Sosyal Medya

Güncel

ABD'den İsrail'e 'üstü kapalı' uyarı: Haifa Limanı'nı Çin'e kiralama

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi, Haifa Limanı'nın Çin'e kiralaması konusunda İsrail'i 'üstü kapalı' olsa da uyardı. Limanın kiralanmasında ABD hükümetinin ciddi kaygılarının olduğunun belirtildiği yasa tasarısında, Haifa Limanı'nın Çinli 'Shanghai International Port Group'a 2021 itibariyle 25 yıllığına kiralanmasına atıf yapılıyor.



ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi, 2020 mali yılı savunma bütçesine iliÅŸkin yasa tasarısında Haifa Limanı'nı Çin'e kiralaması konusunda Ä°srail'e üstü kapalı olarak uyarıda bulundu.  Komitede cuma günü onaylanıp Senato genel kuruluna gönderilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısında, Ä°srail’e yönelik yabancı yatırımlar konusundaki uyarı dikkati çekti.  
 
Tasarının 1289’ncu bölümünde Haifa Limanı'na iliÅŸkin "ABD’nin Haifa Limanı'nda gelecekte ileri deniz unsurlarını konuÅŸlandırma konusunda menfaatleri olduÄŸu ancak bu yasanın onay tarihi itibariyle Haifa Limanı'nın kiralanması konusunda ABD hükümetinin ciddi kaygıları olduÄŸu, Ä°srail Hükümetini ülkedeki yabancı yatırımın güvenlik konusundaki yansımalarına iliÅŸkin uyarması gerektiÄŸi, Senato'nun kanaatidir" ifadeleri yer aldı. 
 
Tasarıda Haifa Limanı'nın Çinli 'Shanghai International Port Group'a 2021 itibariyle 25 yıllığına kiralanmasına atıf yapılıyor. 
 
NE OLMUÅžTU?
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın da mart ayında Ä°srail BaÅŸbakanı Benjamin Netanyahu’yu Çin ile ticari iliÅŸkilerini geliÅŸtirmesinin ABD ile Ä°srail arasındaki güvenlik iÅŸbirliÄŸine zarar vereceÄŸi konusunda uyardığı iddia edilmiÅŸti.  
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo’nun da aynı konuda Ä°srail yönetimine baskı yaptığı ileri sürülmüÅŸtü.
 
Ä°srail’in Çin ile ticari iliÅŸkilerine son yıllarda hız verdiÄŸi gözden kaçmazken ekim ayında Netanyahu, Çin Devlet BaÅŸkan Yardımcısı Wang Qishan ile Kudüs’te üst düzey bir ekonomi zirvesinde bir araya gelmiÅŸ ve bu yıl içinde iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaÅŸmasını da nihayete erdirmiÅŸ olacaklarına iÅŸaret etmiÅŸti.
 
Ä°SRAÄ°L NE YAPACAK?
 
ABD’nin rahatsızlığını gidermek üzere Ä°srail yönetiminin Çin ile bazı ticari iliÅŸkilerini belirli ölçüde azaltabileceÄŸine ihtimal verilirken ancak Haifa Limanı ihalesinin geri almasının Çinli ÅŸirketin limanda inÅŸaata baÅŸlaması dolayısıyla oldukça zor olacağı kaydediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.