Sosyal Medya

Güncel

Japonya’da Türk heyetini alarma geçiren iki haber

Mehmet Acet- Yeni Åžafak



TOKYO
 
G-20 zirvesi için CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ı takip etmek üzere geldiÄŸimiz Japonya’da, hiç hesapta yokken Kıbrıs ve Libya’dan iki haber geldi, ikisi de alarm verici nitelikteydi.
 
Libya’da 6 Türk vatandaşının tutuklanması, Kıbrıs’ta ise TaÅŸkent Köyü yakınlarına sonradan S-200 tipi olduÄŸu belirlenen bir füzenin düÅŸmesi.
 
Türkiye adına bu iki konuyla da ilgilenmek durumunda olan güvenlik birimlerinin tepe yöneticileri de ErdoÄŸan ile birlikte Japonya’ya gelmiÅŸti.
 
O nedenle bu isimler, Tokyo’da olması beklenenden daha fazla mesai harcamak durumunda kaldılar.
 
Pazartesi akÅŸamı olduÄŸunda, Libya’dan da KKTC’den de rahat bir nefes almaya yarayacak haberler gelmiÅŸti.
 
Kıbrıs’a düÅŸen füze, herkesin aklına bir soru iÅŸareti olarak düÅŸtüÄŸü gibi DoÄŸu Akdeniz’deki gerilimin bir parçası olarak Türkiye’ye verilen bir ‘korkutma mesajı’ deÄŸil, yanlışlıkla düÅŸen bir füzeydi.
 
Ä°srail, Suriye’de ağır bir hava bombardımanı yaparken, Suriye hava savunma sistemi harekete geçmiÅŸ, ancak Ä°srail uçağını vuramayan Rus yapımı S-200 füzesi, gidip KKTC sınırları içinde bulunan TaÅŸkent Köyünün yakınlarına düÅŸmüÅŸtü.
 
“MEÅžRU HEDEF OLURSUNUZ” DENÄ°NCE...
 
Japonya’daki Türk heyetini program dışı bir trafik yürütmeye zorlayan ikinci haber ise Libya’dan gelmiÅŸti.
 
General Hafter (Libya’nın Sisi’si diyeyim gerisini siz anlayın) komutasındaki birliklerin BM tarafından da tanınan Trablus’taki hükümeti devirmek için baÅŸlattığı operasyon, istenildiÄŸi gibi gitmemiÅŸti.
 
Bunun nedeni de Türkiye’nin Trablus hükümetinin imdadına yetiÅŸip saÄŸladığı fiili destek idi.
 
Bu duruma öfkelenen Hafter, sözcüsü üzerinden Türkiye’ye karşı savaÅŸ ilan eder gibi tehditler savurdu.
 
Mesela ÅŸöyle tehditler:
 
-Libya’daki Türk hedefler düÅŸman hedefleridir.
 
-Libya karasularına giren Türk gemilerinin vurulması emrini verdik.
 
-Libya ordusu Türkiye’den Libya’daki herhangi bir havalimanına inecek olan tüm uçuÅŸları yasakladı.
 
-Sahada Türkiye ile iÅŸ tutan herkesi hedefleyeceÄŸiz.
 
-Libya toprakları Türk iÅŸgâli altında.
 
-Libya’daki tüm Türkler için tutuklama kararı alındı.
 
Türkiye’yi ‘cezalandırmak’ için yapılacak iÅŸler arasında Libya’da bulunan ama bu savaÅŸla hiçbir alakaları bulunmayan Türk vatandaÅŸlarının tutuklanması da vardı.
 
Nitekim bunun adımı atıldı.
 
Altı Türk, Hafter güçleri tarafından rehin alındı.
 
Biz cumartesi günü Tokyo’da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile sohbet etmek üzere bir araya geldiÄŸimizde konu sıcaklığını koruyordu.
 
Bizim soru-cevap faslı bittikten hemen sonra ErdoÄŸan ayaÄŸa kalkınca aralarında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Fahreddin Altun, baÅŸdanışman Sefer Turan’ın da bulunduÄŸu yakın kurmayları, hızlıca ErdoÄŸan’ın etrafını sardı.
 
Konu, Libya’daki bu geliÅŸmeydi ve Hafter’e anlayacağı dilden bir cevap hazırlanmıştı, CumhurbaÅŸkanı’nın da onayı alındıktan sonra harekete geçildi.
 
Açıklama metninde, rehin alınan Türk vatandaÅŸlarının serbest bırakılmamaları halinde, Hafter’in meÅŸru hedef haline geleceÄŸi açıkça beyan ediliyordu.
 
Açıklamadaki bu ifade, yani “MeÅŸru hedef olursunuz” cümlesi, hızlıca adresine ulaÅŸtı, kısa süre içerisinde de Libya’dan, rehin alınan Türklerin serbest bırakıldığı haberi geldi.
 
“GÄ°DER VURURDUK”
 
Pazartesi akÅŸamı, üst düzey bir güvenlik yetkilisine, “Oradaki Türkler bırakılmasaydı, Türkiye ne yapacaktı?” diye bir soru sordum.
 
“Gider vururduk” dedi.
 
“Libya, Türkiye’ye epey uzak bir yer deÄŸil mi?” diye devamını getirdim.
 
“Uzak olması önemli deÄŸil, gider vururduk, tanker uçaklarla ya da baÅŸka imkânları kullanarak ya da orada verilen desteÄŸi artırarak bunu yapardık.”
 
Sonuçta, Ankara’nın “Gelir vururuz” açıklamasının ne anlama geldiÄŸini Hafter iyi anlamış olmalıydı ki, hemen gereÄŸini yaptı.
 
Ama “Acaba bu iÅŸ burada kalır mı, yeni sürprizler yaÅŸanır mı?” sorusu bundan sonrası için de geçerliliÄŸini koruyor.
 
Bu anlattıklarımıza tersinden bakınca da, Türkiye’nin müdahalesinin Libya’da ne kadar etkili olduÄŸunun, ya da nasıl bir etki ürettiÄŸinin bir okumasını yapabilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.