerek Türkiye'yi uluslararası platformda yalnızlaÅŸtırmaya, istismar etmeye çalışacaklar gerekse de uzun zamandan beri etrafımızdaki coÄŸrafyada farklı adımlar atmaya çalışacaklar fırsat bulup baÅŸka bir noktaya evirmeye çalışabilirler. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Biz düzeni oluÅŸturmakla mükellefiz. Bir taraftan tüm kolluk kuvvetlerimiz Türkiye'nin her tarafında bu iÅŸin hassasiyetine yönelik olarak, baÅŸkalarına fırsat vermeyecek bu meseleyi düzeni oluÅŸturacak, nizamı ve intizamı oluÅŸturacak bir ÅŸekilde Göç Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸümüzle birlikte tanzim edip getirmeye çalışacağız."
 
"Kamuda özel güvenlikte tek tip kıyafet uygulamasına geçilecek"
 
Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, "Ä°nÅŸallah 2020'nin belirleyebileceÄŸimiz bir tarihinden sonra kamuda özel güvenlikte tek tip kıyafet uygulamasına geçiyoruz." dedi.
 
KAAN projesinin temel olarak, entegrasyon ve koordinasyon konusuna odaklandığını dile getiren Soylu, ÖGNET'in ise tüm özel güvenlik alanındaki iÅŸ ve iÅŸlemleri kapsadığını belirtti.
 
Programa Özel Güvenlik Denetleme BaÅŸkanı Suat Çelik, Ä°stanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Ä°stanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da katıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.