Sosyal Medya

Güncel

Abdülaziz Kıranşal: Hasan Basri’den bürokratlara ve yöneticilere nasihatler

Abdülaziz Kıranşal- Milli Gazete



Bilin ki, adaletli yöneticiler her eÄŸriyi doÄŸrultur, her zulme karşı gelir, her bozuÄŸu düzeltir. Her zayıfa destek olur, her mazlumun imdadına koÅŸar ve her korkanın korkusunu giderir.
 
Halkınıza karşı evladını seven bir baba ve anne gibi olun. Öksüzlerin anası, yoksulların hamisi olun. Milletin nesillerini güzel terbiyeyle yetiÅŸtirin. Toplumun büyüklerini kimsesiz bırakmayın.
 
Unutmayın ki! Adaletli yöneticiler kalp gibidir. Kalp iyi ise bütün gövde de iyi olur. Kalp bozulursa bütün toplum bozulur. Kalbi bozan da ÅŸu 6 ÅŸeydir:
 
Allah Teâlâ’nın rahmetine güvenerek tevbeyi terk etmek.
Ä°lmi ile amel etmemek.
Amelinde ihlâs sahibi olmamak.
Allah Teâlâ’nın ihsan buyurduÄŸu rızkı yiyip, ÅŸükür etmemek.
Allah Teâlâ’nın taksimine razı olmamak.
Vefat edenleri kabrine defnedip onlardan ibret almamak.
Ey ümmetin yöneticileri! Siz daima ölümü hatırlayın. Ne kadar güçlü kudretli olsanız da ölümü tek başınıza karşılayacağınızı hiç unutmayın! Etrafınızdaki kalabalığa bakıp aldanmayın! Çünkü siz yalnızsınız, yalnız öleceksiniz, kabre yalnız gireceksiniz, yalnız kabirden kalkacaksınız ve hesabınızı da yalnız vereceksiniz. Ona göre ve onun ardına göre hazırlanın. Bugünkü ikametgâhınızdan baÅŸka bir ikametgâha geçeceÄŸinizi aklınızdan çıkarmayın.
 
Dostlarınız siz bırakacak ve siz o ikametgâhın dibinde tek başınıza yaÅŸayacaksınız. Yanınıza öyle azık alın ki, insanın kardeÅŸinden, anasından, babasından ve çoluk çocuÄŸundan kaçarak canını kurtarmak için uÄŸraÅŸtığı gün iÅŸinize yarasın.
 
O günü düÅŸün ki, kabirlerin içinde ne varsa hepsi savrulur, sinelerin içinde gizli ne varsa hepsi açıklanır, hiçbir ÅŸey saklanmaz ve amel defterleri bir bir açılır. Onun için ey ümmetin yöneticileri! Ecel gelmeden evvel elinizdeki mühletten faydalanın, ümitler kesilmeden önce hazırlanın!
 
Unutmayın! Her ümmetin bir putu vardır bu ümmetin putu da altın ve gümüÅŸtür, yani mal, makam ve servettir. Bugün ölümden korkuyorsanız arkanızda servet bıraktığınızdandır. EÄŸer servetinizi önden gönderseydiniz ölümden bu kadar korkmazdınız.
 
Bilin ki, dünya üç gün gibidir. Geçen gün, geçip gitmiÅŸtir artık. Geri döndüremezsiniz. Ondan ümit kesilmiÅŸtir. Ä°kinci gün içinde bulunduÄŸunuz gündür ki, bu günü ganîmet ve fırsat bilin. Üçüncüsü ise gelecek olan gün ki, siz ona ulaşır mısınız belli deÄŸil. Belki de gelecek olan güne kavuÅŸamadan ölürsünüz.
 
Allah’ın kulları arasında cahillerin vereceÄŸi hükümle hükmetmeyin. Ve Allah’ın kullarını zulmeden kimselerin yoluna davet etmeyin.
 
Kibirli ve gururlu kimseleri zayıf olan kimselerin başına musallat etmeyin. Çünkü bu çeÅŸit kimseler müminlere saygı göstermezler. Böyle olursa zayıflar suçların ağır yükü altında ezilirler, suçlarına baÅŸka suçlar da eklerler. Böyle yaparak kendi yükünüz yetmiyormuÅŸ gibi baÅŸkalarının yükünü ve vebalini de sırtınıza vurmayın…
 
Sakın bugünkü kudretinize güvenmeyin! Yarın ölümün pususuna düÅŸtüÄŸünüz zamanki kudretiniz neyse ona güvenin. Allah’ın karşısına durup hesap vereceÄŸiniz anı düÅŸünün!
 
Ey ümmetin yöneticileri! Bu mektubumu, bir hastayı tedavi için ve sıhhatini korumak ve kurtarmak için verilen bir ilaca benzetin. Selâm size ey ümmetin yöneticileri!
 
(Ebu’l-Hasan En-Nedevi, Ä°slam Önderleri Tarihi. Diyanet Ä°slam Ansiklopedisi.)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.