Sosyal Medya

Güncel

Almanya, Türk istihbaratının faaliyetlerinden rahatsız oldu!

Almanya'nın Baden Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı 2018 raporunu yayınladı. Raporda Türkiye, İran, Çin Rus istihbarat birimlerinin Almanya'daki faaliyetlerini yoğunlaştırdığına dikkat çekildi.



Almanya'nın Baden Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı 2018 raporunu yayınladı. Raporda Türkiye, Ä°ran, Çin Rus istihbarat birimlerinin Almanya'daki faaliyetlerini yoÄŸunlaÅŸtırdığına dikkat çekildi.

Baden Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı'nın açıkladığı 2018 Raporu'nda, yabancı istihbarat teÅŸkilatlarının Almanya'daki özellikle muhalif eski vatandaÅŸlarını ve orta ölçekli ÅŸirketlerin faaliyetlerini takibe aldığı belirtildi. Ayrıca bu ülkelerin istihbarat teÅŸkilatlarının Almanya'da yaÅŸayan Çin, Türk, Ä°ran ve Ruslar üzerindeki etkiyi artırma gayretinde olduÄŸu belirtildi.

Raporun Türkiye kısmında, Almanya'da üç milyondan fazla Türkiye kökenlinin yaÅŸadığı ve Baden Würtemberg eyaleti nüfusunun 508 binini Türkiye kökenlilerin oluÅŸturduÄŸu belirtildi. Almanya genelinde faaliyet gösteren Türkiye baÄŸlantılı dernek ve yapılar raporda listelendi. Raporda Milli GörüÅŸ teÅŸkilatı ve "Ä°rfan evleri", Saadet Partisi, Ä°smail AÄŸa Cemaati gibi siyasi parti ve dini oluÅŸumlara ait detaylara yer verildi. Aşırı sol ve saÄŸ görüÅŸlü organizasyonların faaliyetlerine de yer verildi. Raporda, DHKP-C, PKK, TKP/MLKP ayrıca  Avrupa Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu'nun (ADÜTDF) sempatizanlarının toplam sayısının 2016'da 4 bin 235 olduÄŸu ve bu sayının 2018'de 4 bin 535'e yükseldiÄŸine yer verildi.

Raporda Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden sonra özellikle Fethullah Gülen yapılanması mensupları ve PKK örgütüne yönelik operasyonları arttırdığı ve bu konuda yurt dışında yaÅŸayan vatandaÅŸlarından ÅŸüpheli gördükleri kiÅŸi ve olayları Türk emniyet birimlerine iletmeleri çaÄŸrısında bulunduÄŸu kaydedildi. Bu kapsamda Emniyet Genel MüdürlüÄŸü (EGM) tarafından geliÅŸtirilen cep telefonu uygulamasıyla Almanya'da yaÅŸayan Türk vatandaÅŸlarından çevresindeki ÅŸüpheli kimseleri ihbar etmelerinin istendiÄŸi belirtildi. Ä°hbar edilen kiÅŸilerin çoÄŸu zaman bu durumdan ancak Türkiye'ye gittiklerinde haberdar olduÄŸu vurgulandı. 

DÄ°TÄ°P VE UETD'Ä°N ETKÄ°SÄ°

Raporda Almanya'daki Ankara baÄŸlantılı kurumların da istihbarat faaliyetleri için nüfuzlarını kullandığı belirtildi. Buna göre Türk makamları Almanya'da Diyanet Ä°ÅŸleri Türk Ä°slam BirliÄŸi (DÄ°TÄ°B) ve merkezi Köln'de bulunan, AKP'ye yakın Uluslararası Demokratlar BirliÄŸi'ni (UETD/UID) eskisine göre daha yoÄŸun biçimde Türk grupları üzerindeki nüfuzunu artırmak için kullanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 20 Ocak 2018'de Suriye'de baÅŸlattığı Zeytin Dalı operasyonuna destek verici içeriklerin DÄ°TÄ°B'e baÄŸlı camilerde çocuklara gösterildiÄŸini belgeyen bir video buna örnek olarak gösterildi.

 

 

 

Baden-Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı BaÅŸkanı Beate Bube, yaptığı açıklamada, Alman ÅŸirketlerine ve alt yapı hizmeti sunan kurumlara yönelik siber saldırıların da arttığını belirtti. Bube, "Buradaki sorunun, Troya atları diye tabir edilen casus programların aylarca farkedilmeden sızdıkları sistemlerin içinde barınmaları olduÄŸunu" söyledi.

SELEFÄ°LERÄ°N SAYISI ARTTI

Raporda Baden Württemberg'de yaÅŸayan Ä°slamcı ve Selefilerin sayısının arttığına da dikkat çekildi. Buna göre 2017'de eyalette yaÅŸayan Ä°slamcıların sayısı 3 bin 600 iken 2018'de bu rakam 3 bin 3800'e yükseldi. Aynı dönemde Selefilerin sayısı 950'den bin 170'e çıktı. Anayasayı Koruma teÅŸkilatının muhtemel tehdit olarak gördüÄŸü ve takibinde olduÄŸu bir diÄŸer grup ise aşırı saÄŸcılar. Eyalette aşırı saÄŸcıların sayısı bir yıl içinde bin 630'dan bin 700'e çıktı.

kaynak:  Deutsche Welle Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.