Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den Avrupa'daki cami saldırılarına tepki

Türkiye, son dönemde Almanya başta olmak üzere bazı Batı Avrupa ülkelerinde Müslüman topluma ait camilere yönelik saldırılarda meydana gelen artışın kaygı verici olduğunu bildirdi.



DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Ä°slam karşıtlığı ve yabancı düÅŸmanlığının her geçen gün daha da endiÅŸe verici boyutlara ulaÅŸması, derhal çözüm bulunması gereken bir mesele haline gelmiÅŸtir." ifadesi yer aldı.

Ä°badet özgürlüÄŸünün ve ibadet yerlerinin kutsallığının korunmasının devletlerin sorumluluÄŸunda olduÄŸu hatırlatılan açıklamada, yerel emniyet makamlarına intikal eden saldırıların faillerinin adalet karşısına çıkarılmasının ve camilerin güvenliÄŸinin tam anlamıyla saÄŸlanmasının gelecekte daha vahim olayların önüne geçeceÄŸi belirtildi.

Açıklamada, bu tür saldırıların sadece Müslümanlar için deÄŸil insanlığın tümü için ortak tehdit oluÅŸturduÄŸuna deÄŸinilerek, "Nefret ve tahammülsüzlük adeta bütün dünyayı tehdit eden bir virüse dönüÅŸmüÅŸtür. Bu virüsü tamamen temizlemek için ise uluslararası toplumun birlikte çalışması gerekmektedir." deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye önderliÄŸinde BirleÅŸmiÅŸ Milletlere (BM) sunulan "Din veya inanca dayalı terörizm ve diÄŸer ÅŸiddet eylemleriyle mücadele" baÅŸlıklı kararın 2 Nisan'da Genel Kurul'da kabul edilmesinin önemli bir adım olduÄŸuna iÅŸaret edilen açıklamada, "Bu kararın tüm üye ülkelerce uygulanması sorunun çözümüne ciddi katkı saÄŸlayacaktır. Türkiye bu yöndeki uluslararası çabalara liderlik etmeye devam edecektir." ifadesi kullanıldı.

ALMAN HÜKÜMETÄ° CAMÄ°LERE YÖNELÄ°K SALDIRILARI KINADI

Almanya'da Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, baÅŸkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında son dönemde ülkede artan cami saldırılarına iliÅŸkin AA muhabirinin sorularını cevapladı.

Alman hükümetinin camilere ve Müslümanlara yönelik saldırılara karşı nasıl mücadele ettiÄŸine iliÅŸkin soru üzerine Seibert, "Federal hükümet adına, Müslümanların ibadethanelerine ve Almanya'da ibadetlerini serbestçe yerine getirilmelerine yönelik her türlü saldırıyı elbette kınadığımızı söyleyebilirim." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Seibert, Bremen kentindeki bir camide Kur'an-ı Kerimlerin yırtılmasına ve saygısızlık gösterilmesine dikkati çekerek, barışçıl ÅŸekilde ibadet edenlere karşı bu tür saldırganlığa göz yummayacaklarını söyledi.

Müslüman derneklerin, Alman hükümetinden, Ä°slam düÅŸmanlığıyla mücadele için bir kiÅŸinin görevlendirmesi talebinin hatırlatılması üzerine de Seibert, böyle bir öneriden haberinin olmadığını ifade etti.

Seibert, siyasetçilerin ve sivil toplumun bu tür saldırılara karşı net tutum sergileyerek "bu davranışların deÄŸerlere aykırı olduÄŸunu" söylemesinin önemine iÅŸaret etti.

Toplantıya katılan Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter ise bu tür olayların eyaletlerin güvenlik birimleri tarafından takip edildiÄŸini ve eyaletler arası bilgi paylaşımının yapıldığını kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.