Sosyal Medya

Güncel

ABD'den İran'a: Tüm seçenekler masada olacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, 'Ya müzakere masasına gelecekler ya da Donald Trump'ın da dediği gibi maksimum baskı kampanyasını genişleteceğiz. İran 2015'teki nükleer anlaşmanın dışına çıkarak 300 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum sınırını aşarsa tüm seçenekler masada olacak' dedi.



ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Ä°ran'ın müzakere masasına dönmemesi halinde Washington'un bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulayabileceÄŸi tehdidinde bulundu.

Batı Kudüs'te düzenlenen ABD-Rusya-Ä°srail üçlü güvenlik zirvesinin ardından yaptığı açıklamada Bolton, Washington-Tahran hattında tırmanan gerilime dair açıklamalarda bulundu.

Bolton, Rusya ile ABD'nin bölgede, özellikle de Suriye'de Ä°ran'a karşı mücadele konusunda beraber çalıştıklarını ifade ederek, "Ruslar birçok defa Ä°ran güçlerinin Suriye'den ayrıldığını görmek istediklerini dile getirdi. Bu üçlü zirvede de ülkeler (ABD-Rusya-Ä°srail) bunun gerçekleÅŸmesi için bir yol bulmaya çalıştı." dedi.

ABD'nin Ä°ran'daki rejimi deÄŸiÅŸtirme niyeti olup olmadığına yönelik bir soruya Bolton, "Bu, ABD'nin politikası deÄŸil." cevabını verdi.

"TÜM SEÇENEKLER MASADA OLACAK"

Ä°ran'ın zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyumda 300 kilogram sınırını aÅŸmasının "büyük bir hata" olacağını dile getiren Bolton, "Ä°ran 2015'teki nükleer anlaÅŸmanın dışına çıkarak 300 kilogramlık zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyum sınırını aÅŸarsa tüm seçenekler masada olacak."dedi. 

ABD'nin uyguladığı yaptırımlar sayesinde Ä°ran'ın müzakere masasına döneceÄŸine inandığını söyleyen Bolton, "Ya bu noktaya gelecekler ya da BaÅŸkan Donald Trump'ın da dediÄŸi gibi maksimum baskı kampanyasını geniÅŸleteceÄŸiz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bolton, Ä°ran'ın davranışlarını deÄŸiÅŸtirmeye hazır olduÄŸuna yönelik herhangi bir iÅŸaret vermediÄŸini, bu nedenle de Tahran yönetimini müzakere masasına dönmeye teÅŸvik etmek amacıyla Washington'un bu ülkeye uyguladığı yaptırımları kaldırmayı düÅŸünmediÄŸini kaydederek, "Ä°ran çözüm konusunda ciddi olsaydı nükleer silahların yayılma anlaÅŸmasını ihlal etmez, güçlerini diÄŸer ülkelerde savaÅŸtırmazdı. Ä°ÅŸte bu nedenle yaptırımları sürdüreceÄŸiz." ifadelerini kullandı.

ABD-Ä°RAN GERÄ°LÄ°MÄ°

ABD'nin Mayıs 2018'de nükleer anlaÅŸmadan tek taraflı çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya baÅŸlamasından sonra Tahran-Washington hattında yaÅŸanan gerginlik perÅŸembe günü Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD'ye ait Ä°nsansız Hava Aracını (Ä°HA) Hürmüz BoÄŸazı üzerinde vurarak düÅŸürmesinden sonra tırmanmıştı.

Ä°ran, Ä°HA'nın hava sahası ihlali nedeniyle vurulduÄŸunu savunurken, ABD ise uçağın uluslararası hava sahasında vurulduÄŸunu öne sürüyor.

Trump, cuma günü Ä°ran'a yönelik bir hava saldırısına onay verdiÄŸini, ancak 150 civarında Ä°ranlının ölebileceÄŸi bilgisini alınca saldırı emrini durdurduÄŸunu açıklamıştı.

ABD yönetimi Ä°HA'nın düÅŸürülmesinin ardından dün Ä°ran lideri Ali Hamaney'i de kapsayacak ÅŸekilde Tahran'a yönelik yeni yaptırımlar getirmiÅŸti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif'in de bu hafta içinde ABD tarafından yaptırım listesine ekleneceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.