Sosyal Medya

Güncel

Akar'dan ABD'ye S-400 yanıtı: Mektubun üslubu müttefiklik ruhuna uygun değil, cevap hazırlıyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın S-400'lerle ilgili olarak 6 Haziran'da yazdığı mektupla ilgili açıklama yaptı. Akar, "Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını gördük. Gerekli çalışmaları yapıyor, cevabı hazırlıyoruz" dedi.



Milli Savunma Bakanı Akar, 7. Azerbaycan- Gürcistan-Türkiye Savuna Bakanları Üçlü Toplantısı'na katılmak üzere Gebele'ye gitti.
 
Toplantının yapılacağı Haydar Aliyev Kongre Merkezi'ne geliÅŸinde gazetecilerin gündeme iliÅŸkin sorularını yanıtlayan Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan tarafından gönderilen mektuba iliÅŸkin soru üzerine, ÅŸu yanıtı verdi:
"BilindiÄŸi gibi ABD Savunma Bakan Vekili'nden bir mektup aldım. Üslubuyla ilgili kamuoyunun da hassasiyetle durduÄŸu gibi biz de hassasiyetle durmaktayız. Mektupta, mevcut sorunlara stratejik ortaklık çerçevesinde ve kapsamlı güvenlik iÅŸ birliÄŸini muhafaza edecek ÅŸekilde bir çözüm bulunması yönünde beklenti dile getirilmekte ve görüÅŸmelere devam edilmesinin önemi ifade edilmekte ise de üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ilk andan itibaren gördük. Buna göre gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli cevabı hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu cevabı kendilerine vereceÄŸiz. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluÅŸlarla gerekli koordinasyonlarımız sürmektedir. Ayrıca bu ayın sonunda Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Orada da ABD Savunma Bakan Vekili ile bir araya geleceÄŸiz."
 
'MUHATAPLARIMIZIN TAAHHÜTLERÄ°NÄ° YERÄ°NE GETÄ°RMELERÄ°NÄ° BEKLÄ°YORUZ'
 
Temasların devam ettiÄŸini vurgulayan Akar, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Yarın ABD Savunma Bakan Vekili ile bir telefon görüÅŸmemiz olacak. Bu telefon görüÅŸmesinde ve diÄŸer temaslarımızda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, TSK'nın bilinen görüÅŸlerini, taleplerini tekrar tekrar masaya koyduk, koymaya devam edeceÄŸiz. Yapacağımız temaslarda da ister mektup ister karşılıklı görüÅŸme olsun bütün konular masada ve bilinen görüÅŸlerimizi orada açık ve net bir ÅŸekilde ifade etmeye, ortaya koymaya, taleplerimizi belirtmeye devam ediyoruz. Bundan sonra da aynı tutum ve davranış içinde olmayı sürdüreceÄŸiz. Tabii burada stratejik ortaklıktan, müttefiklikten bahsediliyor. Onun ruhuna uygun hareket edilmesi için beklentimizi de ifade ettik, etmeye devam edeceÄŸiz. Biz bugüne kadar NATO konusunda, ABD ile olan taahhütlerimiz konusunda herhangi bir aksaklığa meydan vermeden sorumluluklarımızın tamamını eksiksiz, aksaksız yerine getirdik. Bugüne kadar bu konularda hiçbir ÅŸikayet söz konusu deÄŸil. Dolayısıyla muhataplarımızın da benzer ÅŸekilde bizlere olan taahhütlerini, sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz."
 
NE OLMUÅžTU?
 
ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan, Akar'a yazdığı mektupta Amerika'da F-35 eÄŸitimi alan Türk pilotların 31 Temmuz'a kadar ayrılacakları ve program kapsamında yeni eÄŸitim verilmeyeceÄŸini bildirmiÅŸti. 6 Haziran tarihini taşıyan ve ABD'li gazetecilere 'sızdırıldığı' belirtilen mektup ve mektuba iliÅŸtirilen belgede, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi almaktan vazgeçmemesi halinde Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik baÅŸka hangi adımların atılacağı da anlatılmıştı.
Shanahan mektupta, Türk askerlerinin Rusya’ya S-400 için eÄŸitim almaya gitmelerinden dolayı hayal kırıklığı duyduÄŸunu aktararak, "DeÄŸerli iliÅŸkimizi devam ettirmeyi amaçlarken, S-400 sürecinin bitmemesi durumunda F-35 programından Türkiye’yi çıkaracağız" ifadesini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.