Sosyal Medya

Güncel

İngiltere, S. Arabistan ve ortaklarına yeni silah satışını durdurdu

İngiliz hükümeti, Yemen'de kullanılabilecek silahlar için Suudi Arabistan ve koalisyon ortakları Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Bahreyn ve Mısır'a yeni silah satışına izin verilmeyeceğini bildirdi.



Ä°ngiliz hükümeti, Temyiz Mahkemesinin kararının ardından Suudi Arabistan liderliÄŸindeki koalisyona yeni silah satışını yasakladığını duyurdu.

Hükümetin silah ihracatçılarına yönelik açıklamasında, geçen hafta temyiz mahkemesinin Yemen'de kullanılabilecek silahların satışına iliÅŸkin izinlerde gerekli prosedürün izlenmediÄŸi yönünde karar aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, hükümetin karara karşı olduÄŸu ve itiraz etmeye hazırlandığı ancak bu süre zarfında Yemen'de kullanılabilecek silahlar için Suudi Arabistan ve koalisyon ortakları BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Bahreyn ve Mısır'a yeni silah satışına izin verilmeyeceÄŸi duyuruldu.

Mevcut anlaÅŸmalar kapsamındaki satışların yasaklanmadığı ancak bu satışlar için verilen izinlerin de mahkeme kararı çerçevesinde yeniden gözden geçirileceÄŸi belirtildi.

"AKIL VE YASA DIÅžI"

 

Ä°ngiliz Temyiz Mahkemesi, geçen hafta Ä°ngiltere'nin Suudi Arabistan'a silah satışının yasalara aykırı olduÄŸuna hükmetmiÅŸti.

Sivil toplum örgütü "Silah Satışına Karşı Kampanya"nın baÅŸvurusunu deÄŸerlendiren Temyiz Mahkemesi, Uluslararası Ticaret Bakanlığının uluslararası insancıl hukukun çiÄŸnenip çiÄŸnenmediÄŸine bakmaksızın Suudi Arabistan'a silah satışına izin vermesini "akıl ve yasa dışı" olarak nitelendirmiÅŸti.

SUUDÄ° SALDIRILARINDA SÄ°VÄ°LLER ÖLÜYOR

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüÄŸü Yemen'de Husiler ile hükümete baÄŸlı güçler arasında çatışmalar yaÅŸanıyor. Husiler, eylül 2014'ten bu yana baÅŸkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri mart 2015'ten bu yana Husilere karşı merkezi hükümeti destekliyor. Koalisyonun sivillerin ölmelerine yol açan saldırıları, açlığa neden olan ablukası ve insan hakları ihlalleri tepki çekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.