Sosyal Medya

Güncel

ABD'den Polonya'daki askeri varlığını arttırma kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile iki ülke arasında savunma ve ticaret alanındaki işbirliğini güçlendirecek anlaşmalara imza attıklarını söyledi. Beyaz Saray'da kabul ettiği Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile ortak basın toplantısı düzenleyen Trump, iki ülke arasında savunma ve ticaret alanındaki işbirliğini güçlendirecek anlaşmalara imza attıklarını söyledi.



CumhurbaÅŸkanı Duda ile NATO kapsamında Polonya'da görev yapan ABD askerlerine bin askerin daha eklenmesini kararlaÅŸtırdıklarını ifade eden Trump, Amerikan birliklerinin ihtiyaç duyduÄŸu altyapının maliyetini ise Polonya'nın üstleneceÄŸini duyurdu. Polonya'yı 28 üyesi bulunan NATO'da savunma bütçesine düzenli olarak katkı yapan 8 ülkeden biri olarak öven Trump, yine bu ülkenin geçtiÄŸimiz ay ABD'ye ilettiÄŸi 32 adet F-35 uçağı satın alma talebini ise memnuniyetle karşıladığını söyledi.
 
Ä°ki ülke arasındaki ticaret, savunma ve diplomasi konusundaki çalışmaların devam edeceÄŸini vurgulayan Trump, "Polonya ordusunun ABD sayesinde modernize olacak olmasından çok memnunum. Bugün iliÅŸkilerimizde yeni bir bölüm açıyoruz. Önümüzdeki günlerde Polonya'ya vizenin kaldırılması konusunu görüÅŸeceÄŸiz. Son yıllarda Polonya ABD firmalarıyla 25 milyar dolarlık sözleÅŸme imzaladı" dedi.
 
"NATO'NUN DOÄžU AVRUPA AYAÄžI DAHA DA GÜÇLENECEK" 
 
Trump'ın ardından söz alan Polonya CumhurbaÅŸkanı Andrzej Duda ise Avrupa'nın meseleleriyle ilgilendiÄŸi, Avrupa'nın güvenliÄŸini gözettiÄŸi için ABD'ye teÅŸekkür ederken, 10 ay sonra Beyaz Saray'da ağırlanıyor olmasının Polonya-ABD arasındaki dostluÄŸun ne denli yakın olduÄŸunu gösterdiÄŸini söyledi.
 
Trump'ı 1 Eylül'de VarÅŸova'da düzenlenecek Ä°kinci Dünya Savaşı'nın 80. yılı törenlerine davet eden Andrzej Duda, Polonya'daki Amerikan askeri varlığını arttıracak anlaÅŸma ile NATO'nun DoÄŸu Avrupa ayağını güçlendireceÄŸini ifade etti. Söz konusu anlaÅŸmayla önümüzdeki günlerde Polonya'ya bin Amerikan askerinin geleceÄŸini belirten Duda, Polonya'daki ABD askeri sayısındaki artışa reel duruma baÄŸlı olarak ABD'nin karar vereceÄŸini söyledi. BaÅŸkan Trump ile birlikte sakin ve sonuç alıcı güvenlik politikaları uyguladıklarını kaydeden CumhurbaÅŸkanı Duda, ABD'li askeri yetkililerin yapacağı durum deÄŸerlendirmesi neticesinde sürecin Polonya'da sabit bir Amerikan üssü kurulmasına kadar gidebileceÄŸini de aktardı. Duda, "Bu bütünsel bir iÅŸbirliÄŸi, ABD askerlerinin Polonya'daki varlığından ve sayılarının artmasından son derece mutluyum" dedi.
 
"RUSYA BÄ°ZE HEP DOSTANE OLMAYAN YÜZÜNÜ GÖSTERDÄ°"
 
CumhurbaÅŸkanı Duda, bir basın mensubunun "Rusya sizin dostunuz mu?" sorusunu ise "Rusya'nın dostumuz olmasını çok isterdim, sonuçta komÅŸumuz. Ancak maalesef ki bizlerin Rusya ile hiçbir zaman büyük dostluÄŸu olmadı, 19. yüzyılda Rusya Polonya'yı bölüp, Avrupa haritasından silen devletler arasında yer aldı. 1918 yılında yeniden kurulan Polonya'ya bu kez 1920 yılında tekrar saldırdı, Avrupa'ya komünizmi getirmek istediler, onları VarÅŸova Savaşı'yla biz durdurduk. Ä°kinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası ile beraber tekrar saldırdılar Polonya'ya. SavaÅŸ sonrası da 1990 yılına kadar Sovyet iÅŸgali altındaydık. Rusya, bildiÄŸiniz üzere Gürcistan'a, Ukrayna'ya girdi. Rusya ile dost olmak isterdik ancak bize her zaman dostane olmayan yüzünü gösterdi. Rusya'nın etki alanı altında olmak istemiyoruz. Bizler, kültürümüz her zaman batının etkisi altında oldu, Hristiyanlığı da batıdan aldık. ABD'ye teÅŸekkür ederim ki bizi bu hususta destekledi, destekliyor" ÅŸeklinde yanıtladı.
 
Ä°ki ülke arasında imzalanan anlaÅŸmaya göre önümüzdeki günlerde Polonya'da Amerikan Tümen Komutanlığı oluÅŸturulacak, Drawsk Pomorski ve daha sonra belirlenecek noktalarda iki ülke askerlerinin kullanımına açık SavaÅŸ EÄŸitim Merkezi kurulacak, tatbikatlar esnasında ve kriz durumunda iki ülke askerlerini mobilizasyonunu destekleyecek yükleme-boÅŸaltma üssü oluÅŸturulacak ve ABD zırhlı birliklerinin Polonya'daki varlığını destekleyecek altyapı oluÅŸturulacak. AnlaÅŸma kapsamında Polonya'da Amerikan MQ-9 insansız hava araçlarının konuÅŸlandırılacağı bir hava üssü de oluÅŸturulacak olup, ABD gerekli gördüÄŸü hallerde MQ-9'ların topladığı bilgileri Polonya ile paylaÅŸacak.
 
NATO, ABD'NÄ°N KARARINDAN MEMNUN
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'nin Polonya'da askeri mevcudiyetini arttırma kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu, ABD'nin Avrupa güvenliÄŸine olan kararlı baÄŸlılığını ve transatlantik baÄŸların saÄŸlamlığını ortaya koymaktadır." açıklamasında bulundu.
 
Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, NATO'nun halihazırda Polonya'da güçlü bir mevcudiyeti bulunduÄŸunu anımsattı.
 
NATO'nun yakın zamanda ABD güçlerinin Polonya'ya yerleÅŸtirilmesini desteklemek amacıyla 269 milyon dolarlık yatırım yapma kararı aldığını kaydeden Stoltenberg, ABD'nin Polonya'daki askeri mevcudiyetini artırma kararının ittifakın savunma ve caydırıcılığına katkı saÄŸlayacağının altını çizdi.
 
"Bu, ABD'nin Avrupa güvenliÄŸine olan kararlı baÄŸlılığını ve transatlantik baÄŸların saÄŸlamlığını ortaya koymaktadır." ifadelerini kullanan Stoltenberg, ABD'nin kararının, NATO'nun uluslararası yükümlülükleriyle de uyumlu olduÄŸunu belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.