Sosyal Medya

Güncel

Kremlin'den S-400 açıklaması: Teslimatın gecikmesi söz konusu değil

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'ye sevkiyatının planlanan zamanda yapılmayıp gecikebileceği yönündeki açıklamaları doğrulamadı.



Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye'ye S-400 bataryalarının teslimatının gecikebileceÄŸi tartışmalarının sorulması üzerine, "Hayır bir gecikme söz konusu deÄŸil, her ÅŸey yolunda" dedi.
"Teslimat ilk baÅŸta planlanan zamandan önce yapılıyor, Türk tarafının ricası üzerine bu ÅŸekilde yapılıyor. Her ÅŸey plana göre ilerliyor" diye ekleyen Peskov ÅŸu vurguyu yaptı: "Teslimatın günü ya da ayı gibi ince ayrımlara gelirsek, bunun gibi sorulara cevap vermek Kremlin'in iÅŸi deÄŸil."
 
HULUSÄ° AKAR'IN AÇIKLAMASINDAN SONRA GELDÄ°
 
Kremlin Sözcüsü'nün açıklaması, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın pazartesi günü yaptığı bir açıklamayı izliyor. Akar söz konusu açıklamasında, "S-400 anlaÅŸması imzalandı ve bitti, bunun böyle bilinmesi lazım" demiÅŸ ancak "Haziran'da yetiÅŸmeyebilir ama önümüzdeki aylarda gelecek" diye eklemiÅŸti.
Akar'ın bu açıklaması, S-400 sisteminden vazgeçmesi için ABD'nin Türkiye'ye yönelik baskılarının farklı ÅŸekillerde devam ettiÄŸi bir döneme denk geliyor.
 
ABD, F-35 SEVKÄ°YATINI DURDURMUÅžTU
 
ABD, Türkiye’nin Rusya'dan S-400 satın almasını istemiyor. Buna gerekçe olarak, Rusya yapımı bir savunma sisteminin NATO'nunkilere entegre edilemeyeceÄŸini ve Türkiye'ye konuÅŸlandırılacak bu sistemler üzerinden, F-35 jetleri de dahil olmak üzere NATO'nun silahları hakkında Rusya'ya bilgi sızabileceÄŸi endiÅŸesini gösteriyor.
 
Nitekim Türkiye'nin S-400 sistemlerinden vazgeçmemesine karşılık olarak ABD'den gelen tehdit tonlu açıklamalar son dönemde sıklaşırken, son olarak da Türkiye'ye F-35'lerle ilgili ekipman sevkiyatını durdurma kararı alınmıştı. 
Kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.
 
Azami menzili 400 kilometre, ulaÅŸabildiÄŸi en yüksek irtifa da 30 kilometre olan bu sistem ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eÅŸ zamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.
 
Sevk edilmeleri halinde, Türkiye S-400 bataryalarına sahip ilk NATO ülkesi olacak.
 
Rusya'nın askeri ihracat ÅŸirketi Rosoboronexport'un yöneticileri, Türkiye'ye S-400 bataryalarının ilk sevkiyatının temmuzda baÅŸlayacağını söylemiÅŸti.
 
Türkiye'nin Rusya'dan dört adet S-400 bataryası almasını öngören anlaÅŸmanın deÄŸerinin 2.5 milyar dolar olduÄŸu tahmin ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.