Sosyal Medya

Güncel

Merkel: Avrupa'da karanlık güçler yükselişte

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinde ve dünyanın diğer yerlerinde 'karanlık güçlerin' ana akımın içinden destek bularak yükseldiğini söyledi. Pazar günü yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sağ kanadın yükselişte olduğu görülmüştü.



Milliyetçi ve aşırı saÄŸ partilerin güç kazandığı Avrupa Parlamentosu seçimleri ertesinde CNN Televizyonu'nda Christiane Amanpour'un sorularını yanıtlayan Merkel, "Almanya'da doÄŸal olarak bu akımlar her zaman belli bir baÄŸlam içinde, kendi geçmiÅŸimizin baÄŸlamı içinde anlam taşıyacaktır. Bu da bizim baÅŸkalarından çok daha uyanık olmamız gerektiÄŸi anlamına geliyor. GeçmiÅŸin hayaletleriyle yüzleÅŸmemiz lazım. Gençlerimize tarihin bize ve baÅŸkalarına yaÅŸattıklarını anlatmamız gerekiyor" dedi.

"SÄ°NAGOGLAR KORUNUYOR"

Almanya'da Yahudi düÅŸmanlığının yükseliÅŸiyle ilgili soruyu yanıtlarken Merkel, "Maalesef her zaman belli bir oranda Yahudi düÅŸmanlığı var" diye konuÅŸtu ve "Bugüne kadar Alman polisi tarafından koruma altına alınması gerekmeyen tek bir Sinagog, Musevi okulu, anaokulu olmadı" dedi.

ALMANYA'DA AÅžIRI SAÄžIN YÜKSELİŞİNÄ°N SEBEPLERÄ°NDEN BÄ°RÄ°: MÜLTECÄ° POLÄ°TÄ°KASI

Almanya'da aşırı sağın yükseliÅŸiyle ilgili bir baÅŸka faktör de mülteci politikası. 13 yıldır iktidardaki Merkel bazı çevreler tarafından mülteci krizi konusunda izlediÄŸi esnek tutum ile Almanya'daki aşırı saÄŸcı, Müslüman karşıtı AfD partisinin ve onunla baÄŸlantılı olarak Avrupa genelindeki saÄŸ popülist dalganın yükseliÅŸine sebep olmakla suçlanıyor.

CNN'deki programda Merkel, Almanya'ya yaklaşık 1 milyon mültecinin ülkeye giriÅŸine izin verme kararını bir kez daha savundu ve Suriye ve Irak'ta yaÅŸananlar gibi insani krizlerden doÄŸan mülteci akınlarıyla baÅŸetmenin yolunun "kendini tecrit etmek" deÄŸil, bu ülkelerden kaçan mültecilere "yeterince sahip çıkılmasını" saÄŸlamak olduÄŸunu söyledi. 

POPÜLÄ°ZMÄ° ELEÅžTÄ°RDÄ°

Merkel "Neden demokrasiyi savunduÄŸumuzu, neden çözümler bulmaya çalıştığımızı, neden kendimizi her zaman baÅŸkalarının yerine koyduÄŸumuzu, neden hoÅŸgörüsüzlüÄŸe karşı olduÄŸumuzu, neden insan hakları ihlallerine müsamaha göstermediÄŸimizi anlatmak zorundayız" diye konuÅŸtu.

YEŞİLLER PARTÄ°SÄ°NÄ°N YÜKSELİŞİ

Almanya'da YeÅŸiller, Avrupa Parlamentosu seçimlerinden Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlardan sonra ikinci parti konumunda yükseldi.

Merkel Almanya'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde katılımın son seçime kıyasla artmasından memnun olduÄŸunu vurguladı.

YeÅŸil Parti'nin bu kadar destek bulmasını "insanların günümüzde iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi konulara çok ilgili olması" ile açıklayan Merkel, bunun kendi partisi açısından da daha çok üzerinde durulması gereken bir mesele olduÄŸunu kabul etti.

BaÅŸbakan Merkel çevre kaygılarını öncelemek yerine Alman sanayicilerinin taleplerine boyun eÄŸerek kömüre bağımlılığı sürdürdüÄŸü gerekçesiyle sert eleÅŸtiriler almıştı.

Ama aynı zamanda daha önce yeÅŸil ve temiz enerji giriÅŸimlerine destek verdiÄŸi için "iklimci baÅŸbakan" diye anıldığı bir dönem de vardı.

Merkel'in ayrıca ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Paris Ä°klim AnlaÅŸması'ndan geri çekilme kararını en sert eleÅŸtiren dünya liderlerinden biri olduÄŸu da biliniyor.

'TRUMP'LA GEREKTİĞİNDE ORTA NOKTAYI BULUYORUZ'

Hala kömür santrallerini terk etmediÄŸi, büyük sanayinin çıkarlarını çevresel ihtiyaçların önüne koyduÄŸu ve sanayi devlerinin baskısına boyun eÄŸdiÄŸi için eleÅŸtirilen ÅŸansölye, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'a kum torbalığı yaptığına dair kamuoyundaki algı da soruldu.

Trump'la iliÅŸkisi hakkında 'sürekli hararetli tartışma içinde olduklarını, ama bugüne dek ihtiyaç olduÄŸunda ortak zemin bulmayı baÅŸardıklarını' anlatan Merkel, "Her Alman ÅŸansölyesi, ABD BaÅŸkanı ile iliÅŸkileri pekiÅŸtirmekle, ilerletmekle yükümlüdür" ifadesini kullandı.

'OBAMA Ä°LE DE KÖTÜ BAÅžLAMIÅžTIK'

"ABD'nin 2. Dünya Savaşı sonrası aldığı en önemli kararlardan biri, Almanya ve Avrupa'ya gerçekten kendilerini kalkındırmaları için bir ÅŸans vermesiydi. Bu Marshall Planı sayesinde baÅŸarıldı. Amerika her zaman bizi savunmuÅŸtur" açıklamasını getiren Hıristiyan Demokrat lider, sanılanın aksine önceki ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile iliÅŸkilerinin sorunsuz baÅŸlamadığını, baÅŸlangıçta zorlandıklarını belirtti.

Obama'nın 2008 baÅŸkanlık seçim kampanyasında Berlin'deki Brandenburg Kapısı önünde konuÅŸma yapma talebini reddettiÄŸini hatırlatan Merkel "O zaman çok eleÅŸtirilmiÅŸtim, ama 'henüz baÅŸkan deÄŸil ve orada sadece baÅŸkanlar konuÅŸabilir' demiÅŸtim" anımsatmasını yaptı. Sonuçta Obama, Brandenburg Kapısı yerine Zafer Anıtı'nın önünde yaptığı konuÅŸmayla yüz binlerce Berlinliyi coÅŸturmuÅŸtu.

BUSH'UN BOYUN MASAJI: NAZÄ°K BÄ°R JESTTÄ°

Obama'nın selefi George W. Bush'un 2006'da Rusya'da kendisine teklifsizce boyun masajı yaptığı sahne hatırlatıldığında "O zaman zarif bir jestti, arkadaÅŸlık iÅŸaretiydi" diye geçiÅŸtiren Merkel, dünyanın en güçlü ülkelerinden birinin neredeyse 15 yıldır liderliÄŸini yaptığı ve dünyanın en güçlü kadını olduÄŸunun gündeme getirilmesi üzerine, kendisini örnek alan kadınlara ve kız çocuklarına karşı sorumluluk hissettiÄŸini belirtti.

FEMÄ°NÄ°ZM TANIMI HOLLANDA KRALÄ°ÇESÄ°'NDEN

"Kendinizi feminist olarak görüyor musunuz" sorusunu ÅŸöyle yanıtladı:

"Bana daha önce de bu soruyu yönelttiler. Hollanda Kraliçesi Maxima benim feminizmle ilgili kendi tanımımı bulmama yardımcı oldu. Kraliçe bana feminizmin kadınların her yerde eÅŸit haklara sahip olması anlamına geldiÄŸini ve siyasetten medyaya ve iÅŸ alemine dek bu eÅŸitliÄŸin saÄŸlanmasının bizim hedefimiz olması gerektiÄŸini, çünkü henüz o noktada olmadığımızı açıkladı." 

'ERKEKLER YAÅžAM BÄ°ÇÄ°MLERÄ°NÄ° DEĞİŞTÄ°RMELÄ°'

BaÅŸbakanlığı döneminde pek çok kız çocuÄŸu için rol model haline geldiÄŸini fark ettiÄŸini dile getirerek "Bu pozisyonlarda çok daha fazla sayıda kadın olmasına ihtiyacımız var, bu da erkeklerin yaÅŸam biçimlerini deÄŸiÅŸtirmesi gerektiÄŸi anlamına geliyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.