Sosyal Medya

Güncel

Almanya'daki 'Şeriat Polisi' davasında para cezası

Almanya'da mahkeme, Wuppertal kentinde sırtlarında 'Şeriat Polisi' yazan yeleklerle dolaşan grubun yedi üyesine para cezası verdi.



Almanya'da 2014 yılında Wuppertal kenti sokaklarında "Åžeriat Polisi" yazılı yeleklerle dolaÅŸan kiÅŸilerin görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından ülke genelinde tartışılan grupla ilgili yeni bir mahkeme kararı verildi.

Wuppertal'daki mahkeme, yedi sanığı 300 euro ile bin 800 euro arasında deÄŸiÅŸen miktarlarda para cezasına çarptırdı. YaÅŸları 27 ile 37 arasında deÄŸiÅŸen sanıklardan üçü, üniforma yasağı ile ilgili kanunları ihlal etmekten, dört sanık ise suç ortaklığından ceza aldı. Ä°ddianamede Alman demokratik hukuk sistemini yıkıp yerine ÅŸeriat kanunlarını getirmeye çalışmakla suçlanan sanıklar için iki yıla varan hapis cezaları talep edilmiÅŸti.

Eylül 2014'teki görüntülerde, turuncu renkli yeleklerle gezen ve kendilerine "Åžeriat Polisi" adını veren bir grubun Wuppertal sokaklarında karşılarına çıkan genç Müslümanlara alkol kullanmamalarını, kumar oynamamalarını, kafe ya da genelevlere gitmemelerini söyledikleri görülüyordu.  Aynı dönemde kent sokaklarında üzerinde "Åžeriat Kontrolündeki Alan" yazılı el ilanları bulunmuÅŸtu.

Mahkeme heyetinin baÅŸkanı Holger Jung, sanıkların "Åžeriat Polisi" isminin seçiminde yurt dışındaki aynı adlı militan gruplara bilinçli gönderme yaptıklarını belirterek, kararı söz konusu eylemlerin "Müslümanlar üzerinde ürkütücü etki uyandırabileceÄŸi" ÅŸeklinde gerekçelendirdi. Ana davada bilirkiÅŸi olarak görev yapan bir Ä°slam bilimcinin farklı ülkelerde "gerçek" Åžeriat polislerinin insanları ürkütme amacıyla hareket ettiÄŸi ve hatta ellerinde sopalarla ÅŸiddete baÅŸvurduÄŸu ÅŸeklindeki ifadelerine atıfta bulunulan kararda, sanıkların kimseye saldırmadığının da göz önünde bulundurulduÄŸu bildirildi.

Sanıklarla ilgili 2016 yılında Wuppertal Eyalet Asliye Mahkemesi tarafından verilen beraat kararı geçen sene Federal Yargıtay tarafından bozulmuÅŸtu. 2016'daki beraat kararı, sanıkların giydiÄŸi yeleÄŸin üniforma olarak sınıflandırılamayacağı ve eylemlerinin göz korkutucu olmadığı gerekçesiyle verilmiÅŸti. 

 Grubun liderliÄŸini Almanya'nın en fazla tanınan kökten dinci vaizlerinden biri olan 38 yaşındaki Sven Lau yapıyordu. Sonradan Ä°slam'ı seçmiÅŸ bir isim olan Lau, Suriye'ye Radikal islamcı savaÅŸçı gönderen "bir terör örgütüne yardım etmek" suçundan yargılandığı bir baÅŸka davada 2017 yılında beÅŸ yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

kaynak: https://www.dw.com/

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.