Sosyal Medya

Güncel

Oktay: Kıta sahanlığımızda arama faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Türkiye'yi Antalya Körfezi'yle sınırlamaya niyetlenenler bilmelidir ki kıta sahanlığımızda arama ve çıkarma faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz." dedi.



CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gemi Kurtaran Römorkörü Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti'ne Görevlendirilmesi Töreni'nde yaptığı konuÅŸmada, römorkörün KKTC'ye hayırlı olmasını diledi. 

Seyir emniyetini artırma ve denizleri her türlü olumsuzluktan koruma kapasitesine sahip römorkörün Türk bayrağıyla Akdeniz'de hayırlı görevler ifa edeceÄŸini aktaran Oktay, "Bizim için her karış toprağımız kıymetli olduÄŸu kadar denizlerimizin her bir damlası da kıymetli ve vazgeçilmezdir. Gemi Kurtaran Römorkörü bugünden itibaren Akdeniz'de oluÅŸacak muhtemel deniz kazalarına müdahale edecek ve deniz kirliliÄŸinin önlenmesine katkı saÄŸlayacaktır." diye konuÅŸtu. 

Oktay, Türkiye'nin karasularında ve uluslararası sularda yardım çaÄŸrısında bulunan her bir deniz taşıtına zaman kaybetmeden ve milliyet farkı gözetmeksizin yardımda bulunan Kıyı Emniyeti ekiplerine ÅŸükranlarını sundu.

Sivil bahriyenin yanı sıra Deniz Kuvvetleri'nin Akdeniz Kalkanı Harekatı gibi faaliyetlerle, DoÄŸu Akdeniz'de deniz güvenliÄŸinin saÄŸlanması ve uluslararası hukuktan doÄŸan hak ve menfaatlerin korunması çalışmalarına kararlılıkla devam ettiÄŸini vurgulayan Oktay, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bölgemizde yaÅŸanan geliÅŸmeler ve deniz yetki alanlarında son dönemde hızla deÄŸiÅŸen güvenlik denklemi, Deniz Kuvvetlerimizin caydırıcı gücünü daha ileri seviyelere taşımamızı gerekli kılmıştır. Milli maksatlarla DoÄŸu Akdeniz'de bulunan araÅŸtırma gemilerimize ve sondaj platformlarımıza her türlü koruma, destek ve refakat faaliyetleri çelikten irademizle sürdürülmektedir. Türk denizcileri, Ege'de ve DoÄŸu Akdeniz'de ülkemizin ve KKTC'nin haklarının güvencesi, uluslararası garanti ve ittifak antlaÅŸmaları kapsamında barış ve güvenliÄŸin teminatıdır. Türkiye olarak her zaman DoÄŸu Akdeniz'in bir barış denizi haline gelmesini, bunun için de doÄŸal kaynakların adil bir ÅŸekilde çıkartılması ve paylaşılması gerektiÄŸini her zaman savunduk, savunmaya da devam ediyoruz. Türkiye'yi Antalya Körfezi'yle sınırlamaya niyetlenenler bilmelidir ki kıta sahanlığımızda arama ve çıkarma faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceÄŸiz. Ülkemiz hem kendi haklarını hem de Kıbrıslı Türklerin haklarını bundan önce olduÄŸu gibi bundan sonra da en güçlü ÅŸekilde korumaya devam edecektir."

Oktay, denizlerin, insanlık tarihi boyunca tüm dünyayı, medeniyetleri ve kültürleri yaklaÅŸtıran ve ticareti kolaylaÅŸtıran bir özelliÄŸi bulunduÄŸunu aktardı.

Türkiye'nin uzun kıyı ÅŸeridi sayesinde deniz ülkeleri ile komÅŸu olduÄŸunu ifade eden Oktay, denizcilik sektöründe tersanesiyle, limanıyla, personeliyle ışıldayan güçlü ve saÄŸlam bir bahriye yapısına sahip olduklarını dile getirdi.

Ekonomiye ciddi katkılar saÄŸlayan denizcilik sektörünün daha da geliÅŸmesine ve denizlerde operasyonelliÄŸin artmasına büyük önem verdiklerine dikkati çeken Oktay, ÅŸunları kaydetti:

"Akdeniz'deki stratejik konumu ile KKTC'nin liman altyapısı ve deniz donanımı ne kadar güçlü olursa egemenliÄŸi de o kadar kuvvetlenecektir. Bu çerçevede, UlaÅŸtırma Bakanımızın da belirttiÄŸi gibi, KKTC'de amatör denizci yetiÅŸtirmek için bir çalışma baÅŸlatıyoruz. Hedefimiz 2023'e kadar Ada'ya 20 bin amatör denizci kazandırmaktır. KKTC'de açık deniz lojistik desteÄŸimizi yeni limanlar ekleyerek yaygınlaÅŸtıracak, gemi trafik hizmetlerini çok daha etkin hale getireceÄŸiz. Denizcilik sektöründeki geliÅŸmelerin, Kuzey Kıbrıs'a saÄŸlayacağı ekonomi ve güvenlik yönünden katkıları göz önünde bulundurarak, denizcilik alanında ülkemizin sahip olduÄŸu bilgi, birikim ve potansiyeli Kıbrıs Türkü kardeÅŸlerimizle paylaÅŸmayı sürdüreceÄŸiz. KKTC'ye tahsis edilen römorkör ve kıyı emniyetimizin zenginliÄŸi sayesinde, DoÄŸu Akdeniz'de faaliyet gösteren sondaj gemilerimiz Fatih ve Yavuz ile sismik araÅŸtırma platformlarımız faaliyetlerini yaparken gözümüz arkada kalmayacaktır."

Oktay, konuÅŸmasını, "Gemi Kurtaran, pruvan neta, denizin sakin, bahtın açık olsun. Sancağımız arÅŸta daim olsun." diyerek sonlandırdı.

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Oktay, daha sonra KKTC BaÅŸbakanı Ersin Tatar, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, TBMM BaÅŸkanvekili Celal Adan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ve diÄŸer protokol üyeleri ile römorkörü gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Oktay, Ercan Havalimanı yeni terminal binasının inşaatında incelemelerde bulundu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yapımı devam eden Ercan Havalimanı yeni terminal binasının inşaatında incelemelerde bulundu.

Oktay, beraberinde UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile Girne'de düzenlenen Gemi Kurtaran Römorkörünün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Görevlendirilmesi Töreni'nin ardından LefkoÅŸa'ya geçti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile yapımı devam eden Ercan Havalimanı yeni terminal binasının inşaatında incelemelerde bulundu.

Oktay, inşaat firmasından ve yetkililerden, inşaatın durumu ve yolcu kapasitesine ilişkin bilgi aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.