Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye'nin S-400'leri satın alma kararının muhtemel sonuçları konusunda endişeliyiz'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun S-400'lerle ilgili hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını bir kez daha vurgulamasının ardından Euronews'e konuşan bir NATO yetkilisi, müttefiklerin aldıkları ekipmanların uyum içinde çalışmasının önemli olduğunu söyledi. Aynı yetkili, 'Türkiye'nin S-400'leri satın alma kararının muhtemel sonuçları konusunda endişeliyiz' dedi.



Türkiye DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun S-400'lerle ilgili hiçbir ÅŸekilde geri adım atmayacaklarını bir kez daha vurgulamasının ardından Euronews'e konuÅŸan bir NATO yetkilisi, müttefiklerin aldıkları ekipmanların uyum içinde çalışmasının önemli olduÄŸunu söyledi. Aynı yetkili, "Türkiye'nin S-400'leri satın alma kararının muhtemel sonuçları konusunda endiÅŸeliyiz." dedi.

Türkiye ve Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) arasında tansiyonun artmasına neden olan Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımına iliÅŸkin karar NATO'da da endiÅŸeye neden oldu. ABD'den gelen baskıya karşın Türkiye'nin geri adım atmaması sonrası Euronews'e konuÅŸan bir NATO yetkilisi “Müttefikler hangi askeri teçhizatı satın alacaklarına kendileri karar veriyor ancak Türkiye'nin S-400'leri satın alma kararının muhtemel sonuçları konusunda endiÅŸeliyiz. ABD yaptırım uygulanabileceÄŸini belirtiyor. Böyle bir durumdan kaçınmak herkesin yararına" ifadelerini kullandı.

“FRANSA VE Ä°TALYA Ä°LE OLAN DÄ°YALOÄžDAN MEMNUNUZ”

Euronews Türkçe'ye konuÅŸan NATO yetkilisi, ABD ile Türkiye arasında yaÅŸanan gerginliÄŸin muhtemel sonuçlarından endiÅŸeli olduklarını tekrarlarken, müttefiklerin alacağı askeri ekipmanların birbirleriyle uyumlu olması gerektiÄŸini vurguladı. Ä°sminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Silahlı kuvvetlerimizin birlikte hareket etmesi, operasyonlarımızın yürütülmesinde NATO için esastır. Türkiye'nin uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi geliÅŸtirmek için Fransa ve Ä°talya ile diyalog içinde olmasını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

“NATO TÜRKÄ°YE'DE FAALÄ°YETLERÄ°NÄ° ARTIRDI” 

6 Mayıs tarihinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ile görüÅŸtükten hemen sonra "NATO müttefikleri ciddi güvenlik sorunları ile karşı karşıya bulunan Türkiye'nin yanında. Türkiye'nin hava ve füze savunma sistemleriyle korunmasına yardımcı oluyoruz. AWACS uçaklarının Türkiye toprakları üzerindeki devriyelerini artırdık. NATO son yıllarda Türkiye'deki askeri tesislere 5 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Bu, hava limanları, deniz üsleri ve radar alanları gibi önemli altyapıları da içeriyor. Bu faaliyetler hepimizin daha güvenli ve emniyetli ortamlarda bulunmamızı saÄŸlıyor." ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu.

ALMANLAR DA, TÜRKÄ°YE'NÄ°N S-400'Ü ALACAK OLMASINDAN RAHATSIZ!

Öte yandan Alman hükümeti de, Rus S-400 füze savunma sistemlerinin alımı konusunda Türkiye'yi uyardı. Hükümet sözcü vekili Ulrike Demmer, "Alman hükümeti, Türkiye'nin kararını transatlantik ittifaktaki konumu çerçevesinde bir kez daha gözden geçirmesinden memnuniyet duyacaktır" açıklaması yaptı.

Alman hükümet sözcüsü, Rusya ile Türkiye arasında imzalanan S-400 anlaÅŸmasının NATO içinde de "sürekli ve hararetli bir ÅŸekilde tartışılan bir konu" olduÄŸunu belirterek, ayrıca Rus silah sistemlerinin ithal edilmesinin Türkiye'ye yönelik Amerikan yaptırımlarını devreye sokabileceÄŸini hatırlattı. Demmer, "Bu da ne Türkiye'nin ne de NATO'nun çıkarına olabilir" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.