Sosyal Medya

Güncel

BM: PYD çocukların ölümüne yol açtı

Birleşmiş Milletler (BM) PYD'nin 240 çocuğun 'önlenebilir ölümlerine' yol açtı.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye AraÅŸtırma Komisyonu BaÅŸkanı Sergio Pinheiro, Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda SDG ismini kullanan PYD/YPG/PKK iÅŸgalindeki kamplarda binlerce kiÅŸinin "korkunç" ve "insani olmayan koÅŸullarda'' tutulduÄŸunu ve 240 civarında çocuÄŸun tıbbi ve insani yardım yetersizliÄŸi nedeniyle ölüme terk edildiÄŸini bildirdi.

Komisyon BaÅŸkanı Paulo Sergio Pinheiro, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden BM Ä°nsan Hakları Konseyinin 41. oturumunda üye ülkelere hitap etti.

Terör örgütü IŞİD'in bölgedeki hakimiyeti sona erdikten sonra, yerinden edilmiÅŸ binlerce sivilin derme çatma kamplarda "korkunç" ve "insani olmayan koÅŸullarda" tutulduÄŸunu vurgulayan Pinheiro, "Pek çoÄŸu SDG tarafından fiili olarak gözaltında tutuluyor. Bu durum, tıbbi ve insani yardımların yetersizliÄŸi nedeniyle bugüne kadar 240 çocuÄŸun 'önlenebilir ölümlerine' yol açmıştır" dedi.

Pinheiro, Haseke'deki 10 bin kapasiteli Hol Kampı'nda 73 bin kiÅŸinin kaldığını, bunların büyük çoÄŸunluÄŸunu kadın ve 12 yaşın altındaki çocukların oluÅŸturduÄŸunu belirterek ÅŸunları kaydetti:

"Hol kampındaki yaklaşık 3 bin 500 çocuÄŸun durumu baÅŸlı başına endiÅŸe kaynağıdır. Bu çocuklar, acilen kapsamlı psiko-sosyal rehabilitasyona gereksinim duyuyor. Ä°stismara açık durumdalar. Bazıları vatansız kalma ve anneleri de dahil ebeveynlerinden koparılma riski altında. Bu salondaki tüm üye ülkeler tarafından onaylanan Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'ne göre 18 yaşın altındaki tüm bireylerin coçuk olarak kabul edildiÄŸini anımsatmak istiyorum. Onlar rehabilitasyona ve yeniden bütünleÅŸmeye muhtaç duyan kurbanlardır."

Suriye halkının son 7 yılda göz ardı edildiÄŸini söyleyen Pinheiro, ülkede pek çok insan hakları ihlali yaÅŸandığını ve tüm bunların sonucu olarak da sivil nüfusun en maÄŸdur grubu oluÅŸturduÄŸunu vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.