Sosyal Medya

İz Bırakan Replikler

Şarlo bir diktatör: Çok fazla düşünüyor ama çok az hissediyoruz

Cahrlie Chaplin -Great Dictatör filminden iz bırakan bir replik...



Üzgünüm!
Ama ben imparator olmak istemiyorum. Bu, benim iÅŸim deÄŸil. Kimseye hükmetmek ya da boyun eÄŸdirmek istemiyorum.
 
Elimden gelirse, herkese yardım etmek isterim: Yahudi olan, olmayan, zenci veya beyaz… Hepimiz karşımızdakine yardım etmek isteriz; insanların doÄŸası budur. Biz birbirimizin mutluluÄŸu için yaÅŸamayı isteriz, kötülüÄŸü için deÄŸil. Birbirimizden nefret etmek, birbirimizi aÅŸağılamak istemeyiz.
 
Bu dünyada herkese yetecek yer var. Ve toprak hepimizin ihtiyacını karşılayacak kadar bereketli. Hayatın bize çizdiÄŸi yol, özgürlük ve güzelliklerle dolu olabilir ama biz onu yitirdik. Hırs ruhumuzu zehirledi, dünyayı bir nefret çemberine aldı, hepimizi kaz adımlarıyla sefalete ve kana sürekledi. Hızımızı arttırdık ve bunun tutsağı olduk. Bolluk getiren makineleÅŸme bizi yoksul kıldı. EdindiÄŸimiz bilgiler bizi alaycı, zekamızı ise katı ve acımasız yaptı.
 
Çok fazla düÅŸünüyor ama çok az hissediyoruz. MakineleÅŸmeye deÄŸil, insanlığa muhtacız aslında. Zekaya deÄŸil, iyilik ve anlayışa… Bu deÄŸerler olmadan hayat korkunç olur, her ÅŸeyimizi yitiririz. Uçaklar ve radyo denen icat bizi birbirimize yakınlaÅŸtırdı. Bu buluÅŸların varoluÅŸ nedeni, insanın içindeki iyiliÄŸi ortaya çıkarmak, evrensel kardeÅŸliÄŸi inÅŸa etmek ve birleÅŸmemizi saÄŸlamak. Åžu anda bile sesim dünyadaki milyonlarca insana, acı çeken kadınlara, erkeklere ve çocuklara, suçsuz insanları hapse atıp iÅŸkence eden bir sistemin kurbanlarına bu sayede ulaÅŸabiliyor.
 
Beni iÅŸitenlere ÅŸunu söylemek istiyorum: “UmutsuzluÄŸa kapılmayın.” Üstümüze çöken bela; vahÅŸi bir hırsın, insanlığın geliÅŸmesinden korkanların duyduÄŸu acının bir sonucu.
Ä°nsanlardaki bu nefret duygusu geçecek, diktatörler ölecek. Ve halktan aldıkları güç, yine halkın eline geçecek. Son insan ölene kadar özgürlük yok olmayacak.
 
Askerler!!! Kendinizi vahÅŸilere teslim etmeyin. Sizleri hakir gören ve esir edenlere, hayatlarınızı yönetmeye çalışanlara, size ne yapmanız, ne düÅŸünmeniz, ne hissetmeniz gerektiÄŸini emredenlere, hepinizi hayvan terbiye eder gibi ÅŸartlandırıp topun aÄŸzına sürenlere boyun eÄŸmeyin. Bu doÄŸa dışı adamlara, bu makine kafalı, makine kalpli adamlara boyun eÄŸmeyin.
 
Sizler birer makine deÄŸilsiniz! Sizler hayvan da deÄŸilsiniz! Ä°nsansınız. Kalbiniz insanlık sevgisiyle dolup taşıyor. Nefret etmeyin! Yalnızca sevilmeyenler nefret eder… Sevilmeyenler ve doÄŸaya aykırı olanlar.
 
Askerler! Kölelik adına savaÅŸmayın, özgürlük için savaşın! St. Luke Ä°ncil’inin 17. bölümünde ÅŸunlar yazılıdır: “Cennet insanların içindedir. Tek bir insanın ya da belirli bir zümrenin deÄŸil, tüm insanların içinde, sizin içinizdedir.”
 
Siz insanlar güce sahipsiniz. Makineleri yapacak güce, mutluluÄŸu yaratacak güce… Bu hayatı özgür ve güzel kılacak güce sahipsiniz. Hayatı olaÄŸanüstü bir maceraya çevirecek olan da yine sizlersiniz. Öyleyse, demokrasi adına haydi sahip olduÄŸumuz bu gücü kullanalım. BirleÅŸelim! Yeni bir dünya için savaÅŸalım, insanca bir dünya için… Herkese çalışma ÅŸansı verecek, gençlere gelecek, yaÅŸlılara güvenlik saÄŸlyacak bir dünya için savaÅŸalım…
 
Zalimler de böyle sözler vererek iktidara geldiler. Ama yalan söylediler! Sözlerini tutmuyorlar. Hiç bir zaman tutmayacaklar! Diktatörler sadece kendilerini özgürleÅŸtirir, insanlarıysa esarete mahkum ederler.
 
Haydi ÅŸimdi bu sözleri tutmak için savaÅŸalım. Dünyayı özgürleÅŸtirmek için savaÅŸalım. Uluslar arasındaki sınırlar olmadan yaÅŸayabilmek, kendimizi hırstan nefretten ve hoÅŸgörüsüzlükten arındırmak için… SaÄŸduyulu bir dünya için… Bilimin ve geliÅŸmenin bütün insanlığa mutluluk getireceÄŸi bir dünya için savaÅŸalım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.