Sosyal Medya

Babacan istifası sonrası akıllardaki soru: Ak Parti nasıl kuruldu ve diğer kurucular kim?

AK Parti Türkiye'nin 39. partisi olarak kuruldu. Kısa adı AK olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin amblemi, ışık saçan ampul olarak belirlendi. Recep Tayyip Erdoğan da kurucular arasında yer aldı.



Ak Parti 14 AÄŸustos 2001 tarihinde Ä°çiÅŸleri Bakanlığına verilen dilekçe ile resmen kuruldu.
 
Partinin 74 kiÅŸilik kurucular kurulu listesini, Eski diplomat YaÅŸar Yakış baÅŸkanlığında, Nur DoÄŸan TopaloÄŸlu, Yasemin Kumral, Mihrimah Belma Satır, Yusuf Bozkurt Özal'ın oÄŸlu Ä°brahim Özal'dan oluÅŸan 5 kiÅŸilik heyet, parti avukatı Hayati Yazıcı ile Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na sundular.
 
İŞTE AK PARTİ'NİN 74 KİŞİLİK KURUCULAR KURULU LİSTESİ
 
Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın da aralarında yer aldığı, 13'ünün kadın olduÄŸu toplam 74 üyeden oluÅŸan Kurucular Kurulunda ÅŸu isimler yer aldı:
 
 ''Ahmet AktaÅŸ, Alaaddin Büyükkaya, Ali Babacan, Ali Ä°hsan Arslan, Ali Aydın DumanoÄŸlu, Ali Yüksel KavuÅŸdu, AyÅŸe Böhürler, AyÅŸenur KurtoÄŸlu, Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Bülent Gedikli, Cemal Kamacı, Erdal Öner, Erol Oral, Fatih Recep SaraçoÄŸlu, Fatma Ünsal, Güldal AkÅŸit, Gürsoy Erol, Habibe Güler, Halil Caner DoÄŸaneli, Halil Ürün, Halil Ä°pek, Hasan Cüneyt Zapsu, Hasan Murat Mercan, Hayati Yazıcı, Hüseyin TuÄŸcu, Mete DoÄŸruer, Ä°brahim ÇaÄŸlar, Ä°brahim Özal, Ä°dris Åžahin, Ä°lhan Albayrak, Ä°smail Safi, Ä°smail TatlıoÄŸlu, Ä°smet Uçman, Lokman Ayva, Mehmet Ali Bulut, Mehmet Deniz Olgun, Mehmet GazioÄŸlu, Hilmi Güler, Mehmet Nail Berzek, Mehmet Özdilek, Mehmet TekelioÄŸlu, Mehmet YaÅŸar Öztürk, Belma Satır, Muammer Kakı, Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Muharrem Karslı, Muharrem Tozçöken, Murat YalçıntaÅŸ, Mustafa Öztürk, Mustafa Ünal, Nazif GürdoÄŸan, Nazım Ekrem, Nimet Çubuklu, Nur DoÄŸan TopaloÄŸlu, Nuray Oral, Nurettin Canikli, Osman Nuri Filiz, RaÅŸit Küçük, Reha Dönemeç, Remziye Öztoprak, Sami Güçlü, Sema Karabıyık, Sema RamazanoÄŸlu, Serap YahÅŸi YaÅŸar, Süleyman Gündüz, Åžaban DiÅŸli, Tamer ÖzyiÄŸitoÄŸlu, Tayyar Altıkulaç, Yasemin ÅžimÅŸek, YaÅŸar Yakış, Yusuf Özertürk, Ziyaettin YaÄŸcı, Recep Tayyip ErdoÄŸan.'' 
 
Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi Recep Tayyip ErdoÄŸan, parti ambleminde bulunan ampule iliÅŸkin soru üzerine, ''Türkiye'nin aydınlanması için en yüksek watt hangisi ise ona ihtiyacımız var'' dedi.
 
Kurucu üyelerle Bilkent Otel'de öÄŸle yemeÄŸi yiyen ErdoÄŸan, çıkışta gazetecilerin parti ambleminde bulunan ampul ve çevresindeki 7 ışık hüzmesi ile ilgili sorularını yanıtladı.
 
ErdoÄŸan, bir gazetecinin ''Bu ampul kaç watt?'' ÅŸeklindeki sorusu üzerine, ''bugünün, espriden öte biraz ciddi olunması gereken bir gün olduÄŸunu'' söyledi. ErdoÄŸan, ''Ä°nanıyorum ki, Türkiye'nin aydınlanması için en yüksek watt hangisi ise ona ihtiyacımız var'' dedi.
 
Ak Parti'nin bu ampulle aydınlığa açık, karanlığa kapalı olduÄŸunu kaydeden ErdoÄŸan, ampulün etrafındaki 7 okun Türkiye'deki 7 bölgeyi ifade ettiÄŸini söyledi.
 
ErdoÄŸan, ''7 bölgeyi de bu noktada aydınlatacak bir hüzmeler silsilesine sahip sürekli aydınlık diyoruz. Siyasi yorumunu, ayrıca daha sonra takdim edeceÄŸiz'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
AK PARTÄ°'NÄ°N TARÄ°HÇESÄ°
 
Kasım 2015'te yapılan son seçimde % 49,50 oy oranıyla TBMM'de 317 Milletvekili elde etti ve tek başına iktidar oldu. Genel baÅŸkanı Ahmet DavutoÄŸlu, aynı zamanda BaÅŸbakandır; önceki genel baÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ise CumhurbaÅŸkanıdır.
 
ErdoÄŸan, partinin siyasi yelpazedeki yerinin muhafazakâr demokratlık olduÄŸunu belirtmiÅŸtir. Kurucuları ve önde gelen isimlerinden bir bölümü, eski Fazilet Partisine yakın ya da Fazilet Partisi kadrosundan olup bu partinin kapatılmasından sonra kurulan ve devam niteliÄŸine sahip olduÄŸu kabul edilen Saadet Partisine katılmayanlardır. Gerek kuruluÅŸtaki, gerekse sonraki dönemlerdeki kadroları deÄŸiÅŸik parti ve siyasi görüÅŸlerden pek çok adı barındırmıştır. Fazilet Partisinin veya ilgili siyasi geleneÄŸin bir uzantısı olarak gösterilmesi partililer tarafından kabul görmemektedir. Ayrıca Anavatan Partisi'nin devamı olduÄŸu da iddia edilmiÅŸtir.
 
Parti tüzüÄŸüne göre resmî kısaltması "AK PARTÄ°" olmakla birlikte, baÅŸ harflerinden oluÅŸan "AKP" kısaltmasının kullanımı da yaygındır. Amblemi turuncu ve siyah renklerden oluÅŸan ampuldür.
 
Adalet ve Kalkınma Partisi, kurulduÄŸu günden beri katıldığı seçimlerin tamamında birinci parti olmuÅŸ ve katıldığı 5 genel seçimin dördünde tek başına iktidar olmuÅŸtur.
 
16 Ocak 1998'de Refah Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasıyla Milli GörüÅŸ geleneÄŸinden gelen siyasiler Fazilet Partisi altında tekrar birleÅŸti. Ancak deÄŸiÅŸmeyen politikalar ve deÄŸiÅŸmeyen yaÅŸlı lider kadro sebebiyle partinin halk tabanında karşılık bulamadığını düÅŸünen [kaynak belirtilmeli] Abdullah Gül liderliÄŸindeki Yenilikçiler, Gelenekçiler ile Fazilet Partisikongresinde baÅŸkanlık yarışına girdi. 14 Mayıs 2000 tarihinde düzenlenen kongreyi küçük bir farkla kaybeden Yenilikçiler artık partide toplum tabanlı bir siyaset yapılamayacağını düÅŸünmeye baÅŸladılar. Bu ortam içinde Fazilet Partisi de Refah Partisi ile aynı akıbete uÄŸrayarak kapatıldı (22 Haziran 2001). Hapisten çıkan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın da aralarına katılması ile Yenilikçiler hemen yeni bir parti çalışmalarına baÅŸladı.
 
14 AÄŸustos 2001 tarihinde kurulan partinin kurucuları arasında Recep Tayyip ErdoÄŸan, Abdullah Gül, Abdüllatif Åžener, Ä°dris Naim Åžahin, Binali Yıldırım ve Bülent Arınç bulunur. Bünyesinde Millî Selamet Partisi - Refah Partisi - Fazilet Partisi (Millî GörüÅŸ), Anavatan Partisi (Turgut Özal'a yakın isimler) [kaynak belirtilmeli] ve Demokrat Parti-Adalet Partisi-DoÄŸru Yol Partisi (merkez saÄŸ) kökenli isimleri barındırmaktadır.
 
15 aylık bir parti olarak 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde en yüksek oy oranını aldı (geçerli oyların %34,63'ü) ve Abdullah Gül baÅŸkanlığında 58. Cumhuriyet Hükümeti kuruldu. Aldığı siyaset yasağı nedeniyle kabine ve TBMM'de yer alamayan genel baÅŸkan ErdoÄŸan'ın bu yasağı, Cumhuriyet Halk Partisi'nin de desteklediÄŸi bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ile kaldırıldı. ErdoÄŸan, 8 Mart 2003 tarihinde Siirt'te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek meclise girdi. Bunun üzerine Gül baÅŸkanlığındaki 58. Hükümetin 11 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer'den hükûmeti kurma görevini alan ErdoÄŸan, 15 Mart 2003'te 59. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurdu.
 
AK Parti ilk yerel seçimini 23 Mart 2003 tarihinde Çorum'da kazandı. Eski Belediye baÅŸkanı Prof. Dr. Arif Ersoy 2002 genel seçimlerinde milletvekilli adayı olmak için belediye baÅŸkanlığından istifa etti ve boÅŸalan baÅŸkanlığa "Belediye meclisi" kendi içinden birini seçemediÄŸi için 23 Mart 2003 tarihinde Çorum'da Belediye baÅŸkanlığı seçimi yapıldı ve Belediye baÅŸkanlığına Ak Parti'nin adayı Turan Atlamaz seçildi. Turan Atlamaz, 23 Nisan 2004 yerel seçimlerinde yine AK Parti'den Çorum Belediye BaÅŸkanı olarak seçildi.
 
Partinin millî görüÅŸ hareketinin bir parçası olarak deÄŸerlendirilmesi partinin önde gelen isimleri tarafından kabul görmez. Partinin kurucularından ErdoÄŸan bir konuÅŸmasında "Milli görüÅŸ gömleÄŸini çıkardık" demiÅŸtir.
 
2004 yılında yapılan 2004 Türkiye yerel seçimleri'nde , Ä°l Genel Meclisi seçim sonuçlarına göre %41.67'lik oyla birinci olan parti, belediyeler bazındaki sonuçlara göre ise 1.950 belediye kazandı. 15 büyükÅŸehir belediyesinden 11'ini de kazanarak Ege ve GüneydoÄŸu Anadolu'daki bazı il belediyeleri hariç tüm Türkiye'de baÅŸarılı oldu.
 
2007 Türkiye genel seçimleri'nde %46.58'lik bir oy oranı elde etti ve bu oranla Türkiye tarihinde hükümette bulunan bir parti olarak girmiÅŸ olduÄŸu seçimlerde oy oranını arttıran birkaç partiden biri oldu. Türkiye'nin 81 ilinin, Tunceli hariç 80'inden milletvekili çıkardı.
 
2009 Türkiye yerel seçimleri'nde 15.513.554 seçmenin oyunu aldı. Yüzde 38.8 ile oy oranı düÅŸse de Türkiye genelinde birinci parti konumunu korudu. Ä°stanbul ve Ankara gibi 10 büyükÅŸehir belediyesi ile beraber toplamda da 1442 belediye kazandı.
 
2011 Türkiye genel seçimleri'nde %49,53 oranı ve yaklaşık 21 buçuk milyon oy alarak 326 milletvekili çıkardı.
 
2014 Türkiye yerel seçimleri'nde 19.469.840 oy ve yüzde 43,39 oy yüzdesi aldı. Seçimin sonunda 18 büyükÅŸehir belediyesi ile birlikte toplam 818 belediye kazandı.
 
Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'ne Genel BaÅŸkan Ahmet DavutoÄŸlu baÅŸkanlığında gidildi ve yüzde 40,87 oy elde edildi. Parti, 258 milletvekili kazanarak 2002'den beri ilk kez iktidarını kaybetti.
 
Parti, tarihi boyunca girmiÅŸ olduÄŸu dört genel seçimden de birinci parti olarak çıkmayı baÅŸardı. Ayrıca Türkiye tarihinde girdiÄŸi üç seçimde de oyunu yükselterek iktidarda kalmayı baÅŸaran ilk partidir. 3 seçimde koruduÄŸu iktidarını 2015'te kaybetmiÅŸtir. Bunun üzerine CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ak Parti Genel BaÅŸkanı Ahmet DavutoÄŸlu'na hükümet kurma görevini vermiÅŸtir. Ahmet DavutoÄŸlu koalisyon hükümeti kurulması için çalışmalara baÅŸlamış ve muhalefet partileriyle temaslar kurmuÅŸtur. Muhalefet partilerinin, DavutoÄŸlu'nun koalisyon teklifine olumlu bakmamaları üzerine CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan seçimin tekrarlanmasını istemiÅŸtir.
 
Bu karar üzerine yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Ak Parti oylarında büyük bir artış göstererek 23.681.926 seçmenden oy almıştır ve %49,50'lik oy oranıyla yeniden iktidara gelmiÅŸtir. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.