Sosyal Medya

Güncel

BM, protestoculara ateş açan Sudan güvenlik güçlerini kınadı

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da güvenlik güçlerinin ordu karargahı önündeki protestoculara ateş açmasını kınayarak taraflara itidal çağrısı yaptı.



BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, "BM Genel Sekreteri, güvenlik güçlerinin, birçok insanın ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan sivillere karşı aşırı güç kullanımına dair haberleri ve bu ülkedeki ÅŸiddeti güçlü bir ÅŸekilde kınamaktadır. Genel Sekreter, oturma eylemi yapan protestocuları dağıtmak için güç kullanılmasını kınıyor ve güvenlik güçlerinin saÄŸlık merkezlerinin içinde ateÅŸ açtığına dair haberlerini endiÅŸeyle karşılıyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Askeri GeçiÅŸ Konseyi'nin, Sudan vatandaÅŸlarının güvenliÄŸi ve emniyetinden sorumlu olduÄŸuna vurgu yapılan açıklamada, "Genel Sekreter, tüm tarafları son derece itidalli davranmaya çağırıyor." ifadesine yer verildi.

"SORUMLULARDAN HESAP SORULMALI"

Guterres'in demokrasi nöbeti tutulan alanlarda ve yaralıların tedavi gördüÄŸü hastanelere gerekli saÄŸlık hizmetlerinin ulaÅŸtırılmasının engellenmemesi çaÄŸrısı yaptığına iÅŸaret edilen açıklamada, "Genel Sekreter, Sudanlı yetkilileri ölümlerle ilgili bağımsız bir soruÅŸturma baÅŸlatmaya ve sorumlulardan hesap sormaya davet ediyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Sudan'da geçiÅŸ döneminde barışçıl diyaloÄŸun ve müzakerelerin devam etmesi gerektiÄŸi vurgulanarak, "BM, Sudan'daki süreci desteklemek için Afrika BirliÄŸi ile çalışmayı taahhüt ediyor ve kalıcı bir barışın kurulması için Sudanlı paydaÅŸları desteklemeye hazır." mesajı verildi.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

GENEL KURUL BAÅžKANI DA ENDÄ°ÅžELÄ°

Öte yandan, BM Genel Kurulu Sözcüsü Monica Grayley de yaptığı günlük basın toplantısında, 73. Genel Kurul BaÅŸkanı Maria Fernanda Espinosa Garces'in de Sudan'daki geliÅŸmeleri endiÅŸeyle takip ettiÄŸini belirtti.

Grayley, "Garces, Sudan'daki tüm taraflara gerginliÄŸin tırmanmasından kaçınma ve yapıcı bir diyalog arama çaÄŸrısı yapıyor." dedi.

SUDAN'DAKÄ° OLAYLAR

Sudan ordusunun, baÅŸkent Hartum'daki karargahı önünde haftalardır demokrasi nöbeti tutan halka sabah saatlerindeki müdahalesi sonucu 13 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti.

Söz konusu müdahalenin ardından, Sudan'daki bazı muhalif parti ve kurumlar, Askeri Konseye görevini bırakma çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle baÅŸlayan gösterilerin hızla baÅŸkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüÅŸmesinden sonra ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduÄŸunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-BeÅŸir dönemi sona ermiÅŸti.

Ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiÅŸ için eylem yapan protestocular, geçiÅŸ hükümetinin nasıl oluÅŸması gerektiÄŸine dair askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.