Sosyal Medya

Güncel

Parlamento kuşatılmıştı! Gürcistan'da istifa

Gürcistan'da binlerce kişinin, dün 26. Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesine Rus heyetinin katılmasını protestosunun ardından Gürcistan Parlamentosu Başkanı İrakli Kobakhidze görevden istifa etti.



Ä°ktidardaki Gürcü Hayali Partisinden yapılan yazılı açıklamada, hükümetin Tiflis'te önceki gün açılışı yapılan 26. Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesinin dünkü ikinci gün oturumunda, Rus heyetinde yer alan Rus Komünist Partisi üyesi ve Rusya Devlet Duması Milletvekili Sergei Gavrilov'un, Gürcistan Parlamentosu BaÅŸkanlığı koltuÄŸundan oturuma hitap etmesine halkın gösterdiÄŸi tepkiye katıldığı bildirildi.

Gürcistan hükümetinin ülkede yüksek demokratik standartları uyguladığı kaydedilen açıklamada, "Bu yüksek standartlara olan sorumluluÄŸun bir yansıması olarak Gürcistan Parlamentosu BaÅŸkanı Ä°rakli Kobakhidze görevinden ayrılacağına yönelik kararı vermiÅŸtir." ifadesi kullanıldı.

Hükümetin, dün parlamento binası karşısında düzenlenen protestoda, emniyet güçleri ile halk arasında çıkan arbedede muhalefeti sorumlu tuttuÄŸu belirtilen açıkalamada, olayların büyümesinde sorumluluÄŸu olan herkesin kanuna göre gereken cezasıyı alacağı aktarıldı.

Bu arada, istifası partisi tarafından açıklanan Parlamento BaÅŸkanı Kobakhidze'nin resmi temaslar için bulunduÄŸu Azerbaycan ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndüÄŸü kaydedildi.

TÄ°FLÄ°S'TEKÄ° GELÄ°ÅžMELER Gürcistan'da muhalefet ve binlerce kiÅŸi, Rus heyetin 26. Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesine katılması ve Rus Milletvekili Gavrilov'un, Parlamento BaÅŸkanının makamından konuÅŸmasını yapması nedeniyle protesto için Parlamento önünde toplanmıştı. Göstericiler, dün gece saatlerinde Tiflis'te Parlamentoyu kuÅŸatarak içeri girmeye çalışırken, polisle aralarında arbede yaÅŸandı.

Olay yerinde yoÄŸun güvenlik önlemlerini alan emniyet güçleri ise protestocuları dağıtmak için biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su kullandı. Emniyet güçleri sabah saatlerine kadar Tiflis caddelerine dağılmış protestocuları gözaltına alma operasyonunu sürdürdü.

Yerel basındaki haberlere göre, olaylarda aralarında polis, protestocu ve gazetecilerin bulunduÄŸu toplam 240 kiÅŸinin yaralandığı bildirildi. Yaralıların hastanelerde tedavileri sürüyor.

Dünkü gösteriye katılan muhalefet partilerin liderleri bugün bir açıklama yaparak akÅŸam saatlerinde yine protesto düzenleyeceklerini bildirdi.

Tiflis'te yaÅŸanan olaylar nedeniye Belarus'ta bulunan Gürcistan CumhurbaÅŸkanı Salome ZurabiÅŸvili'nin ziyaretini yarıda keserek, Tiflis'e döndüÄŸü ifade edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.