Sosyal Medya

Güncel

Parmak iziyle giriş yapılan spor salonlarına 'Uygulamayı hemen durdurun' uyarısı

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, üyelerinin giriş-çıkışının kontrolünde parmak izi veya avuç içi okutma sistemi kullanan spor salonlarının uyarılmasına karar verdi.



KiÅŸisel Verileri Koruma Kurulu, üyelerinin giriÅŸ-çıkışının kontrolünde parmak izi veya avuç içi okutma sistemi kullanan iki spor salonu hakkında, bu bilgilerin güvenli ÅŸekilde muhafaza edilmediÄŸi ÅŸüphesiyle yapılan ihbar ve ÅŸikayetleri inceledi. Kurul, spor salonlarının biyometrik veri iÅŸleme kapsamındaki bu uygulamalarını "hemen durdurmaları" konusunda uyarılmasına karar verdi.
 
Ä°nceleme sonucu alınan kararda, el ve parmak izi taranması iÅŸleminin biyometrik veri iÅŸleme faaliyeti kapsamında bulunduÄŸu ve KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu’nda biyometrik verilerin özel nitelikli kiÅŸisel veri olarak belirlendiÄŸi ifade edildi. Biyometrik verilerin iÅŸlenmesi için ya ilgilinin açık rızasının bulunması ya da kanunlarda öngörülmesi gerektiÄŸi belirtilen kararda, iÅŸleme ÅŸartının mevcut olması halinde ise verilerin amaçla baÄŸlantılı, sınırlı ve ölçülü olarak iÅŸlenmesi gerektiÄŸi aktarıldı.
Kararda, spor salonlarında giriÅŸ-çıkış kontrolü amacıyla el ve parmak izinin iÅŸlenmesi için ilgili kiÅŸilerden "açık rızalarının" alınması gerektiÄŸi belirtildi. Açık rızanın Kanunda "belirli bir konuya iliÅŸkin, bilgilendirilmeye dayanan ve özgür iradeyle açıklanan rıza" ÅŸeklinde tanımlandığına iÅŸaret edilen kararda, ÅŸunlar kaydedildi:
 
'KİŞİNİN KENDİ KARARI OLMASI GEREKMEKTEDİR'
 
"Açık rızanın geçerli olması için kiÅŸinin özgür bir ÅŸekilde rıza gösterebilmesi, neye rıza gösterdiÄŸini bilmesi, sadece konu üzerinde deÄŸil aynı zamanda rızasının sonuçları üzerinde de tam bilgi sahibi olması, bilgilendirmenin veri iÅŸlemeyle ilgili bütün konularda açık, anlaşılır biçimde ve veri iÅŸlemeden önce gerçekleÅŸtirilmesi, kiÅŸinin yaptığı davranışın bilincinde olması ve kendi kararı olması gerekmektedir. Aksi durumda kiÅŸinin iradesini sakatlayacak cebir, tehdit, hata ve hile gibi haller varsa açık rızadan söz edilemeyecektir.
Bu nedenle Kurul tarafından; spor salonuna giriÅŸin alternatif yollarla saÄŸlanması mümkünken biyometrik veri alınmasının Kanunun 'iÅŸlendikleri amaçla baÄŸlantılı, sınırlı ve ölçülü olma’ ilkesine aykırı olduÄŸu; biyometrik verilerin açık rızayla iÅŸlenmesinin Kanunun 'iÅŸlendikleri amaçla baÄŸlantılı, sınırlı ve ölçülü olma’ ilkesine aykırılık taşıdığı ve bu amaçla biyometrik verilerin iÅŸlenemeyeceÄŸi, biyometrik verilerinin iÅŸlenmesi için ilgili kiÅŸilerin açık rızalarının alınması yoluna gidilmekle birlikte açık rıza verilmemesi durumunda hizmetten yararlanamadıkları dikkate alındığında üyelerden alındığı düÅŸünülen rızanın açık rıza sayılamayacağı deÄŸerlendirilmiÅŸtir."
 
Kararda, parmak izi veya avuç içi tarama ile hizmet veren veri sorumlularına (ÅŸirket sorumluları) bu faaliyetlerini "hemen durdurmaları" uyarısında bulunulması kararlaÅŸtırıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.