Sosyal Medya

Canlı yayın sonrası Avrasya araştırmadan ilk anket açıklaması

23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleriyle ilgili "Bırakın 31 Mart’ta sandığa gitmeyeni 31 Mart’ta AK Parti’ye oy verenleri de sandığa götürmekte zorlanacaklar" değerlendirmesi yapan Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, "Binali Yıldırım’ın açık ara değil 1-2 puanla kaybetmesi sürpriz olur. Daha ciddi bir fark olmasını bekliyorum" diye konuştu.



AK Parti’nin 23 Haziran için yanlış bir kampanya yürüttüÄŸünü savunan Özkiraz 31 Mart’ta AK Parti’ye oy verenlerin sandığa götürülmesinde zorlanılacağı görüÅŸünde. Seçim sonucu için iddialı bir tahminde bulundu Özkiraz, "Benim açımdan Binali Yıldırım’ın açık ara deÄŸil 1-2 puanla kaybetmesi sürpriz olur. Daha ciddi bir fark olmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.
 
Gazeteduvar'a konuÅŸan Avrasya AraÅŸtırma BaÅŸkanı Özkiraz’ın sorulara yanıtları özetle ÅŸöyle: 
 
Seçime çok kısa bir süre kaldı. Ä°stanbul’da son durum nasıl görünüyor?
Ortak yayından sonra bir kez daha sahaya ineceÄŸiz. Ama ÅŸu anda Ekrem Ä°mamoÄŸlu rahat görünüyor. AK Parti tabanı seçim havasına giremedi. Bu televizyon programını da birbirlerine baskın çıkmak için deÄŸil bunun için çok arzu ettiler. AK Parti kitlesine seçim olduÄŸunu göstermek istiyor.
 
DüÅŸük profilli bir seçim kampanyası özellikle tercih edilmedi mi?
Evet. "Ben maÄŸdurum" diyen CHP’nin sert kampanya yapmaması mantıklı. Onlar da sakin gidiyorlar. Burada agresif kampanya yapması gereken oyların çalındığını iddia eden AK Parti’ydi. Ama buna inandıramadılar. 31 Mart’ta yumuÅŸak, burada sert bir kampanya beklenirdi. Åžimdi tam kitlesini seçime götürmek için kutuplaÅŸmaya ihtiyacı varken yumuÅŸak dil kullanmaya çalışıyor. Yanlış mantık, kötü kampanya. Seçmen, oylar çalındığı için seçimi kazanmanıza raÄŸmen kaybetmiÅŸseniz o zaman kampanyayı niye deÄŸiÅŸtirdiniz, neden aynı söylemi kullanmıyorsunuz diye soruyor.
 
Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz. Yarış baÅŸa baÅŸ mı?
Ben farklı bir sonuç bekliyorum. Bu haftaki anketi yapınca daha açık çıkacak ama benim gözlemim AK Parti seçmeninden çok ciddi sayıda kiÅŸinin sandığa gitmeyeceÄŸi yönünde. Bırakın 31 Mart’ta sandığa gitmeyenleri, 31 Mart’ta AK Parti’ye oy verenleri de sandığa götürmekte zorlanacaklar.
 
Neden böyle olacak?
Ä°nsanlar yoruldu. AK Parti’nin 17 yıllık icraatını savunmaktan yoruldular. Seçimden yoruldular. Seçimin iptal edilmesini savunmaktan yoruldular. En çok da 4 oydan neden sadece biri iptal bunu savunamıyorlar. Bunu vicdanlarına anlatamıyorlar. Bu nedenle sandığa gitmeyecek olanlar var. Buna ek olarak Pontus söylemi üzerinden Karadenizlilerin bir kısmı daha Ä°mamoÄŸlu’na oy verecek. Katılımın artmasını beklemiyorum. Oran katılıma göre deÄŸiÅŸir ama oy sayısı açısından Ekrem Ä°mamoÄŸlu oy sayısını arttıracak, Yıldırım’ın oy sayısı düÅŸecek.
 
Ä°ktidar cephesinde Ä°mamoÄŸlu’nun bir imaj çalışması olduÄŸu yönünde bir kampanya yürütülüyor. Bu kampanyanın sonucu ne olur?
Ä°mamoÄŸlu ile ilgili söyleyecek baÅŸka bir ÅŸey bulamadılar. Åžirin görünmeye çalışıyor ama öyle deÄŸil! Ama bu söylem AK Parti kitlesine dönük. Ä°mamoÄŸlu’na oy verenleri etkilemez. Hatta KılıçdaroÄŸlu’nu çok yumuÅŸak bulan muhalefet seçmenini sandığa getirebilir ama gelmeyecek var mı sanmıyorum.
 
31 Mart sonuçlarına göre 170 bin kadar CHP seçmeninin Ä°mamoÄŸlu’na oy vermediÄŸi biliniyor. Tamamının gideceÄŸini düÅŸünüyor musunuz?
Evet. CHP’li 170-180 bin seçmen oy kullanmadı. Bence fire vermeden gidecek.
 
HDP’nin 230 bin muhafazakar Kürt seçmeninin sandığa gitmediÄŸi biliniyor. Yine AK Parti’nin sandığa gitmeyen seçmeninin içinde de Kürt seçmen var. Binali Yıldırım’ın onlara dönük mesajlarının etkisi olmaz mı?
Artık bunların samimi geldiÄŸini zannetmiyorum. Gelecek varsa gidecek de var. Kendi kitlelerini öyle ÅŸartlandırdılar ki, Kürdistan kelimesini o kadar kriminal hale getirdiler ki, ÅŸimdi bu söylem karşısında “Ne oluyor” diye soranlar var. Bir seçim kaybettik “Kürdistan” dedik, “Pontus” dedik, “ekümenik patrik”, dedik! Bu tutum bu sözler oy getirse bile götürecektir de. 
 
Aslında gelecek bir oy yok. 31 Mart’ta oy kullanmayanların ÅŸimdi sandığa gelmesi için nasıl bir sebep ortaya konuldu? Adaylar aynı. Ne oldu, sadece AK Parti sadece sana terörist diyordum artık demeyeceÄŸim diyor. AK Parti’nin kampanyası tam bir kokteyl seçim kampanyası. Kokteyl terör örgütü diyorlardı. Hepsinden biraz koyalım. AK Parti’nin kampanyası da böyle. 20 seçmen profili varsa 20’sine de duymak isteyeceÄŸi 20 ÅŸeyi söylemek olmaz.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın sahaya çıkmasının etkisi ne olur?
ErdoÄŸan motivasyon saÄŸlayabilen bir lider. Belki sandığa gitmeyecek AK Partilileri götürmeye fayda saÄŸlayabilir.
 
Bir sürpriz olur Binali Yıldırım açık ara kazanmaz mı?
Benim açımdan Binali Yıldırım’ın açık ara deÄŸil 1-2 puanla kaybetmesi sürpriz olur. Daha ciddi bir fark olmasını bekliyorum. Normal psikoloji onu söylüyor. Seçmen ne söylüyor gelecek hafta anketinde daha net göreceÄŸiz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.