Sosyal Medya

Güncel

İran'da reformistlerden ''seçim boykotu'' tartışması

Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, reformistlere çok güçlü adaylarla seçime girme çağrısında bulundu.



Ä°ran Ä°lerici Reformist Parti yöneticileriyle bir araya gelen Hatemi, reformist adayların Anayasayı Koruyucular Konseyince reddedilmesi ve seçimlerin boykot edilmesi tartışmasıyla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Reformistlerden dayanışma içinde seçimlere girmelerini ve adayların yolsuzluÄŸa bulaÅŸmamış olmasına dikkat etmelerini isteyen Hatemi, "Reformistlerin adaylıklarının reddedilmesi halinde ülkede çok az aday kalsa dahi reformistler yetenekli, inançlı ve cesur kiÅŸilerle seçimlere girmelidir." dedi.

Ä°ran'ın en iyi yetiÅŸmiÅŸ gücünün ötekileÅŸtirildiÄŸi ve zan altında bırakıldığı eleÅŸtirisinde bulunan Hatemi, "Rejimin yıkılması ve ülkenin bölünmesine inananların sayısı çok deÄŸil. Rejimi yıkmaya çalışanların bulunduÄŸu çevreyi o kadar geniÅŸletmeyelim. Muhalefet edenleri ve eleÅŸtirenleri de bu gruba dahil edip onlarla mücadele etmeyelim. Yapacağımız en büyük yanlışlık rejim karşıtlarını kendi elimizle güçlendirmektir."ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Seçimlerin meÅŸruiyetinin sorgulamaya açılmaması gerektiÄŸini dile getiren Hatemi, "Boykot kokan fısıltılar çok tehlikelidir. Hiçbir zaman boykotu düÅŸünmemeliyiz. Çünkü seçimler, halkın kaderini belirlemek için katılım gösterdiÄŸi en bariz araçlardan bir tanesidir."deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ä°ran'da 21 Åžubat 2020 tarihinde yapılacak milletvekili seçimlerinde reformistlerin adaylıklarının Anayasayı Koruyucular Konseyi (Nigehban) tarafından reddedileceÄŸi iddiaları bir süredir ülkenin gündeminde. Reformist siyasetçiler, bir süredir üyeleri Ä°ran lideri Ali Hamaney tarafından atanan Nigehban'ın muhafazakarları destekleyeceÄŸi ve reformistlerin adaylıklarını reddedeceÄŸi yönünde eleÅŸtiriler dile getiriyor.

Reformist siyasetçi ve gazeteci-yazar Ali Åžukuhi, Ä°timad gazetesindeki 10 Temmuz tarihli köÅŸesinde, Anayasayı Koruyucular Konseyi, Ä°ran devlet televizyonu ve cuma imamlarının seçimlerde el ele vererek "rakiplerini yönetim sahnesinden uzaklaÅŸtırmanın mücadelesini verecekleri" iddiasını gündeme taşımıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.