Sosyal Medya

Güncel

Putin: Türkiye ve İran ile çalışacağız

Bugün geleneksel canlı yayın programında halkın sorularını yanıtlıyan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Suriye meselesinde birlikte belirgin bir ilerleme kaydettiğimiz partnerlerimiz Türkiye ve İran ile yapacağız. Elbette bu ülkedeki krizin tarafı olan ABD gibi ülkeler de bu çalışmalara dahil olabilir' dedi.



Bugün geleneksel canlı yayın programında halkın sorularını yanıtlıyan Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin, “Suriye meselesinde birlikte belirgin bir ilerleme kaydettiÄŸimiz partnerlerimiz Türkiye ve Ä°ran ile yapacağız. Elbette bu ülkedeki krizin tarafı olan ABD gibi ülkeler de bu çalışmalara dahil olabilir" dedi.

 Putin'in geleneksel televizyon yayını bugün saat 12.00'de baÅŸladı.

Rus liderin halkın huzuruna çıkacağı program Pervıy, Rossiya 1, Rossiya 24, NTV, OTR, MÄ°R televizyon kanalları ile Mayak, Vesti FM ve Radio Rossii radyo kanallarından naklen yayımlanıyor.

Rusya Kamuoyu AraÅŸtırmaları Merkezinin (VTsÄ°OM) anketine göre, Rusya halkının yüzde 75'i Putin'in canlı yayınını takip ediyor. Halkın yüzde 29'u ise programı baÅŸtan sona izleyeceÄŸini söyledi.

Putin, geçen sene 4 saat 20 dakika süren canlı yayında 79 soru yanıtlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı, 2001 yılından bu yana her sene canlı yayında hakın sorularını yanıtlıyor.

Putin'le Direkt Hat programına siber saldırı girişimi

Putin'le Direkt Hat programının sunucularından biri, canlı yayın esnasında çaÄŸrı merkezine ülke dışından bir DDos saldırısı gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyledi. Bu nedenle görüntülü baÄŸlantılarda kesintiler olduÄŸunu belirten sunucu, saldırının engellendiÄŸini de ekledi.

Sputnik'in baÄŸlı olduÄŸu Rossiya Segodnya ve RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan Twitter açıklamasında, söz konusu DDos saldırısının Ukrayna'dan gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyledi.

Putin'in sorulara verdiÄŸi yanıtlar ÅŸöyle:

"Günümüz dünyasında önemli olan silahların deÄŸil, ekonominin gücü"
 
Ülkenin savunma bütçesinden de bahseden Putin, "Rusya, savunma bütçesini daraltmasına raÄŸmen hâlâ büyük bir askeri güç olarak kalmayı baÅŸarabilmiÅŸ tek ülke. Ayrıca nükleer güç olarak diÄŸerleriyle eÅŸit düzeyde kalmayı  baÅŸarmakla kalmıyor, onların iki üç adım önünde yer alıyoruz" dedi.

Putin ayrıca ekonomink gücün önemini de vurgulayarak "Günümüz dünyasında önemli olan silahların deÄŸil, ekonominin gücüdür. Bunun için de ulusal projelere gereksinimimiz var" ifadelerini kullandı.

"Tembellikle savaÅŸmanın tek yolu çalışmak"
 
Rus lider, tembellik hakkında ne düÅŸündüÄŸü soruluncaysa ÅŸunları söyledi: "Yanlış hatırlamıyorsam psikologlar tembelliÄŸin, vücudun dinlenme isteÄŸinden ortaya çıkan son derece normal bir durum olduÄŸunu söylüyorlar. Dinlenmek insana gerekli olan bir ÅŸey ve o yüzden dinlenmek de gerekiyor. Tembellikle savaÅŸmanın tek yolu ise çalışmaya baÅŸlamaktır."

'Birilerinin yerine robotları çalıştıracaksak Kasperskiy ya da Yandex'e danışmamız gerekir'
 
'Devlet memurlarının yerini robotların alması önerisine nasıl baktığı sorusu' üzerine ise Putin ÅŸunları söyledi:

"EÄŸer birilerinin yerine robotları çalıştıracaksak o zaman bu konuda Kasperskiy ya da Yandex'e danışmamız gerekir. Zira ne de olsa robotları birilerinin programlaması gerekecek."

Putin en çok utandığı anısı: "Asla unutmayacağım"
 
Putin 'hiç utanma duyup duymadığı ve ne gibi durumlarda utandığına' iliÅŸkin bir soru karşısında ÅŸunu söyledi:

"Bu ciddi bir soru, milyonlarca kiÅŸi izlerken bundan  bahsetmek de hiç kolay deÄŸil. Tabii ki her normal insan gibi benim de utandığım anlar oluyor. Bunun hakkında konuÅŸmak benim için kolay deÄŸil fakat yine de olanları anlatacağım: 2000'li yılların baÅŸlarıydı, ülke zor durumdaydı. Bir bölgeyi ziyaret ediyorduk. Ä°ÅŸ gününün sonunda, karanlıkta arabaya doÄŸru yürüyordum. Birden bire yaÅŸlı bir kadın ortaya çıktı. Belli belirsiz bir ÅŸeyler söyledi ve sonra da aniden dizlerinin üzerine çöktü. Bana bir not uzattı. Mutlaka bakacağımı söyleyip notu yardımcılarıma verdim. O notu kaybettiler. Bunu asla unutmayacağım. Bu olayı düÅŸününce ÅŸimdi bile utanıyorum."

'Türkiye ve Ä°ran'la Suriye için anayasa komitesi çalışmaları yapacağız, ABD gibi ülkeler de dahil olabilir'
 
Bolton: ABD, Rusya ve diÄŸerlerine bedel ödetmek için siber saldırı düzenliyorRusya lideri Putin, ABD ile Suriye konusunda 'büyük bir anlaÅŸma' imzalamalarının mümkün olup olmadığı ÅŸeklindeki bir soru karşısında da ÅŸu ifadeleri kullandı: "Biz ne müttefiklerimizi ne çıkarlarımızı ne de prensiplerimizi pazarlık konusu yaparız. Fakat partnerlerimizle belli baÅŸlı mühim konuların çözümü için ortak bir anlayışta birleÅŸebilir, uzlaÅŸabiliriz."

Rusya lideri ÅŸöyle devam etti: "Ortak çabalarımızla çözümlememiz gereken baÅŸlıca sorunlardan biri de, Suriye için bir anayasa komitesi oluÅŸturmak ve bu komitenin çalışmalarını baÅŸlatmak ve çalışma kurallarını belirlemektir. Bunu baÅŸta, Suriye meselesinde birlikte belirgin bir ilerleme kaydettiÄŸimiz partnerlerimiz Türkiye ve Ä°ran ile yapacağız. Elbette bu ülkedeki krizin tarafı olan ABD gibi ülkeler de bu çalışmalara dahil olabilir."

"Fırsat olursa Trump'la görüÅŸmeye hazırım"

Putin, bir fırsat olması hâlinde ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile görüÅŸmeye hazır olduÄŸunu söyledi, ancak ABD'deki yaklaÅŸan seçim kampanyası sürecinin iliÅŸkilerin iyice gerilmesine de sebep olabileceÄŸini belirtti.

Trump daha önce bu ay Japonya'da düzenlenecek G20 zirvesinde Rus liderle bir araya gelmeyi beklediÄŸini açıklamıştı.

Tutuklanan Ukraynalı denizciler

Putin, Kasım 2018'de Kırım açıklarında Rusya sınırlarını ihlal ettikleri için tutuklanan Ukraynalı denizcilerin akıbetinin, Ukrayna'da tutulan Rusya vatandaÅŸlarının akıbetinden bağımsız bir biçimde deÄŸerlendirilemeyeceÄŸini söyledi: "Bu tip meseleler diÄŸer olaylardan tamamen bağımsız bir biçimde, tek baÅŸlarına çözümlenemez."

"Golunov olayının benzerinin yaÅŸanmaması için polisin eylemleri üzerindeki kontrol artırılmalı"
 
Putin'le Direkt Hat programında, uyuÅŸturucu üretme ve bulundurma suçlamasıyla gözaltına alınan fakat suçlamaya delil olarak gösterilen maddelerin üzerinde parmak izinin bulunmaması ardından çıkan skandal üzerine serbest bırakılan Rus gazeteci Ä°van Golunov da gündeme geldi.

Rus lider Golunov olayının bir benzerinin yaÅŸanmaması için polisin eylemleri üzerinde kontrolün artırılması gerektiÄŸini söyledi.

"Brejnev döneminde böyle deÄŸildi" diyen izleyiciye yanıt

Putin, canlı yayın esnasında ekrana yansıyan izleyici yorumlarından birine tepkisiz kalamadı. Ekrana yansıtılan söz konusu mesajda Putin'in yönetim dönemiyle, SSCB'yi 1964-1982 yıllarında yöneten Brejnev'in dönemi karşılaÅŸtırılıyor ve 'Brejnev döneminde hiç böyle deÄŸildi' deniliyordu.

Putin buna iliÅŸkin olarak, "Haklısınız Brejnev döneminde hiç böyle deÄŸildi. Çok daha farklıydı. Bu da Sovyetler BirliÄŸi'nin dağılmasına neden olmuÅŸtu" dedi.

"Geçen yıl 25.7 milyar dolar deÄŸerinde tarım ürünü ihraç ettik, biri bunu 10 yıl önce söyleseydi gülerdik"

Putin Rusya'nın tarım ihracatına iliÅŸkin olarak ÅŸunları söyledi: "EÄŸer 10 yıl önce birisi bize gelip 25.7 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç edeceÄŸimizi söyleseydi, bu söyleyen kiÅŸinin yüzüne gülerdik. Elini sıkıp ona, 'Ä°yi fakat gerçekleÅŸtirilemeyecek olan niyetleriniz için teÅŸekkür ederiz' derdik. Ancak geçen yıl 25.7 milyar dolar deÄŸerinde tarım ürünü ihraç ettik."

Bunun üzerine Rus lider, ülke dışına tarım ürünü satışlarını 2024'e kadar 45 milyar dolara çıkaracaklarını söyleyip "Bu oldukça ulaşılabilir bir hedef" dedi.

"Ulusal çıkarlarımızı tamamen bırakırsak deÄŸiÅŸiklik olacağına mı inanıyorsunuz?"

Putin'e, 'Rusya'da birçok kiÅŸinin ekonomik anlamda yaÅŸadığı sorunları Batı'nın uyguladığı yaptırımlarla iliÅŸkilendirdiÄŸi' ve 'Rusya'nın Batı'yla ne zaman barış yapacağı' ÅŸeklinde bir soru da yöneltildi.

Rusya lideri ise soru karşısında "Barışmak da ne demek? Biz kimseyle kavga etmedik. Böyle bir arzumuz da yok" dedi ve ÅŸunları söyledi

"Rusya (yaptırımların getirildiÄŸi) 2014'ten beri 50 milyar dolar kaybetti. Bunun yanında kendi yaptırımları yüzünden AB 240 milyar; ABD ise 17 milyar kaybetti. Bütün bu yaptırımların bu ülkelerin ekonomisine yansıması var, pazarımızı kaybediyorlar."

Bunun yanında yaptırımların, dışarıdan alınan ürünler yerine yerlilerinin üretilmesi programı bakımından bir dizi Rus sektörünün geliÅŸmesine neden olduÄŸunu da kaydeden Rus lider ÅŸöyle devam etti:

"Batı'yla barışmamız söz konusu olamaz. EÄŸer teslim bayrağını çekip temel ulusal çıkarlarımızı tamamen kenara bırakırsak, o zaman birtakım deÄŸiÅŸiklikler olacağına mı inanıyorsunuz? Belki dışarıdan ufak tefek sinyaller gelir, ama ciddi anlamda bir deÄŸiÅŸiklik olması beklenemez. Bizi Donbass'ı iÅŸgal etmekle suçluyorlar. Bu kocaman bir yalan."

'ABD'nin yaptırım hamleleri Çin ekonomisinin geliÅŸmesini önlemeyi amaçlıyor'

Rusya lideri Putin, ABD'nin Huawei baÅŸta olmak üzere Çin'e yönelik ekonomik yaptırımları hakkında da yorumlarda bulundu.

ABD'nin 'ülke güvenliÄŸi açısından tehdit oluÅŸturduÄŸu' iddiasıyla Huawei'nin uluslararası anlamda baskı altına alınması için attığı adımları yorumlayan Putin, söz konusu yaptırım kararlarının Çin ekonomisinin geliÅŸmesini önlemeyi amaçladığını söyledi.

Rusya'nın Donbass'i iÅŸgal ettiÄŸine iliÅŸkin suçlamalar bütünüyle yalandır

Rus lider, Ukrayna'daki aşırı milliyetçi hareketler yüzünden ülkenin doÄŸusunda tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki duruma iliÅŸkin canlı yayında aldığı bir soru üzerineyse "Rusya'nın Donbass'i iÅŸgal ettiÄŸine iliÅŸkin suçlamalar bütünüyle yalandır" vurgusunu yaptı.

'Çöp sorunu, toplumun tüketim toplumuna dönüÅŸmesiyle giderek derinleÅŸiyor'

Rusya lideri, çöplerin birikmesi ve geri dönüÅŸüm sisteminin çok yerleÅŸmiÅŸ olmamasına iliÅŸkin aldığı bir soru üzerine ÅŸunları söyledi:

"Çöp sorunu toplumun tüketim toplumuna dönüÅŸmesiyle giderek derinleÅŸiyor. Yeni paketler üretiliyor, çok fazla plastik kullanılıyor. Pasifik Okyanusu'nda Avrupa ülkeleri boyutunda çöp adaları oluÅŸmuÅŸ durumda. Bu kesinlikle çözüm üretilmesi gereken bir konu"

Programın ilk sorularından biri beklendiÄŸi gibi ekonomi hakkındaydı. Putin, halkın gelirlerinin düÅŸmüÅŸ olması hakkındaki soru karşısında ÅŸunları söyledi: "Enerji pazarındaki durumun, ekonomimize hoÅŸ olmayan bir etkisi oldu. Fakat gelirler yavaÅŸ yavaÅŸ artıyor. Reel gelirlerse kremi ödemeleri nedeniyle düÅŸüyor. Merkez Bankası'nın buna dikkat etmesi gerek."

Rusya ekonomisi 'dış ÅŸoklar' nedeniyle zarar görse de geliÅŸme gösteriyor
 
Putin'le Direkt Hat programının ilk bir saati, halkın ekonomik sorunlarıyla ilgili sorulara ayrıldı. Rus lider bu soruların karşısında, hükümetin modernleÅŸtirme faaliyetleri kapsamında sosyal harcamaların artırılacağının sözünü verdi.

Putin, Rusya ekonomisinin petrol fiyatlarının düÅŸünü ve yaptırımlar gibi 'dış ÅŸoklar' nedeniyle belli bir zarar görse de ekonominin geçmiÅŸe göre geliÅŸme gösterdiÄŸini belirtti.

Rus lider, bu geliÅŸmeye örnek olarak çift rakamları görmüÅŸ olan enflasyon oranının ÅŸu anda yüzde 5'in altına düÅŸmüÅŸ olmasını gösterdi.

'Halkın gelirlerinde stabil bir iyileşme var'

Putin, ekonomik sorunlar nedeniyle zorluk çeken insanlar için yaÅŸamanın ne zaman daha kolay hâle geleceÄŸi sorusu karşısında ise, ekonominin hem varlıklı kesim hem orta sınıf hem de yoksul kiÅŸilerin hayatında olumsuz etkilerinin olduÄŸunu fakat halkın gelirlerinde stabil bir iyileÅŸme izlendiÄŸini söyledi.

Halkın gelirlerine iliÅŸkin birtakım rakamlar veren Rus lider ÅŸöyle devam etti: "Beni televizyondan izleyen insanların, sözünü ettiÄŸim maaÅŸları almadıklarından dolayı kızmalarını istemem. Ben ortalama gelirlerden söz ediyorum. Kazanılan ücretler, sektörden sektöre ve bölgeden bölgeye deÄŸiÅŸim göstermekte."

"Sıcaklar yüzünden az soru gelmiÅŸ olabilir"

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, Putin'e geçen yıllara göre daha az soru yöneltilmesinde "sıcak havanın" etkisi olabileceÄŸini söyledi. Putin'e sorulan soru sayısının farklı etkenlere baÄŸlı olduÄŸunu belirten Peskov, "Havalar sıcakken, doÄŸal olarak, insanlar daha az televizyon izliyor, bilgisayar karşısında daha az zaman geçirmek istiyor" dedi.

Putin'in canlı yayın programı öncesi istatistiki bilgileri gözden geçirdiÄŸini belirten Peskov, Rus liderin ayrıca Kremlin uzmanlarıyla 5-6 saat süre bir görüÅŸme yaparak canlı yayına hazırlandığını söyledi.  (Turkrus, Sputnik)

Putin'e canlı yayın öncesi 2013'te 3 milyon, 2015'te 3,25 milyon soru gelmiÅŸti. Son üç yıldır ise soru sayısı 2,5-2,8 milyon civarındaydı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.