Sosyal Medya

Güncel

RTÜK'e alarm veren şikayet: Lütfen diziyi bitirin, babam dursun

Geçen yıl RTÜK'e 124 bin 234 şikayet ulaştı, bunların 48 binini dizi filmlere ilişkin bildirimler oluşturdu. RTÜK İletişim Hattı'na ulaşan bir çocuğun "Babam bir dizideki karısını döven karaktere çok benziyor. Annemle ben şu an babamdan kaçıyoruz. Lütfen diziyi bitirin de babam anneme aynısını yapamasın" şikayeti ise televizyondaki 'alarm veren' programları bir kez daha gündeme getirdi.



Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK), geçen yıl vatandaÅŸlardan ulaÅŸan ÅŸikayetlerin büyük bölümü dizi filmler ile ilgili oldu. RTÜK Kamuoyu, Yayın AraÅŸtırmaları ve Ölçme Dairesi BaÅŸkanlığınca hazırlanan 2018'e ait VatandaÅŸ Bildirimleri Yıllık Raporu açıklandı.
 
Geçen yıl 124 bin 234 kiÅŸi, çeÅŸitli kanallar üzerinden Üst Kurula ÅŸikayetlerini ulaÅŸtırdı. Ağırlıklı olarak RTÜK Ä°letiÅŸim Merkezine yapılan bildirimlerin 123 bin 409'u televizyon, 825'i ise radyo yayınlarına yönelik gerçekleÅŸti.
 
ALARM ŞİKAYETÄ° BÄ°R ÇOCUK YAPTI
 
VatandaÅŸlar, en çok 48 bin bildirimle dizi filmleri ÅŸikayet etti. Dizi filmlere yönelik ÅŸikayetlerin ortak noktası, "ÅŸiddet içerikli ve yasadışı eylemlerin yansıtıldığı sahnelerin, özellikle çocuklara ve gençlere olumsuz örnek olduÄŸu, benzer eylemlere teÅŸvik ettiÄŸi, bu durumun da toplumun hukuka güvenini sarsılabileceÄŸi" görüÅŸü oldu.
 
RTÜK Ä°letiÅŸim Hattı'na ulaÅŸan bir çocuÄŸun ÅŸikayet ise dikkat çekici bulundu. Çocuk, yaptığı ÅŸikayet baÅŸvurusunda, babasının bir dizideki karısını döven karaktere çok benzediÄŸini belirterek, "Annemle ben ÅŸu an babamdan kaçıyoruz. Lütfen diziyi bitirin. Kaç gündür size ÅŸikayet etmeye kalktım. Her seferinde beni dövdü. Lütfen bitsin de babam anneme aynısını yapamasın." ifadelerini kullandı.
 
RTÜK, 2018'de küçük çoçuÄŸun ÅŸikayet ettiÄŸi dizinin de arasında bulunduÄŸu en çok ÅŸikayet alan dizi filmlere 6 kez idari para cezası, bir kez de program durdurma cezası müeyyidesi uyguladı.
 
SOHBET PROGRAMLARI DA Ä°KÄ°NCÄ° SIRADA
 
VatandaÅŸların RTÜK'e en çok ÅŸikayet ettikleri arasında ikinci sırayı sohbet programları aldı. Üst Kurula bu tür programlara iliÅŸkin 17 bin 782 bildirim ulaÅŸtı.
 
En fazla "Adnan Oktar ile Sohbetler" ÅŸikayet edilirken, ilgili kanalın yayınları RTÜK kararıyla durduruldu.
 
Tele-alışveriÅŸ konusunda RTÜK'e yaklaşık 12 bin ÅŸikayet ulaÅŸtı. Bu bildirimler içerisinde ilk sırada yüzde 44,3 oranıyla cinsel ürün reklamları yer alırken, bunu bitkisel ürünler ve telefon satışı yapılan tele-alışveriÅŸ yayınları takip etti.
 
EN ÇOK ŞİKAYET ERKEKLERDEN
 
RTÜK, vatandaÅŸların haklarını korumak ve dolandırılmalarını önlemek amacıyla geçen yıl reklam süresi kullanımına 154 kez, tele-alışveriÅŸ yayınlarına da 115 kez müeyyide uyguladı.
 
Üst Kurula ulaÅŸan ÅŸikayetlerde dördüncü sırayı beceri ve direnç yarışmaları, beÅŸinci sırayı ise haber bültenleri aldı. RTÜK’e bildirimde bulunanların yüzde 67'sini erkekler, yüzde 11,6'sını memurlar, yüzde 34,7'sini ise üniversite mezunları oluÅŸturdu.
 
En çok bildirim, 26-30 yaÅŸ grubundaki vatandaÅŸlar tarafından yapılırken, en fazla ÅŸikayet yüzde 27,8 ile Ä°stanbul'dan geldi.
 
ŞİKAYETLER BÄ°R ÖNCEKÄ° YILA GÖRE AZALDI
 
Üst Kurula gelen bildirimlerde geçen yıl bir önceki yıla göre düÅŸüÅŸ yaÅŸandı. Bu azalış, 2017'nin ocak-haziran döneminde yayında olan ve çok sayıda ÅŸikayet alan evlilik programlarının 2018'de yayınlanmamasından kaynaklandı.
 
Program türlerinin ortalama share deÄŸerleri, 2018'de 2017'ye göre reality show program türünde azalma, haberler, beceri ve direnç yarışmaları program türlerinde artış olduÄŸunu ortaya koydu.
 
"BÜTÜN ŞİKAYETLERÄ° TEK TEK ELE ALINIYOR"
 
RTÜK BaÅŸkanı Ebubekir Åžahin, yayınlar konusunda duyarlılık göstererek Üst Kurula bildirim yapan vatandaÅŸlara teÅŸekkür etti.
 
Ä°zleyicilerin kendilerine ışık olduÄŸunu vurgulayan Åžahin, "Düzenleme ve denetleme faaliyetlerimizi yaparken aziz milletimizin ne düÅŸündüÄŸü bizler için çok önemli. Gerek RTÜK iletiÅŸim Merkezi gerekse CÄ°MER ve baÅŸka mecralardan bizlere ulaÅŸan halkımızın sesine kulak veriyoruz. Her bir bildirim bizim için çok deÄŸerli. Bütün ÅŸikayetleri tek tek ele alıyor ve gerekeni yapıyoruz." dedi.
 
Üst Kurul ile iletiÅŸim kuran vatandaÅŸların çaÄŸrılarının karşılıksız kalmadığının bilinmesini isteyen Åžahin, ÅŸunları söyledi:
 
"RTÜK BaÅŸkanı olarak göreve geldikten sonra açık kapı iletiÅŸim anlayışını hayata geçirdik. Sosyal aÄŸlardan, telefonla iletiÅŸim merkezimizden ve bizzat Bilkent’teki hizmet binamıza gelerek bizlere ulaÅŸabilirler. Kapımız aziz milletimize her daim açık."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.