Sosyal Medya

Güncel

Ali Haydar Haksal: Şimdinin Kemalistleri veya genel olarak tanımlanan sosyalistleri de muhafazakâr

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Fikir ve düÅŸünce hareketlerinin daha çok yapaylıklar üzerine olması hızlı deÄŸiÅŸimlerin baÅŸlıca nedeni.
 
SaÄŸ-sol düÅŸüncelerinin siyasal kırılmalarıyla bir boÅŸluk var. Zaten olanlar da bir yapaylık üzerine kurguluydu. Bize ait olmayan ama bizimmiÅŸ gibi kabul gören sonradan da büyük acıların yaÅŸandığı bir dönem geldi geçti. Çok acılar çekildi, insanlar öldü. Fakat Batı düÅŸüncesi nedense insanları meÅŸgul edecek yeni olgular buluyor, insanlar da sürükleniyorlar.
 
Irk düÅŸüncesi, üstün ırk ve üstün insan duygusu belli kesimlerde giderek ağırlık kazandı. GeçmiÅŸin ideolojik oluÅŸları meÅŸreplerine göre bunların arasında yer aldı, almaya devam ediyor. Çok sık yön ve yer deÄŸiÅŸebiliyor. Ä°nsanların daha çok kimi özel durumları tapınma noktasına getirebiliyor. OluÅŸan bu putlar çok geçmeden yıkılıyor yerine her nasılsa yenilerini inÅŸa olunuyor. Ä°nsanlar da sonuçlarına bakmadan kabullenebiliyorlar.
 
Çok çarpıcı bir durum yaÅŸanıyor ÅŸu sıralar. Türkçü, ırkçı, milliyetçi Kemalizm’den uzaklaÅŸan Kürtler, sosyalist düÅŸünüÅŸü olanlarının önde olduÄŸu bir hareket ÅŸimdi bir baÅŸka yöne evriliyor ve hızla yeniden ulusalcı ırkçı Kemalizm’e uyum saÄŸlıyor. DeÄŸiÅŸimler de daha çok nefret ve öfkeye dayanıyor. Sonuçta, ister muhafazakâr, ister daha serbest bir Batıcı olsun, sermayenin güdümüne girdikten sonra sonuç deÄŸiÅŸmiyor. Bu yönelimlerin bir düÅŸünce hareketi olması beklenemez böyle bir ÅŸey yoktur. DeÄŸiÅŸimin bu denli hızlı olmasının bir baÅŸka nedeni olamaz.
 
Günümüzde ideolojik gibi görünen taraflar daha çok çıkar ve paylaşımlar üzerinde çatışırlar. Tarafların kimi hallere bürünmesi sonuçları deÄŸiÅŸtirmiyor. Åžimdinin Kemalistleri veya genel olarak tanımlanan sosyalistleri de muhafazakâr. Uyum sorunu var, biraz çeliÅŸkili biraz da çatışmalı. Artık Cuma namazlarına gidiyorlar, oruç tutuyorlar, Allah diyorlar. Onların da bir saÄŸ ve sol karşıtları yok burada. Kimilerinin kendilerini saÄŸcı ya da solcu görmesi pek de gerçekçi olmuyor.
 
Muhafazakârların kapitalist sisteme olan bir alternatifinden söz edilebilinir mi? GeçmiÅŸ dönemlerin saÄŸcı gerek siyasal ve gerekse ekonomi politikalarında bir deÄŸiÅŸimden ya da en azından bir çabadan söz edilebilir mi?
 
Ayrışma ve çatışmalar her zaman için saÄŸlıklı sonuçlar getirmiyor. Sürekli olarak acı sonuçlara neden oluyor.
 
Türkiye’nin baÅŸlıca sorunu küresel emperyalizm ile sermayenin öyle ya da böyle güdümünde olması. Genelde tarafların birbirlerini suçlaması ya da bir ÅŸeyler yakıştırması dönemseldir. Åžu unutulmamalı ki, emperyallerin bir ideolojisi yoktur. Onlar kendileriyle uyum içinde olacak olanlara bakarlar. Onlar çok çabuk adam deÄŸiÅŸtirebiliyorlar. Bunu çokça dile getirdik.
 
Kimsenin kimseyi suçlamasına gerek yok. Kimseler güçlere teslim olmadıkça, samimi ve sahih duruyorlarsa onlara güvenmek gerekiyor. Kimileri ise varlıkları güçler ile kaim bildiklerinden zaman içinde koÅŸullar gereÄŸi teslim oluyorlar. Zaten asıl sorun da budur.
 
Kapitalist Abede, AB, sermaye çevreleri veya karşıtları, DoÄŸu, Batı fark etmiyor. Güçlü olunmadıkça bir yerlere yaslanma zorunluluÄŸu kimi çevre ve insanları kendiliÄŸinden onların uydusu hâline getiriyor. Hani son dönemlerin birilerinin birilerine proje demesi gibi. Güçsüzler zamanla kendiliÄŸinden projelere teslim oluyorlar. Güç onları bir yerlere sürüklüyor.
 
Her yeni zaman yeni bir dönemdir. Yeni dönemde küresel emperyalizme teslim olmadan, en azından ne kadar korunabiliyorsa o kadar korunulması için çabalayanlar projelere teslim olmazlar.
 
Günümüz gençliÄŸine stadyumlar yaparak sporun aşırılıklarına teslim edilen gençlerden ne beklenebilir? Hemen her ile bir Olimpik Arena yapılarak hem gelecekleri güvenceye alınır, hem iÅŸsizlikten kurtarılır, hem bu yeni ideoloji ile biriken öfkeleri boÅŸaltılır, sonra da sokaklara salınarak slogan attırıldı mı her ÅŸey çok güzel olur! O ya da bu hiç fark etmiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.