Sosyal Medya

Güncel

Akar, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile NATO Karargahı’nda bir araya geldi. Görüşmeden sonra açıklama yapan Bakan Akar, "F-35 savaş uçağından Türkiye'yi mahrum bırakmaya çalışmak NATO'nun da savunmasını ve caydırıcılığını ciddi ölçüde azaltır" dedi.



Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Akar'ın, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile NATO Karargahı’nda bir araya geldiÄŸi belirtildi.
 
GörüÅŸmede Münbiç ve Fırat'ın doÄŸusu baÅŸta olmak üzere Suriye'de son dönemde yaÅŸanan geliÅŸmelerin ele alındığı kaydedilen açıklamada, "Akar tarafından muhatabına Münbiç’te verilen sözlerin yerine getirilmesinin beklendiÄŸi ve Fırat’ın doÄŸusunda oluÅŸturulması planlanan güvenli bölgeye iliÅŸkin Türkiye’nin görüÅŸleri bir kez daha aktarıldı" ifadeleri yer aldı.
 
'HAKLARIMIZIN SONUNA KADAR SAVUNUCUSU OLACAÄžIZ'
 
Bakan Akar, Jeffrey ile görüÅŸmenin ardından Akar, soruları yanıtladı. ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper ile dün gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüÅŸmede Türkiye’nin S-400 ve F-35 savaÅŸ uçağı tedarikinin gündeme gelip gelmediÄŸinin sorulması üzerine Akar, ÅŸunları söyledi:
 
"S-400 tedarikine iliÅŸkin Rusya ile sözleÅŸmeye baÄŸlı yükümlülüklerimiz bulunmaktadır. Kısacası bu bitmiÅŸ bir alımdır. F-35 projesindeki iÅŸ birliÄŸimizin engellenmesi ne Türkiye’nin ne ABD’nin ne de NATO’nun çıkarlarına hizmet edecektir. Türkiye sadece bir müÅŸteri deÄŸil, F-35 Programı’nın yatırımcılarından ve üretim ortaklarından biridir. F-35 Programı’na iliÅŸkin tüm yükümlülüklerimizi bugüne kadar yerine getirdik. Bu bir ticari anlaÅŸmadır. Bu kapsamda her ortamda tüm haklarımızın sonuna kadar savunucusu olacağız."
 
Akar, Türkiye ve ABD iliÅŸkilerine de deÄŸinerek ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Karşılıklı saygı ve dostluÄŸa dayalı bir iliÅŸki bekliyoruz. Bu konuda yapıcı bir yolda ilerlemek için çalışmaya devam edebileceÄŸimizi ve uygun bir çözüm bulacağımızı umuyorum. F-35 uçağından Türkiye’yi mahrum bırakmaya çalışmak NATO’nun da savunmasını ve caydırıcılığını ciddi ölçüde azaltır. F-35 uçağı ve programının güvenliÄŸi, stratejik ortağımız ABD için olduÄŸu kadar Türkiye için de çok büyük önem taşımaktadır. S-400 konusundaki ABD endiÅŸelerini ele almak üzere NATO’nun da katılımı ile bir çalışma grubu kurulması önerimiz de hala geçerlidir."
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.