Sosyal Medya

Almanya, kapılarını yeniden AB dışındaki ülkelere açtı

1974 yılından bu yana sadece Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşlarını yabancı işçi olarak kabul eden Almanya, kapılarını artık yeniden AB dışındaki ülkelerden kalifiye elemanlara açıyor. Federal Meclis'te bugün oylanarak kabul edilen yeni yasa, dünyanın neresinden olursa olsun nitelikli iş gücünü Almanya'ya çekmeyi hedefliyor.



1974 yılından bu yana sadece Avrupa BirliÄŸi ülkeleri vatandaÅŸlarını yabancı iÅŸçi olarak kabul eden Almanya, kapılarını artık yeniden AB dışındaki ülkelerden kalifiye elemanlara açıyor.

Federal Meclis'te bugün oylanarak kabul edilen yeni yasa, dünyanın neresinden olursa olsun nitelikli iÅŸ gücünü Almanya'ya çekmeyi hedefliyor. Hükümetteki Birlik Partileri ve SPD'nin oylarıyla kabul edilen yeni göç yasası, ‘Almanya'da tanınmış bir meslek diploması' veya iÅŸ sözleÅŸmesi olan herkese, Almanya'ya gelebilme olanağını sunuyor.

amerikaninsesi.com'un haberine göre; Oylama öncesinde bir konuÅŸma yapan Federal Ä°çiÅŸleri Bakanı Horst Seehofer tarafından, "göçle ilgili en gerekli ve önemli yasa" olarak tanımlanan yeni uygulamanın Federal Konsey'den de onay aldıktan sonra, en geç 1 Ocak 2020'de baÅŸlayacağı tahmin ediliyor.

Yasayı göçmen karşıtı AfD partisi tümden reddederken, muhalefet ve sendikalar yetersiz bularak, özellikle birçok ülkedeki meslek eÄŸitim standardının Almanya'nın altında olması nedeniyle meslek diplomalarının tanınması konusunda zorluk çıkabileceÄŸini, ayrıca vize zorluÄŸunun da caydırıcı olacağını öne sürüyor.

Ä°ÅŸ dünyası ise, yılda en az 260 bin göçmen iÅŸçiye ihtiyaç duyan Almanya'nın, iÅŸ gücü açığının 146 binlik kısmını AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek göç sayesinde kapatabileceÄŸini ifade ediyor. Özellikle iÅŸ çevreleri yıllardır ülkede doÄŸum oranlarının düÅŸük olması nedeniyle kalifiye eleman açığının gittikçe arttığını, bu nedenle de yurt dışından iÅŸ gücüne ihtiyaç duyulduÄŸunu vurgulayarak, hükümeti acil önlemler almaya çağırmıştı.

Yeni yasayla, ÅŸimdiye dek öngörülen "istihdam için Alman ve AB vatandaşı var mı, öncelik onlarda olmalı" maddesi kaldırıldı. Yasayla, örnek olarak Türkiye'den hasta ve yaÅŸlı bakıcı, inÅŸaat, metal, IT gibi branÅŸlarda eÄŸitim görmüÅŸ veya branÅŸlarda meslek diploması bulunanlar, gelmeden önce bir iÅŸ sözleÅŸmesi imzalanması durumunda, Almanya'ya gelip hemen çalışabilecek.

 

Belli ÅŸartların yerine getirilmesi durumunda, herhangi bir iÅŸ sözleÅŸmesi olmadan da iÅŸ aramak için belirli bir süreliÄŸine Almanya'ya gelebilmek mümkün olacak.

Buna göre, meslek diplomalarını Almanya'nın diplomatik temsilciliklerinde denkleÅŸtiren ve mesleÄŸi yapabilecek derecede Almanca konuÅŸabildiÄŸini kanıtlayan vasıflı elemanlar ve söz konusu branÅŸlarda eÄŸitimli akademisyenler somut bir iÅŸ teklifi olmadan, iÅŸ aramak için Almanya'ya gelip geçici oturum izniyle 6 aya kadar kalabilecek. Ancak iÅŸ aramak için gelenler, AB vatandaÅŸlarına kıyasla sosyal yardım alamayacak.

Türkiye'den Almanya'ya iÅŸ aramak amaçlı gelecek nitelikli elemanların iÅŸ aradığı sürece kendi geçimini ya da varsa beraberindeki aile üyelerinin geçimini saÄŸlayacağını Almanya'ya gelmeden önce belgelemesi gerekecek. Almanya'ya gitmek isteyen ve ÅŸartları yerine getirenlere 6 aylık vizeyi büyükelçilikler verecek.

Yasanın uygulamaya geçirilmesiyle, nitelikli iÅŸ gücü göçünü teÅŸvik etmek için yurt dışında Almanca kurslar kolaylaÅŸtırılacak. Ayrıca diplomaların denkleÅŸtirilmesi iÅŸlemleri hızlandırılacak. Almanya'ya gelerek iÅŸ bulan yabancı uzman elemanlara, süresiz yerleÅŸim izni ÅŸu ana kadar olduÄŸu gibi beÅŸ yıl sonra deÄŸil, dört yıl sonra verilecek.

Almanya'nın 2018 verilerine göre 1 milyon 600 bin civarında vasıflı eleman açığı bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.