Sosyal Medya

Rabia Naz önergesi Mecliste Ak Parti ve MHP oylarıyla reddedildi

Kamuoyunun yakından takip ettiği Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümüne ilişkin Meclis gündemine getirilen araştırma önergesi AK Parti ve MHP engeline takıldı.



Giresun'un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaÅŸamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüne iliÅŸkin soruÅŸturma sürerken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan araÅŸtırma önergesi, AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.
 
Önergede ÅŸu ifadeler yer almıştı:
 
“Daha önce de farklı dönemlerinde siyasetçilerin, güç ve mevki sahibi kiÅŸilerin ve yakınlarının karıştığı trafik kazalarının ve cinayetlerin üzerinin örtüldüÄŸüne iliÅŸkin kuvvetli iddialar göz önüne alındığında, 11 yaşındaki bir çocuÄŸun ÅŸüpheli ölümünün etkin ÅŸekilde soruÅŸturulmaması, adalete karşı güvensizliÄŸi pekiÅŸtirmektedir.
 
“YaÅŸam hakkı ve etkin soruÅŸturma yükümlüÄŸü ulusal ve uluslararası birçok kanun ve sözleÅŸme kapsamında düzenlenmiÅŸ ve koruma altına alınmıştır. YaÅŸam hakkının öneminden hareketle bu hakka yönelik gerçekleÅŸtirilen ihlallerin devletin yetkili makamları tarafından demokratik usullere uygun olarak etkili bir ÅŸekilde soruÅŸturulması gerekir. Zira bir hukuk devletinde ve demokratik bir toplumda kiÅŸilerin yaÅŸam haklarının korunduÄŸundan emin olarak güven içinde yaÅŸamaları önemlidir.
 
“Rabia Naz’ın ölümü hakkında yürütülen soruÅŸturmada söz konusu ihlallerin siyasi güç sahibi kiÅŸilerin talimatıyla yapıldığı ve olayı karartma amacı taşıdığı iddiaları mevcuttur. Daha önce de siyasi güç ve mevki sahibi kiÅŸilerin ve yakınlarının karıştığı suçların üzerinin örtülmesi kamuoyunun adalete olan inancını derinden yaralamıştır. Bu nedenle, Türkiye’de Rabia Naz olayı ve çocuk ölümleri baÅŸta olmak üzere ÅŸüpheli ölümlerde etkin soruÅŸturma yükümlülüÄŸüne iliÅŸkin ihlallerin, soruÅŸturma ve kovuÅŸturma aÅŸamasındaki usulsüzlük ve cezasızlığın nedenlerinin araÅŸtırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis AraÅŸtırma Komisyonu kurulması büyük önem taşımaktadır.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.