Sosyal Medya

Güncel

Selvi: Anket firmaları sokağa çıkmaya başladı, sahadan ilginç veriler geliyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, anket firmalarından ilginç veriler geldiğini belirtti ve "İstanbul seçimleri Türkiye seçimlerinin önüne geçti. Belli ki 23 Haziran, İstanbul seçimlerini aşan sonuçlara gebe" dedi.



Abdulkadir Selvi, Hürriyet'te "Seçmen tercihlerinde oynamalar var" baÅŸlığıyla yayımlanan yazısında "Ramazan Bayramı’nın ardından anket firmaları sokaÄŸa çıkmaya baÅŸladı. Sahadan ilginç veriler geliyor" ifadesini kullandı.
 
Selvi, yazısına ÅŸöyle devam etti:
 
"1- Ä°stanbul seçmeni 31 Mart’taki yerinde duruyor mu? Aldığım yanıt durmadığı yönünde. Blok halinde kaymalar yok ama deÄŸiÅŸiklikler var. 31 Mart’ta Ekrem Ä°mamoÄŸlu ile Binali Yıldırım arasındaki farkın 13 bin 709 olduÄŸu dikkate alınırsa, küçük deÄŸiÅŸiklikler büyük sonuçlara gebe. AK Parti’nin seçim sonuçlarına itiraz etmesi ve YSK’nın iptal kararı, Ä°stanbul seçmeni üzerinde etkili olmuÅŸ. YSK kararının Ä°mamoÄŸlu lehine bir maÄŸduriyet algısı oluÅŸturduÄŸu ve iptal kararına gösterilen tepkiyle ilk baÅŸlarda yükseldiÄŸi tespit edildi.
Süreç ilerledikçe tepkilerin azaldığı ve ’Çaldılar’ söylemi ile yükseliÅŸin kısmen gerilediÄŸi belirlendi. Ancak 31 Mart seçimlerinde AK Parti ya da CHP’ye oy verdiÄŸini söyleyenlerin içinde küçük bir kesim, 23 Haziran’da rakip adaya oy vereceÄŸini ifade ediyor. Bu konuda elimde oranlar da var ama sadece bir araÅŸtırmayı deÄŸil, birkaç araÅŸtırmanın künyesini vermek suretiyle paylaÅŸmayı daha doÄŸru buluyorum. Demem o ki, seçmen 31 Mart’ta durduÄŸu yerde durmuyor. YSK’nın iptal kararı, seçmen eÄŸilimi üzerinde etkili olmuÅŸ.
 
SANDIÄžA GÄ°TMEYENLER BU KEZ GÄ°DECEK
 
2- 24 Haziran seçimlerinde oy kullanan ancak 31 Mart seçimlerinde sandığa gitmeyen yüzde 4’lük bir kesim tespit edilmiÅŸti. 430 bin seçmene denk gelen bu kesimin yüzde 70’ini kırgın AK Partililer ve muhafazakâr Kürtler oluÅŸturuyordu. AK Parti ve CHP’nin seçim stratejisini sandığa gitmeyen seçmenler üzerine kurmasının etkili olduÄŸu gözleniyor. Yapılan ilk araÅŸtırmalar da yüzde 4’lük kesimin yüzde 80-90’ının 23 Haziran’da sandığa gideceÄŸini gösteriyor. Ama ilginç bir denklem ortaya çıkıyor. Üç oydan ikisi Binali Yıldırım’ı, üçte biri ise Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nu tercih ediyor.
 
SAADET OYLARINA DÄ°KKAT
 
3- 31 Mart seçimlerinde Saadet Partisi 103 bin 300 oyla yüzde 1.21’lik bir oranı yakalamıştı. SP bu seçime de giriyor ancak oy oranı yarı yarıya gerilemiÅŸ durumda. Saadet Partisi’nin oylarının yönü seçim sonucunu belirlemede etkili olacak.
 
Ä°stanbul seçimleri Türkiye seçimlerinin önüne geçti. Belli ki 23 Haziran, Ä°stanbul seçimlerini aÅŸan sonuçlara gebe."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.