Sosyal Medya

Güncel

Sinop'ta imar planı iptal edildi, tüm inşaatlar durdu

Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nce Sinop Belediyesi tarafından hazırlanan ve mecliste kabul edilerek, onaylanan, kentin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planları iptal edildi. Kararla birlikte yeni bir imar planı hazırlanıp onaylanıncaya kentte hiçbir inşaat yapılamayacak.



Sinop Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı ve 1/1000 ölçekli Revizyon ve Ä°lave Uygulama Ä°mar Planları belediye meclisince 4 Eylül 2016 tarihli ve 116 sayılı karar ile onandı.
Sinop Çevre Dostları DerneÄŸi tarafından 3194 sayılı Ä°mar Kanunu’na ve Mekansal Planlar Yapım YönetmeliÄŸi kazanılmış hak kurallarına, ÅŸehircilik ilke ve esaslarına, ÅŸehrin gelecekte yaÅŸayacak nüfusunu belirleyen nüfus projeksiyonlarına aykırı olduÄŸu, planlardaki gösterim tekniÄŸinin eksik gösterildiÄŸi, alt ölçekteki planlama kararlarının üst ölçekteki planlama kararlarına ve planlama alanı sınırlarına uymadığı gerekçesiyle planın iptali istemiyle Samsun 1’inci Bölge Ä°dare Mahkemesi’nde dava açıldı.
 
Mahkeme, imar planlarını mevzuata ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti. Kararla birlikte yeni bir imar planı hazırlanıp onaylanıncaya kentte hiçbir inÅŸaat yapılamayacak.
 
’YENÄ° PLANA KADAR HÄ°ÇBÄ°R Ä°NÅžAAT YAPILAMAYACAK’
 
Sinop Çevre Dostları DerneÄŸi BaÅŸkanı Hale OÄŸuz, kentin imar planlarının açtıkları dava sonucu iptal edildiÄŸini belirterek, "Bu durumda ÅŸehir giriÅŸinde ve Ada Mahallesi’nde örnekleri görülen ÅŸehir imarına kalıcı hasar veren uygulamaya devam edilemeyecektir. Aslında mahkeme esas karardan önce yürütmeyi durdurma talebimize cevap vermiÅŸ olsaydı imar mevzuatına ve hukuka uygun olmayan uygulamalarla ÅŸehrimiz zarar görmemiÅŸ olacaktı. Bugün çıkabilecek sıkıntılarla karşılaşılmayacaktı. Sinop Ä°mar Planı’nın iptali aynı zamanda yeni bir imar planı yapılıp, onaylanıncaya kadar hiçbir inÅŸa faaliyeti yapılamayacağı anlamına gelmektedir. Ä°ptal kararı Sinop halkı ve Sinop Belediyesi için büyük bir ÅŸanstır. Beyaz bir sayfa açılmıştır. Karar belediye meclisine taşınır ve yeni bir plan yapma kararı alınırsa hızlı ve doÄŸru bir çalışma ile maÄŸduriyetler önlenebilir" dedi.
 
BELEDÄ°YE BAÅžKANI: SAÄžLIKLI BÄ°R Ä°MAR PLANI YAPACAÄžIZ
 
Sinop Belediye BaÅŸkanı Barış Ayhan da mahkemenin imar planlarını iptal etmesiyle birlikte bütün Sinop’un plansız hale geldiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi:
"Mahkeme kararı ile iptal olduktan sonra bizim meclis kararı almamız gerekiyordu. Belediye meclis toplantımızı gerçekleÅŸtirdik. Bu konu ile ilgili ve yeni imar planı yapılması kararı aldık. Bu kararla birlikte yeni imar planını yapmak için adım adım ne gerekiyorsa yapacağız. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığında bekleyen 1/25 binlik revizyonu ile ilgili talebimiz var. 3 madde üzerine kurulu itirazımız var. Bu talebin de bu süreçte yerine getirilip bu revizyon planının da gerçekleÅŸtirilmesini saÄŸlayacağız. Koruma amaçlı imar planımızın da gerçekleÅŸtirilmesi ile birlikte bu 3 planı üst üste koyarak Sinop'un bir daha tadilatına gerek kalmayacağı, saÄŸlıklı bir imar planıyla buluÅŸturmayı ümit ediyoruz."
 
Yeni imar planı sürecinin çok titizlikle yapılması gerektiÄŸini söyleyen Ayhan, "En az 1 yıl süreceÄŸini tahmin ediyoruz. Ä°stinaf mahkemesine itiraz ettik. Bu itiraz neticesinde eÄŸer Samsun 1’inci Ä°dare Mahkemesi’nin almış olduÄŸu karar bozulmuÅŸ olursa eski imar planımıza kavuÅŸacağız. Mahkeme bu kararı bozsa bile biz belediye olarak Sinop'a yeni imar planı yapılması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Biz yine de imar planı yapmamız için atmamız gereken adımları atacağız. Amacımız yeni imar planı tamamlanana kadar vatandaÅŸlarımızın maÄŸdur olmamasını saÄŸlamak diye konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.