Sosyal Medya

Güncel

Ä°Ä°T zirvesinden ABD ve Ä°srail'e ''Filistin'' tepkisi

Suudi Arabistan'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinin kapanış bildirgesinde, Filistin halkının meşru haklarıyla bağdaşmayan barışçıl çözüm önerilerinin reddedildiği belirtildi.



Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Arap BirliÄŸi ve Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (KÄ°K) olaÄŸanüstü zirvelerinin ardından bugün Mekke'de düzenlenen 14'üncü Ä°Ä°T olaÄŸan zirvesinin kapanış bildirgesinde Filistin'e yönelik mesajlar ağırlık kazandı.

Kudüs'ü, sözde Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanıyan hukuk dışı her türlü kararın en sert ÅŸekilde kınandığı ve reddedildiÄŸi bildirgede, Filistin halkının haklarıyla baÄŸdaÅŸmayan barışçıl çözüm önerilerinin reddedildiÄŸi kaydedildi.

ERDOÄžAN'A TAKDÄ°R VE TEÅžEKKÜR

Bildirgede, "Türkiye'nin 2016-2019 yılları arasında baÅŸarılı bir ÅŸekilde yürütttüÄŸü Ä°Ä°T'nin 13. dönem baÅŸkanlığı ve Kudüs için düzenlenen iki olaÄŸanüstü zirve baÅŸta olmak üzere harcadığı çabalardan dolayı" CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a teÅŸekkür ve takdir mesajları iletildi.

Ramazan ayından sonra Amerikan yönetiminin “yüzyılın anlaÅŸması” planı olarak adlandırılan Filistin-Ä°srail barış anlaÅŸması için harekete geçmesi bekleniyor. Bu çerçevede ABD'nin, bu ay sonunda Bahreyn'in baÅŸkenti Manama'da düzenleyeceÄŸi ortak çalıştayın, ABD'nin Ä°srail-Filistin meselesinin çözümü konusunda yakında açıklanması beklenen "yüzyılın anlaÅŸması" planı kapsamındaki ilk organizasyon olduÄŸu ifade ediliyor. 

ABD'NÄ°N "HUKUK DIÅžI" KARARI KINANDI

Filistinli gruplardan ulusal mutabakat sürecini bir an önce tamamlamaları, Filistin hükümetinin Gazze'deki tüm sorumluluÄŸu üstlenmesi ve en yakın zamanda seçimlerin yapılması istenen bildirgede, Ä°srail'in Suriye'ye ait olan Golan tepelerinden çekilmesi talep edildi, ABD'nin, bu konuda aldığı "hukuk dışı" karar kınandı.

Libyalı tarafların siyasi sürece dönmesi istenirken, Sudan halkının gelecekle ilgili tercihlerinin desteklendiÄŸi belirtilen bildirgede, Cemmu ve KeÅŸmir halklarının da geleceÄŸini tayin etmede meÅŸru haklarının prensipte desteklendiÄŸi ifade edildi. 

Bosna Hersek'e ekonomi baÅŸta olmak üzere destek verilmesi çaÄŸrısı yapılan bildirgede, Kıbrıslı Türklerin sorunlarına ve adil çözüme ulaşılması için harcanan çabalara destek verildiÄŸi belirtilerek, Ä°Ä°T üyesi ülkelerden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle (KKTC) dayanışma içerisinde olması istendi.

Bildirgede, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki azınlık Müslümanlarına insanlık dışı uygulamaları kınanarak, Myanmar'daki insan hakları ihlallerine iliÅŸkin bağımsız ve ÅŸeffaf bir uluslararası soruÅŸturma yürütülmesi talep edildi.

Geçen haftalarda Suudi Arabistan'da iki petrol pompa istasyonuna düzenlenen saldırı ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) kara sularında 4 ticari kargo gemisine yönelik sabotaj eylemlerine iÅŸaret edilerek, gerekçesi ne olursa olsun terörün her türlüsünün reddedildiÄŸi vurgulandı.

Ä°slamofobiyle mücadele için kapsamlı bir strateji belirlenmesi çaÄŸrısı yapılan bildirgede ayrıca 15'inci Ä°Ä°T olaÄŸan zirvesinin Gambiya'da yapılmasına karar verildiÄŸi belirtildi.

Bu arada Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (KÄ°K) ve Arap BirliÄŸi olaÄŸanüstü zirvelerinin kapanış bildirgesinde birinci gündem olan Ä°ran, Ä°Ä°T zirvesinin sonuç bildirgesinde ise açık bir ÅŸekilde kınanmadı.

Arap BirliÄŸi zirvesinin sonuç bildirgesinde, Ä°ran yapımı balistik füzelerin Yemen'den Suudi Arabistan topraklarına atılması, Ä°ran'ın, BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin (BAE) adalarını iÅŸgal etmesi (Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adaları), Suriye krizine müdahale etmesi ve toprak bütünlüÄŸünü etkilemesi, Bahreyn'in iç iÅŸlerine karışması ve oradaki terör örgütlerini desteklemesi kınanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.