Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Marifetmiş gibi anlatmış: Atatürk’ün Manevi Kızından Dersim Katliamı İtirafları

Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen, dönemin Tan gazetesinden Ahmet Emin Yalman’a verdiği röportajda çarpıcı itiraflarda bulunuyor



Muhsin Bayraktar / Akit

Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen, dönemin Tan gazetesinden Ahmet Emin Yalman’a verdiÄŸi röportajda çarpıcı itiraflarda bulunuyor. ‘Kahraman Türk Kızı’, ‘Türk’ün Kanatlı Amazonu’ diye anılan Sabiha Gökçen’in açıklamasında kan donduran ifadeler de yer aldı. Gökçen, Dersim harekât günlerini ÅŸöyle anlatıyor: “Muhasama (çarpışma) meydanında canlı hedef üzerine bomba atmak insana hiç acımak hissi vermiyor. Ä°nsan yalnız vazifesini görmek için aramayı, vurmayı düÅŸünüyor...”

Dersim katliamının bombardımanını yapanlardan biri olan Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen’in dehÅŸet verici itirafları ortaya çıktı. Atatürk’ün manevi kızı olan Gökçen’in yıllar önce Tan gazetesine verdiÄŸi röportajdaki ifadeleri, CHP’nin Dersim olayındaki tavrını gözler önüne serdi.

Acı İtiraflar

Gökçen, dönemin ünlü gazetecisi Ahmet Emin Yalman’la yaptığı röportajda çarpıcı bilgiler yer alıyor. Dersim bombardımanı sırasında yaptığı uçuÅŸların hayatındaki en önemli uçuÅŸlardan bir olduÄŸunu belirten Gökçen, bombardıman sırasındaki heyecanını asla unutamayacağını söylüyor. Gökçen verdiÄŸi röportajda, “Dersim’deki uçuÅŸlarım daha heyecanlı olmuÅŸtur... Ä°nsan evvela bombalarını atıyor, bundan makineli tüfeÄŸe geçiyor. Dersim’deki ilk bombardımanın heyecanını unutamam” ifadelerini kullanıyor.

Canlı Hedefe Makineli Tüfek

‘Kahraman Türk Kızı’, ‘Türk’ün Kanatlı Amazonu’ diye anılan Sabiha Gökçen, Kırmızı Ordu Tayyaregâhı’nda görüÅŸtüÄŸü gazeteci Yalman’a çarpıcı açıklamalarda bulunmuÅŸ. Gökçen, harekât günlerini ÅŸöyle anlatıyor: “Dersim’deki uçuÅŸlarım çok heyecanlı geçti. Bir-iki defa pilot, fakat ekseriyetle rasıt olarak uçtum. Böyle vaziyetlerde insan harp heyecanını rasıt mevkiinden daha iyi duyuyor. Ä°nsan evvela bombalarını atıyor, bunlar bittikten sonra canlı hedef görürse makineli tüfeÄŸe müracaat ediyor.”

“Bomba Atmak Acıma Hissi Vermiyor”

Sabiha Gökçen, Dersimlileri bombalarken duyduÄŸu hazzı ÅŸu cümlelerle ifade ediyor: “Muhasama (çarpışma) meydanında canlı hedef üzerine bomba atmak insana hiç acımak hissi vermiyor. Ä°nsan yalnız vazifesini görmek için aramayı, vurmayı düÅŸünüyor...”

“Atatürk’ün Ä°zinde Bir Ömür Böyle Geçti” Kitabından

Gökçen’in kendi anılarının yer aldığı “Atatürk’ün Ä°zinde Bir Ömür Böyle Geçti” kitabında Dersim mezalimiyle ilgili önemli bilgiler daha önce medyada yer almıştı. Kitapta Gökçen’in kendi fotoÄŸrafının altına yazdığı ÅŸu bilgiler oldukça dikkat çekici: “Harekâttan birkaç dakika önce. Dersim’e uçuyordum. Asker arkadaÅŸlarımla, meslektaÅŸlarımla birlikte isyancıları susturmak görevini almıştım. Atatürk’ün bana verdiÄŸi silah da üzerimdeydi. Ulusum için ilk kez büyük bir iÅŸe gidiyordum. Makbule Atadan hanımefendi, ‘Korkuyor musun?’ diye sordu. Güldüm: Bölgeye barışı saÄŸlamak için gidiyorum. Korkan insanın barış için savaÅŸ vermesi mümkün mü?”

“Asla Ellerine SaÄŸ Geçmeyecektim”

Gökçen’in kitabında yer alan bir baÅŸka acı itirafı ise ÅŸöyle: “Ne olur ne olmaz diye bir de makineli tüfek kontrolü yapıyor, silahı yaÄŸlıyor, mermileri sayıyor, herhangi bir taarruza uÄŸradığımızda ne yapacağımızı birbirimize anlatıyorduk. Ben Atatürk’ten aldığım direktif üzerine, ÅŸayet uçağımız düÅŸecek olursa derhal silaha sarılacak ve asla asilerin eline saÄŸ olarak geçmeyecektim! Önce onlarla dövüÅŸecek sonra da son kurÅŸunu kendi beynime sıkacaktım.”  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.