Sosyal Medya

Güncel

HRW'den 'Mısır'da savaş suçu boyutunda ihlal' raporu

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır'da güvenlik güçlerinin sivillere yönelik savaş suçu boyutunda insan hakları ihlalleri işlediğini ortaya çıkardı.



Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), Mısır askerleri ve polislerinin Sina Yarımadası'nda sivillere karşı, savaÅŸ suçu kabul edilebilecek boyutta ciddi insan hakları ihlalleri iÅŸlediÄŸini ortaya çıkardı.

New York merkezli insan hakları kuruluÅŸu HRW, 2016-2018 yılları arasında Sina Yarımadası'nda yaptığı araÅŸtırmalar ve röportajlara dayanarak, "Hayatınızdan EndiÅŸe Ediyorsanız, Sina'yı Terk Edin!: Mısır Güvenlik Güçleri ve DEAÅž'ın Kuzey Sina'daki Ä°hlalleri" baÅŸlıklı 134 sayfalık bir rapor hazırladı.

Raporda, Mısır'da gerilimin arttığı 2013'ten bu yana yapılan sivillere karşı haksız tutuklamalar, kaybolan kiÅŸiler, iÅŸkenceler, yargısız infazlar ve saldırılar gözler önüne serilirken, Mısır askeri ve polis kuvvetlerinin bu insan hakları ihlallerinin büyük çoÄŸunluÄŸunda baÅŸrolde olduÄŸu belirtildi.

Söz konusu insan hakları ihlallerinin belirli bir bölümünün terör örgütü DEAÅž'ın yerel destekçilerine yönelik yürütülen operasyonların bir parçası olduÄŸunun vurgulandığı raporda, bu ihlallerin savaÅŸ suçu boyutunda olabileceÄŸi uyarısı yapıldı.

Sivil kayıpları da militan gibi gösterildi

Mısır hükümeti ve basınının verilerine göre, ocak 2014-haziran 2018 döneminde 3 bin 76 militan ve bin 226 güvenlik gücünün çatışmalarda yaÅŸamını yitirdiÄŸine ancak Mısırlı yetkililerin sivil kayıplarına dair bilgi vermediÄŸine iÅŸaret eden HRW, Mısırlı yetkililerin, sivil kayıpları da öldürülen militan sayısına eklediÄŸine vurgu yaptı.

Raporda, Mısır yönetiminin, temmuz 2013'ten aralık 2018'e kadar Kuzey Sina'da yapılan 12 binden fazla sivilin tutuklamasından 7 bin 300'ünü teyit ettiÄŸine iÅŸaret edilerek, hükümetin bu tutuklamalar için de isim ya da gerekçe açıklamadığı vurguladı. 

HRW, tutuklanan sivillerin birçoÄŸunun haksız yere tutuklandığını ve zorla kaybedildiÄŸini, hatta birçok insanın yargısız infaza kurban gittiÄŸini kaydetti.

12 yaşındaki çocuklar bile tutuklanmış

Raporda ayrıca, ordunun, tutuklu sivilleri herhangi bir adli denetimden uzak, izole ve çok kötü ortamlarda tuttuÄŸuna iÅŸaret edilerek, güvenlik güçlerinin 12 yaşındaki çocukları bile tutukladığının altı çizildi.

Ordunun El Gala Askeri Üssü'ndeki gizli bir hapishanede bine yakın kiÅŸiyi tuttuÄŸu kaydedilen raporda, önceki mahkumların burada yeterince gıda, su, tıbbi yardım olmadan ve küçü hücrelerde kalabalık bir ÅŸekilde yaÅŸadıkları aktarıldı.

Gizli hapishanelerde iÅŸkence

Askerlerin birçok mahkuma da dayak ya da elektrik ÅŸoku ile iÅŸkence ettiÄŸine iÅŸaret edilen raporda, 3 kiÅŸinin tutuklu bulunduÄŸu süreçte yaÅŸamını kaybettiÄŸinin altı çizildi.

Raporda, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Konseyi ve Afrika Ä°nsan ve Halkların Hakları Komisyonu'nun, Sina'daki insan hakları ihlalleri konusunda bağımsız soruÅŸturma açmaya davet edildiÄŸi belirtilerek, Mısır'ın uluslararası ortaklarına da söz konusu ihlaller sona erene kadar bu ülkeye güvenlik ve askeri desteklerini durdurmaları çaÄŸrısı yapıldı.

Mısır ordusu ve emniyet teÅŸkilatı, eylül 2013'ten bu yana Sina'daki pek çok ilde güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenledikleri gerekçesiyle "terörist ve tekfirci" olarak nitelediÄŸi unsurlara operasyonlar düzenliyor.

Sina'da, kasım 2014'te terör örgütü DEAÅž'a biat ettiÄŸini duyuran ve adını "Sina Vilayeti" olarak deÄŸiÅŸtiren Ensar Beyt el-Makdis örgütü gibi birtakım silahlı grupların etkin olduÄŸu belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.