Sosyal Medya

Güncel

D. Mehmet Doğan: Vatanperver’in yerini S-400 tutar mı?

D. Mehmet DoÄŸan- Karar



Hikâyenin tamamını anlatmaya gerek yok, Patriot hava savunma sistemini biz Suriye’de iç savaÅŸ çıkınca duyduk. Müttefiklerimiz bizi Suriye’ye karşı korumak için galiba MaraÅŸ’ta bu füze sistemlerinden konuÅŸlandırdılar. Sonra da Suriye meselesi farklı bir mahiyete büründürüldü, bu sefer de söküp gittiler.
 
Patriot’un Türkçe’si “vatanperver”. Yeni dille “yurtsever” diyelim istersiniz. Güçlü bir hava savunma sistemi. Türkiye gibi stratejik bir mevkide bulunan bir ülkenin savunmasını güçlü tutması ÅŸart. Savunma gücü saldırma gücü olmadan çok da iÅŸe yaramaz.
 
Çirkin (ve saldırgan) ABD, ittifak, stratejik ortaklık filan tanımıyor. Daha doÄŸrusu onun bölgemizde tek gerçek müttefiki ve stratejik ortağı var: Ä°srail! ABD siyasetinin Ä°srail odaklı ve öncelikli olduÄŸundan ÅŸüphe yok. Zaten bu gerçek sürekli ilân edilip duruyor. Bizim bildiÄŸimiz bütün ABD baÅŸkanları aÄŸlama duvarına muhatap edildi, görüntü olarak da siyonist devlete desteklerini teyid ettiler.
 
Tamam; Türkiye Devleti güçlü olsun, ülkesini savunsun, vatanperverlik onların da hakkı! Bu hak Ä°srail’i tehdit edecek seviyeye gelmemek ÅŸartıyla! Türkiye’nin son yıllarda bu tehdidi aÅŸan bir yola girdiÄŸini görmemek mümkün deÄŸil. Tabii büyük müttefikimiz bunu biliyor ve tedbirlerini alıyor. Suriye’deki PKK uzantısı örgüte binlerce tır yardım gönderilmesi bunun Suriye iç savaşında kullanılacağı anlamına mı geliyor?
 
Diyelim ki öyle. Tramp “İŞİD’in iÅŸi bitti” demedi mi? Öyleyse yardım neden sürdürülüyor? Türkiye sürekli tehdit ve taciz altında olmalı! Ä°srail’in güvenlik sınırı Türkiye’den baÅŸlıyor.
 
ABD Siyonist devleti güçlendirici desteÄŸini neden sürdürüyor?
 
Güvenlik bakımından Ä°srail bütün dönemlerin en iyi konumunda. Etrafında hiç bir güç onu tehdit edecek durumda deÄŸil. Siyonist devletin “Müslüman” Arap müttefikleri de iÅŸin artısı. Suriye’deki durum Türkiye’nin hava savunmasını güçlendirmesi için gerekçe oluÅŸturdu. Patriot talebi ABD ve NATO içinde çözülemedi. Türkiye önce Çin’den hava savunma sistemi almak istedi. Bunun önüne geçildi. Sıra ÅŸimdi Rusya’dan alınacak hava savunma sisteminin engellenmesinde.
 
ABD Savunma Bakan vekili bir mektupla Türkiye’ye Amerikan tehdidini resmen ifade ediyor. Bu mektup 1960’lardaki baÅŸkan Johnson’un mektubu ile kıyaslanmak isteniyor. Johnson o zaman Türkiye’ye “NATO silahlarını Kıbrıs’ta kullanamazsın”, demiÅŸti. Ä°smet Ä°nönü de elinden bir ÅŸey gelmediÄŸi için “yeni bir dünya kurulur, Türkiye de bu dünyada yerine alır” diyebilmiÅŸti. Batı ittifakının Sovyet tehditi ile sınırlı olduÄŸu o zaman kafamıza dank etmiÅŸti.
 
Åžimdi yeni bir dünyanın eÅŸiÄŸinde miyiz?
 
Belki yeni bir dünya kurulmadı daha. Fakat eski dünya sisteminin bu ÅŸekilde devamı da mümkün görünmüyor. ABD Ä°srail bagajından kurtulabilse, güç dengeleri üzerinde daha fazla söz sahibi olabilir. Fakat bunun kolay olmadığı ortada. Türkiye için mesele kilit bir önem kazanıyor. Bir asır önce müttefikler Osmanlı devletini Almanya’ya ittiler adeta. Sonra anlaşıldı ki, Osmanlı devletini parçalama planı üzerinde ittifak etmiÅŸler. Åžimdi hava savunma sistemi üzerinde sürdürülen tartışma o zaman Ä°ngiliz tersanelerinde yapılmakta olan savaÅŸ gemileri üzerinden yürütülüyordu. Sonunda Ä°ngiltere bedeli ödenmiÅŸ savaÅŸ gemilerini vermedi.
 
F-35 konusu ile âÅŸikar bir benzerlik var. Åžimdi ABD’nin en görünür tehditi, F-35’ler üzerinden. Ä°malat ortağı olduÄŸumuz, bedelini ödediÄŸimiz uçaklar ABD’de rehin.
 
Türkiye’ye hakkı verilmezken Ä°srail en az 9 adet F-35’i envanterine almış ve kendi iddialarına göre, ilk defa savaÅŸta kullanmışlar! Türkiye’nin F-35’e sahip olmasının Ä°srail için tehdit oluÅŸturduÄŸu bizim görüÅŸümüz deÄŸil. Siyonist devlet Türkiye’nin F -35’e sahip olmasını tehdit olarak algılıyor. Türkiye’nin F-35 projesinden çıkarılması durumunda, Türk firmalarından boÅŸalacak üretim alanını Ä°srail firmalarının doldurabileceÄŸi belirtiliyor.
 
Burada, hava savunma sistemi krizinin esasında F-35 krizi olduÄŸu söylenebilir. Türkiye’nin Ä°srail’i tehdit etmeyecek konumda tutulması gerekiyor. Ä°srail Türkiye’ye saldırırsa, bunun önlenememesi ve fakat Türkiye’nin bir karşılık verme gücünden yoksun bırakılması iÅŸin esası.
 
Vatanperver’in yerini S-400 tutabilir; fakat saldırı gücü olmayan bir ülkenin böyle bir savunma sistemine ihtiyacı olar mu? O ayrı bir bahis!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.