Sosyal Medya

Güncel

Rusya Devlet Başkanı’nın Basın sözcüsü Peskov: ABD, Vahşi Batı dönemindeki gibi hareket ediyor

Amerikalı yetkililerin, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının inşasında yer alan firmalara yönelik cezalandırıcı önlemler alınacağı uyarısına tepki gösteren Putin'in sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin enerji piyasasında adil rekabet yerine, 'Vahşi Batı' günlerinde olduğu gibi davrandığını belirtti.



Amerikalı yetkililerin, Rusya'dan baÅŸlayıp Ukrayna'yı pas geçerek Almanya'ya ulaÅŸacak olan Kuzey Akım 2 doÄŸal gaz boru hattının inÅŸasında yer alan firmalara yönelik, cezalandırıcı önlemler alınacağı uyarısına tepki gösteren Rusya Devlet BaÅŸkanı'nın Basın sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin enerji piyasasında adil rekabet yerine VahÅŸi Batı günlerinde olduÄŸu gibi davrandığını belirtti.

Peskov yaptığı açıklamada “Kuzey Akımı-2, doÄŸalgaz ihracatçıları ve ithalatçılarının çıkarları doÄŸrultusunda uygulanmakta olan geniÅŸ çaplı uluslararası bir projedir. Bu giriÅŸim, Avrupa'nın enerji güvenliÄŸinin güçlendirilmesine büyük katkı saÄŸlayacak, aynı zamanda Amerikalı üreticiler ve bu tür yakıt tedarikçileri için ciddi bir rekabet ortaya koyacak” dedi.

“ABD, VAHŞİ BATI ZAMANLARINDA
OLDUÄžU GÄ°BÄ° DAVRANIYOR”

Basın sözcüsü açıklamalarına ÅŸu ÅŸekilde devam etti:
“Adil rekabet yerine, ABD VahÅŸi Batı zamanlarında olduÄŸu gibi davranmayı tercih ediyor. Onlar “Hayır! Siz Avrupalılar bizim doÄŸalgazımızı satın alacaksınız” diyorlar. Rus doÄŸalgazından en az yüzde 30 daha pahalı olması bizi ilgilendirmiyor.”

ABD KUZEY AKIM-2 DOÄžAL GAZ BORU
HATTINDA YER ALACAK FÄ°RMALARI UYARMIÅžTI 

Amerikalı yetkililer, Rusya'dan baÅŸlayıp Ukrayna'yı pas geçerek Almanya'ya ulaÅŸacak olan Kuzey Akım 2 doÄŸal gaz boru hattının inÅŸasında yer alan firmalara yönelik, cezalandırıcı önlemler alınacağı uyarısında bulunmuÅŸtu.

Kuzey Akım 2 boru hattı, Ukrayna ve Polonya'dan geçen eski boru hattının yerini alacak ve Alman hükümeti bu projeye destek veriyor. Ancak Alman hükümetinin tüm kaygıları bir yana bırakarak projeyi desteklemesi diÄŸer Orta Avrupa hükümetleri rahatsız ediyor.

KREMLÄ°N'Ä°N KUZEY AKIM-2'YÄ° SÄ°YASÄ° KOZ
OLARAK KULLANMASINDAN KORKUYOR

Kuzey Akım 2 boru hattı toplam 1200 km uzunluÄŸunda olacak ve Rusya'nın Vyborg kentinden baÅŸlayıp Baltık Denizi'nin altından geçtikten sonra Almanya'nın Lubmin kentine ulaÅŸacak. Bu sırada yeni boru hattına karşı çıkan ülkeler, kendilerinin sadece geçiÅŸ ücretlerinden olacakları için deÄŸil aynı zamanda Kremlin'in bu hattı, siyasi koz olarak kullanmasından korkuyor.

Belçika'nın baÅŸkentindeki konferansta konuÅŸan ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Direktör Vekili Nicole Gibson ise
Avrupalı firmaların bu boru hattı inşasına devam etmeleri halinde ciddi yaptırım riskleriyle karşı karşıya olacakları uyarısında bulundu.

WASHINGTON, PROJEYE OBAMA YÖNETÄ°MÄ°NDEN
BERÄ° KARÅžI ÇIKIYOR

Washington, Obama yönetiminden itibaren Kuzey Akım 2 boru hattına karşı çıkmaya devam ediyor.
Yetkililerin boru hattının arkasında siyasi tehditler sezmesinden dolayı Trump'ın boru hattına karşı tutumu daha da sertleÅŸmiÅŸ durumda. Amerikalı yetkililer Kuzey Akım 2 boru hattının, Avrupa'nın güvenliÄŸini tehlikeye sokacağını, Batı Avrupa'nın Rusya'ya enerji anlamındaki baÄŸlılığını arttıracağını, Kremlin'e doÄŸal gazı siyasi etkisini arttırmak için kullanma olanağı saÄŸlayacağını ve Batı Avrupalı devletlere karşı bir tehdit unsuru olarak öne süreceÄŸini düÅŸünüyor.

Kremlin'in idaresinde olana enerji devi Gazprom ÅŸirketi, Kuzey Akım 2 boru hattıyla, Avrupa BirliÄŸi'nin en güçlü ekonomisine sahip Almanya'ya gönderdiÄŸi gaz miktarını iki katına çıkaracak. Rusya hali Avrupa'nın halen kullandığı gazın üçte birini temin ediyor. Enerji uzmanları, talebin artmasıyla birlikte bu oranın önümüzdeki 10 yıl içerisinde, yüzde 50'ye çıkacağını tahmin ediyorlar.

TRUMP, RAHATSIZLIÄžINI ALMAN
BAÅžBAKANI MERKEL'E Ä°LETMÄ°ÅžTÄ°

Geçen Temmuz ayında Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinde Amerika BaÅŸkanı Donald Trump, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'e bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi. Trump Merkel'e, ”Bizim sizi Rusya'dan korumamız gerekiyor ama Almanya Rusya'yla boru hattı anlaÅŸması yapıyor. Bana söyler misiniz bu doÄŸru bir ÅŸey mi, bunu izah edin” dedi.

Ancak Alman iÅŸ dünyasının baskısı altında olan Merkel, Kuzey Akım 2 boru hattının enerji maliyetlerini düÅŸüreceÄŸini söylüyor. Almanya BaÅŸbakanı bu tavrıyla geçen yıl verdiÄŸi sözden de uzaklaÅŸmış görünüyor. Merkel daha önce Orta Avrupalı ülkelerin jeopolitik kaygılarını göz önünde bulundurarak, Kuzey Akım 2 boru hattının ancak Ukrayna'nın geçiÅŸ ülkesi olması durumu korunursa ilerleyeceÄŸini söylemiÅŸti.

Almanya'yla birlikte Kuzey Akım 2 boru hattının geçeceÄŸi ülkeler Finlandiya, Ä°sveç ve Danimarka, söz konusu boru hattının Avrupa'nın enerji güvenliÄŸini arttıracağını çünkü Ukrayna hattındaki siyasi çalkantılardan kaynaklı kesintilerin olmayacağını savunuyorlar. Washington, Rusya'nın bu hatla birlikte Ukrayna'ya vereceÄŸi geçiÅŸ ücretlerini de vermeyerek ekonomik olarak da bu ülkeye zarar verme niyetinde olduÄŸuna inanıyor.

UKRAYNALI YETKÄ°LÄ°LER, 
KUZEY AKIM-2'DEN RAHATSIZ

Ukraynalı yetkililer, Kuzey Akım 2 boru hattının faaliyet geçmesiyle birlikte yıllık yaklaşık, 2,5 milyar dolarlık bir kayba uÄŸrayacaklarını söylüyor.
Ukrayna'nın devlet idaresindeki Naftogaz Åžirketi Direktörü Yuriy Vitrenko Brüksel'deki konferansta yaptığı konuÅŸmada, “Kuzey Akım 2 boru hattı bu yıl bittiÄŸinde Ukrayna'nın transit sistemini kullanmaya gerek kalmayacak. Ukrayna milli gelirinin yüzde 4'ünü kaybedecek” dedi.

Kremlin'se Washington'un, Kuzey Akım 2 boru hattını durdurmak istediÄŸini çünkü Amerika'nın enerji devi ÅŸirketlerinin, Avrupa'ya sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gaz LNG, satmak niyetinde olduÄŸunu söylüyor. Amerikalı yetkililer, enerji devi ÅŸirketlerin Kuzey Akım 2 hattının iptal edilmesinden fayda saÄŸlayacaklarını reddetmiyor ancak bunun ana neden olmadığını belirtiyor.

Amerika'nın Kuzey Akım 2 hattı konusundaki uyarıları, Avrupalı güvenlik yetkilileri arasında karşılık buldu. NATO'nun eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kuzey Akım 2 doÄŸal gaz boru hattını Avrupa BirliÄŸi için jeopolitik bir hata olarak niteledi ve bunun Kırım'ı ilhakı sonrasında Avrupa BirliÄŸi'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlarla adeta dalga geçmek anlamına geleceÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.